A Provident gyorskölcsön igénylése, feltételei

Debit kártya

A legtöbben már régóta ismerik a nevét a cégnek, akitől kis és közepes összegben vehető fel gyorskölcsön. Összeszedtük, hogy mit kell tudni a Provident kölcsöneiről, illetve, hogy milyen feltételekkel lehet hozzájuk jutni.

Ehhez fűződően érdemesnek találtuk összeszedni a Providenttel kapcsolatos legfontosabb információkat is, hogy segítsük a tájékozódást. Egy kis és egy nagyobb összegű hitel közül választhatunk, ha a Providenthez fordulunk. Több köztük a hasonlóság, mint a különbség, így először összeszedtük, hogy miben tér el a két konstrukció.

Az eredeti hitel, a kis összegű személyi kölcsön keretében 30.000 – 570.000 Ft közötti összeget vehetünk fel, 42, 57, 72 vagy 110 hetes futamidőre. Az igényelt összeg folyósítása (kivéve az otthoni szolgáltatást igénybe vevőknek) és a heti törlesztőrészletek megfizetése is banki utalás útján történik.

A 2015 nyarától igényelhető Maxi kölcsönnel 600.000 – 1.500.000 Ft közötti összeg igényelhet, 30 hónapos futamidőre. A kiutalás és törlesztés ez esetben is banki úton történik, azonban a Maxi csomagnál havi törlesztőrészletek vannak.

Mindkét konstrukcióra igazak a következők:

  • kezes és fedezet nélkül igényelhetők
  • szabad felhasználásúak
  • nem rejtenek árfolyam- vagy kamatkockázatot. Ez mindig az aktuális MNB alapkamat plusz 39%.

Továbbá mindkét esetben a következők az igénylés feltételei:

  • legalább 18 éves életkor
  • bejelentett magyarországi lakcím
  • igazolt rendszeres jövedelem
  • érvényes azonosító okmány
  • saját vagy közös tulajdonú lakossági bankszámla

Az igénylést elindíthatjuk online, telefonos ügyfélszolgálaton keresztül és természetesen személyesen. Ha otthoni szolgáltatást nem kér az ügyfél, akkor a legközelebbi hitelpontban várják ma, egy előre egyeztetett időpontban. Itt fogják felvenni a kölcsön igénylését, így, ha már az első alkalommal minden szükséges dokumentum nálunk van, akkor azonnal meg tud történni a hitelbírálat is, így a szerződés is megköthető, egy tanú jelenlétében. A hitelbírálat kb két-három órát vesz igénybe. Pozitív elbírálás esetén a döntéstől számított 10 munkanapon belül utalják a hitelt. Ha a bankszámlaszám hiányzik, akkor annak az igazolásától számítódik a 10 nap.

Az igénylő bármikor részlegesen vagy teljesen előtörleszthet, ennek nincs külön díja. Azonban figyelni kell a késedelmi díjakra. A heti törlesztők esetén ez 4000 Ft, ha a tartozás eléri törlesztőrészlet négyszeresét, és 8000 forint, ha a tartozás nyolcszorosra növekszik. A 90. nap után a Provident megküldi a KHR lista számára az igénylő vonatkozó adatait.

További extra költsége van még a már említett otthoni szolgáltatásnak. Ennek a költségét a törlesztőrészletekkel együtt kell megfizetni, és egyszer, 11.000 Ft-os felmondási díja van, amennyiben nem szeretnénk vele élni a továbbiakban.

Provident online hitelkalkulátor

A Provident online hitelkalkulátorának köszönhetően bármikor gyorsan és egyszerűen megtudható, hogy milyen és mennyi hitelre lehet jogosult az igénylő, valamint azt milyen feltételekkel tudja majd törleszteni.

A cégről

2001 májusában kezdte meg tevékenységét a Provident Pénzügyi Zrt. itthon, akkoriban még csak kis összegű személyi kölcsönöket ajánlva. Hosszú évek óta foglalkozik már ezzel a vállalat, és az említett kölcsönöket rövid futamidőre adják, általában banki utaláson keresztül. A hitel szabadfelhasználású, azaz igényelhető tartós fogyasztási cikkre, háztartási felszerelési tárgyra, de akár szolgáltatás igénybevételére is.

Az anyavállalatot az 1880-as években, az Egyessült Királyságban alapították, ahonnan az 1990-as évek végén kezdte meg a terjeszkedést. A szigetországon kívül jelenleg 8 országban van leányvállalat, melyek 2007-ben elkülönültek. Azóta is International Personal Finance néven van bejegyezve a cégcsoport a londoni tőzsdén.

7 európai és 1 közép-amerikai országban tevékenykedik jelenleg ez a pénzügyi divízió (Magyarországban, Csehországban, Lengyelországban, Romániában, Szlovákiában, Litvániában, Bulgáriában és Mexikóban), melyek közül Magyarország fejlődött az egyik legdinamikusabban, így ma már majdnem négyezer alkalmazottja van, akik 22 hitelponton várják a cég ügyfeleit az ország bármely részében.

A 2008-as gazdasági válságig ez a cég is lazán kezelte a hitelképességi vizsgálatokat, valamint ők is magas és sokszor átláthatatlan kamatszintekkel dolgoztak. A válságnak köszönhetően tisztán láthatóvá vált, hogy ezek a hitelnyújtási szokások nem maradhatnak így. Több szigorítást is bevezettek, köztük a 2009-es Teljes Hiteldíj Mutató (THM) plafont, mely akkor 90% volt. Ezt 2012-re sikerült lecsökkenteniük 45%-ra.

Az egyéni igényekre reagálva a Provident egyedül Magyarországon vezetett be egy különleges szolgáltatást, így a hiteligénylő külön díj ellenében kérheti az otthoni szolgáltatást. Ez röviden annyit takar, hogy a cég munkatársa megy el az igénylő otthonába, így itt történhet meg a hitelbírálat és a szerződéskötés is, valamint, ha készpénzben igényelték a hitelt, akkor az összeg átadása is. A kisösszegű készpénzes kölcsön esetében a törlesztés hetente zajlik, így az otthoni szolgáltatás kereténben a cég munkatársa hetente újra eljön, hogy beszedje a törlesztőrészletet.

A Provident egyébként aláírta a Magatartási Kódexet, mely a hitelnyújtás ügyfelekkel szembeni tisztességes magatartásáról szól, és a kódex rendelkezéseinek alá is vetette a céget. Folyamatos fejlődése nem állt meg egy pillanatra sem, még a gazdasági válság alatt sem, így mára Magyarországon piacvezető vált a kis összegű személy kölcsönök területén.

A fenti írás nem fizetett reklám; a benne szereplő információk tájékoztató jellegűek, kérjük, hitelfelvétel előtt mindig tájékozódjon a kiválasztott pénzintézet aktuális feltételeiről.