2016-ban átdolgozzák a családi csődvédelem rendszerét

A családi csődvédelem a 2015-ös év egyik legjobban várt intézkedése volt. A KDNP már 2009-ben a magáncsőd bevezetését kérte, azonban utána éveken át nem vették újra elő az ötletet.

A magáncsőd bevezetéséről szóló információk 2015 elején kezdtek felbukkanni, aztán a folyamat felgyorsult: a tervezés fázisából hirtelen eljutottunk a bevezetésig. A kormányzat kimerítő információkkal szolgált a magáncsőddel kapcsolatban, és az új intézmény 2015. szeptember 1-jén, alig néhány hónapos előkészítés után elindult.

Az első hónapok eredményei katasztrofálisak voltak. Noha éppen a leginkább veszélyeztetett személyek előtt nyitották meg a magáncsőd lehetőségét (azok előtt, akiknek a háza forgott veszélyben), a több tízezer fenyegetett közül hónapokon át alig néhányan vették igénybe a csődvédelmet, és 2016. január elejére is mindössze 200 személy élvezheti a magáncsőd nyújtotta védelmet.

Mivel az előzetes becslések arról szóltak, hogy a magáncsőd 25 000 embernek segít, érdemes megnézni, miért nem veszi igénybe még az előzetesen kalkuláltak 1%-a sem a családi csődöt.

  1. A csődvédelem nagyon szigorú szabályokat és megszorításokat tartalmaz. Honlapunkon részletesen bemutatjuk a magáncsőd feltételeit, így itt csak arra hívjuk fel a figyelmet, hogy a magáncsőddel a lakhatásukat féltő családoknak vállalniuk kell, hogy a csődgondnok eladatja velük a házukat. Vagyis pontosan az történik, amit el szeretnének kerülni.
  2. A magáncsőd igénylése hihetetlen nehézségekkel jár. Bár igaz, hogy a 100 oldalas igénylési útmutatót nem kell teljes egészében kitölteni, mégis végig kell rágni magát a csődvédelmet kérőnek a teljes dokumentáción, hiszen bármikor felbukkanhat egy rá vonatkozó kérdés.
  3. A csődgondnok mindent tud és bármit megtehet. Bár nem oszthatja be a család teljes havi bevételét, minden, akár a feketén szerzett jövedelemről is tájékoztatni kell őt. Ha ugyanis bármikor kiderül, hogy az adós elmulasztott beszámolni valamely jövedelméről, azonnal kizárják az eljárásból.

A kormány ígéretei szerint 2016-ban átdolgozzák a családi csődvédelem rendszerét, így egyszerűbb lesz a magáncsőd igénylése. Kérdés, hogy a második körben sikerül-e majd eltalálni az érdeklődők igényét, vagy továbbra is elbeszél egymás mellett a kormány és a társadalom.