10%-os személyi hitel – Magyarországon

A 10% alatti THM-mel rendelkező személyi hitelek sajnos az álmok kategóriájába tartoznak, de idén karácsony előtt a szabad felhasználású kölcsön teljes hiteldíj-mutatója is megközelítette az értéket néhány pénzintézetnél.

Hol érhető el?

Sajnos a Pátria Takarék kedvező akciós hitele már nem elérhető, mivel 2015. november 30-án zárult a takarékszövetkezet akciója, amelynek keretében 10% körüli kamattal, és nem sokkal nagyobb THM-mel lehetett kölcsönhöz jutni.

A Budapest Bank azonban még most, a karácsonyi finisben is kínálja igen kedvező hitelét, amelyet nem csupán karácsonyi vásárlási hitelként, hanem akár a kedvezőtlenül forintosított autóhitel végtörlesztésére is érdemes lehet felhasználni. A Budapest Bank hitele a teljes futamidő alatt, 800 000 forinttól 6 000 000 forintig 10,5%-os THM mellett érhető el.

Egy konkrét példán bemutatva ez azt jelenti, ha Ön kétmillió forint hitelt vesz fel három évre, akkor mindössze 2 341 728 forintot kell visszafizetnie a futamidő végére. Aligha kell hangsúlyozni, hogy a devizahitelek elszabadulása után (amikor a felvett összeg 3-4-szeresét kell visszafizetni) ez milyen jelentős eredmény.

Mire érdemes költeni?

A személyi hitelek szabad felhasználású hitelek, vagyis ha Ön lakáscélú hitelre vágyik, akkor nem érdemes személyi kölcsönt igényelnie. Utóbbi egyértelműen hirtelen kiadások fedezésére szolgál, például ha önhibájából összetöri az autóját, és nincs pénze megcsináltatni. Vagy ha Önre szakad a forintosított autóhitele, és annyival nő a havi törlesztés meg a futamidő, hogy inkább végtörlesztené, de nincs miből. Elképzelhető, hogy erre a célra a hitelfolyósító bankok kitalálnak valamilyen kölcsönt, de jelenleg nincs ilyen a piacon, így aki szabadulna a 25%-os törlesztőnövekedéstől, az csupán végtörlesztéssel oldhatja meg a problémát.

Mielőtt személyi kölcsönt vesz fel, felhívjuk a figyelmét, hogy a 10%-os THM ne részegítse meg. Bár ez valóban igen alacsony kamatozást mutat, a személyi kölcsönt csak akkor vegye fel, ha valóban szüksége van a pénzre, és úgy látja, anyagi helyzete megengedi, hogy éveken át egy fix havi összeggel kevesebb pénz maradjon a kasszában.