A csődvédelem első hetei

Az előzetes elvárásoknak megfelelően magas a magáncsőd iránt érdeklődők aránya a kormányzat tájékoztatása szerint. Az első héten 5000 személy érdeklődött interneten a hivatalos információk után, míg telefonon és személyesen szintén több százan próbáltak többet megtudni a magáncsődről.

A főhitelezői szerepkörben lévő bankok visszajelzései szerint az érdeklődés egyelőre mérsékelt. A családi csődvédelemnek is nevezett magáncsődöt szeptember 1-jétől kérhetik azok a magánszemélyek, akik megfelelnek a törvényben meghatározott számos feltételnek. Az igénylési nyomtatvány igen vaskos paksaméta, a bankok telefonon és nyomtatott útmutatókkal is segítik az ügyfeleket, azonban tény, hogy az igénylést csak az adósok tudják kitölteni. A valós jövedelmi helyzetről (az eltitkolt jövedelmekkel együtt) csak az adósnak van tudomása, ezért külső fél szinte semmilyen segítséget sem tud nyújtani.

A csődvédelem kezdeti mérsékelt sikeressége mögött tehát a következő indokok állhatnak:

1. A Nemzeti Eszközkezelő, amely megvásárolja a bajba került családok ingatlanát, népszerűbb, mert aki eladja, majd méltányolható összegért visszabérli a házát, jobban jár, mint aki 5 vagy 7 évre felügyelő alá helyezi a teljes életét.

2. A dokumentáció kitöltése igen hosszadalmas és bonyolult feladat.

3. A családok nem szívesen adják ki legféltettebb titkukat, és úgy érzik, joggal tarthatnak egy NAV-ellenőrzéstől, ha a csődbiztosnak bevallják: havi 56000 forint jövedelmük mellé ugyanennyit kapnak borítékba.

4. Késnek a részletszabályozások, még mindig nem teljesen tiszták bizonyos feltételek.

5. Már korábban felmerült, hogy a csődbiztos kötelezheti a családot lakóingatlana (és más ingatlana) eladására. A legújabb rendelet sokakat fájdalmasan érint, mert olyan alacsony a méltányolható lakásigény értéke, hogy az adósok egy nagy része kénytelen lesz olcsóbb ingatlanba költözni.

A magáncsőddel kapcsolatos változásokat, újdonságokat az alábbi menüpontban gyűjtjük össze.