Ha felkerült a BAR-listára, és menekülni szeretne a helyzetéből, a legfontosabb szabály: ne tegyen semmi törvénytelent.

Hadd világítsuk meg a helyzetet egy példával. Ha Ön elüt valakit az autójával, akkor balesetet okozott, és az igazságszolgáltatás elő fogja venni. Ha nem szeretné vállalni a tette következményeit, és elmenekül, akkor viszont cserbenhagyásos gázolást követ el, lehet, hogy az elütött ember meghal, mert Ön elmenekült a helyszínről, és a büntetési tételei csak halmozódni fognak.

Távoli a példa, de a felelősség vállalása tekintetében nagyon is hasonló. Aki BAR-listára került, annak vállalnia kell a felelősséget, bár a BAR-listások helyzete annyiban kegyetlenebb a gázolókénál, hogy akaratuk és szándékuk ellenére is felkerülhetnek a listára.

Nincs olyan (felelősen gondolkodó) ember, aki ne ismerné az érzést: legjobb lenne elbújni a világ elől, és kihúzni, amíg kiderül, hogy nyomorúságos helyzet csak egy rossz álom. Hogy egy baleset meg sem történt, valójában nem vesztette el a munkáját és így tovább. De a felelősen gondolkodó embert az ilyen gondolatok csak néhány óráig és napig kerülgetik, és utána cselekedni kezd. Nézzük, hogy mit ne tegyen, ha túl van már a reménytelen apátián, és végre cselekedni akar.

Aktív BAR-listásként nem juthat újabb hitelhez. Sem az adósságát nem fogja tudni kiváltani egy másik hitellel, sem újabb hitelt nem fog tudni felvenni. Utóbbi teljesen érthető is: senki nem ad egy olyan adósnak megint pénzt, aki már a korábbi tartozását sem tudta kifizetni. Törvényes úton saját személyében nem juthat pénzhez. A hitelkiváltó hitel egy létező konstrukció, azonban mindig változik, hogy BAR-listások számára elérhető-e vagy nem. Aktív BAR-listások soha nem kaphattak hitelkiváltó hitelt, passzív BAR-ral ez esetleg elérhető volt, de minden esetben legjobb az újratárgyalás a bankkal. Érdemes megfontolni egyébként a hitelkiváltó hitel és a törlesztések átütemezésének lehetőségét már a krach beütése előtt – ha erre van lehetőség.

Menekülési útként létezik a magánhitel intézménye. Ez azt jelenti, hogy Ön nem pénzintézettől, hanem magánszemélytől vesz fel kölcsönt. A magánhitel intézményének veszélyeire aligha kell külön felhívni az adósok figyelmét. Magyarországon magánszemélyek nem foglalkozhatnak hitelezéssel. A magánhitel tehát igen kockázatos megoldás. Nem véletlenül szerepel a mit ne tegyen menüpontban. Mindazonáltal elképzelhető, hogy Ön tud egy olyan magánhiteles megoldást, amely józan ésszel és hideg fejjel is elfogadható. De csak, ha józan ésszel és hideg fejjel is jó megoldásnak tűnik.

Megkérhet valakit, hogy vegyen fel Önnek hitelt. Ilyen esetben lehet, hogy kell keresnie valaki mást is, aki kezes lesz. Nem véletlenül szerepel ez a lehetőség is a mit ne tegyen menüpontban. Természetesen mindenki abból indul ki, hogy egy élete, egy halála, akármi is lesz, mindenképpen fizetni fogja a törlesztést. És ha mégsem? Másnap elüti egy autó, és lebénul, munkaképtelenné válik? Vagy megszűnik a cége (a Quaestorról ki gondolta a csőd előtt akár két nappal, hogy végük?), és utcára kerül? Akkor a hitelét az ismerős és a kezes fogja fizetni? Megpróbálhat adóshelyettest és kezeshelyettest találni magának, de nem sértődjön meg, ha nem vállalja senki. Ne arra gondoljon, hogy az Ön által megkeresett rokon vagy barát szívtelen, meggyőzhetetlen ember. Inkább arra gondoljon, hogy a másik csak be akarja biztosítani magát és a családját: ha Ön meghal vagy megnyomorodik, ki fogja fizetni a hitelt? Csak ők, az adós és a kezes. És akkor még nem beszéltünk arról, hogy ha valaki hitelt vesz fel Önnek, akkor saját magának már nem fog tudni hitelt felvenni. A tartózkodás ilyen esetben teljesen érthető. Közelítsen Ön is így a problémához: ne csodálkozzon, ha senki nem hajlandó hitelt felvenni az Ön nevére.

A BAR-listásoknak valaha megoldás volt a külföldi hitel. Ez jellemzően azt jelentette, hogy az adós kiment (vagy szervezett úton busszal kiutazott) Ausztriába, ahol egy osztrák banktól jelzálogkölcsönt vett fel a magyarországi ingatlana terhére. Ez a lehetőség ma már nem létezik, ugyanis semmilyen külföldi bank nem jegyezhet be jelzáloghitelt magyar ingatlanra. Ha Önt külföldi hitellel hitegetik, ne higgyen a fülének. Legálisan nem juthat hitelhez külföldön.

Szóval mit is tegyen? Ha aktív BAR-listás, minden törvényi betűt szeretne betartani, zárva hagyná a fenti kiskapukat, és kilátástalan helyzetben van, akkor kérjen magáncsődöt, fogadja el a segítő tanácsait. Ezzel egyrészt elérheti, hogy a bank elengedje a hitele egy részét, másrészt lekerülhet a BAR-listáról, hiszen a magáncsőd végcélja az, hogy Ön megint csak fizetni kezdje a hitele törlesztőrészleteit.

Ha passzív BAR-listás, akkor várjon türelemmel. Egy évvel azután, hogy a mulasztása törlődött, Ön lekerül a BAR-listáról, és utána ismét hitelképes lesz – legalábbis a bárlista miatt biztosan nem fogják visszautasítani a kérelmét.

Nem elképzelhetetlen olyan helyzet, amelyben számít, hogy Ön most kap hitelt vagy néhány hónap, legfeljebb egy év múlva. A bankok a passzív tagság hatodik hónapjától már esetleg adnak hitelt, de ne feledje a következőket sem: a KHR-listás tagság egy élő hitellel párosulva gyakorlatilag bezárja Ön előtt az újabb hitelezés kapuit. Végigmehetnénk a hitelezés elmúlt 25 évének történelmén, de a lényeg annyi: a KHR-lista miatt nem csak azok nem kaphatnak hitelt, akiknek problémájuk van a visszafizetéssel, de a bankok nagy valószínűség szerint senkinek nem adnak hitelt, akiről a KHR azt mondja, hogy élő hitelszerződése van. 2000-ben még előfordulhatott, hogy valaki sorba járta a bankokat, mindenhol hitelt vett fel, és utána nem fizetett. Bizonyos körülmények között, okoskodással, így akár meg is úszhatta a visszafizetést, és élhetett a felvett sok-sok millióból, ahogyan kedve tartotta.

Azonban a KHR-lista óta a bankok kötelesek feltölteni az adatbázisba, ha valaki hitelt vesz fel náluk. Vagyis immáron van hiteladatbázis Magyarországon. A mit ne tegyen kérdésre ismét adhatunk egy választ: élő kölcsönszerződéssel nem érdemes egyetlen bankot sem felkeresnie. Akár jól fizet, akár nem, a bankok nem fognak magánszemélynek hitelt adni, miközben már van egy másik hitele. A KHR rendszer nem csak a rossz adósok nyilvántartására szolgál, de segít a bankoknak abban is, hogy ne lehessen végigjárni és learatni a pénzintézeteket.

 

Való igaz, hogy a KHR-ből egy harmadik pénzintézet csak akkor kérheti le az Ön adatait, ha Ön ahhoz hozzájárul. Azonban, ha nem járul hozzá, akkor meg fogják kérdezni, hogy miért nem. És ember legyen a talpán, aki olyan magyarázattal tud szolgálni, amelyet egy banki ügyintéző elfogad.