A legtöbben visszafizetik a személyi kölcsönt

A legtöbben visszafizetik

Kevés elvárás és akár 10 millió forint hitel. Ma már ez is lehetséges, amikor a fedezet nélküli személyi kölcsönökről van szó. Ez nagyon jól hangzik, de vajon mindenki képes időben törleszteni?

A statisztikák alapján a legtöbben igen: 2018-ban csökkent a nemteljesítő háztartási hitelek aránya. A 2017-es 10,9 százalékról 7,9 százalékra csökkent ez az arányszám. Ebből a statisztikából az is kiderül, hogy a 90 napon túl késedelmes, azaz a BAR-listára vezető nem teljesítő hitelek mostanra kevesebb, mint 480 milliárd forintos hitelállományt tesznek ki.

Ebbe beletartozik az összes nem teljesítő hiteltípus, de mi megvizsgálhatjuk közelebbről, hogy mi a helyzet kifejezetten a személyi kölcsönökkel. Manapság már pofon egyszerű ilyen hitelhez jutni: csak a rendszeres jövedelmünket kell igazolni és a KHR negatív adólistáját elkerülni. Ha ez a két dolog megvan, akkor szinte biztos, hogy a hitelt is megkapjuk. Sőt, statisztikákból az is kiderült, hogy több banknál is eléggé alacsony a jövedelemelvárás. Egyes intézményeknél még havi nettó 100 ezer forintos fizetés alatt is szerezhetünk személyi kölcsönt. Ez is arra utal, hogy az elmúlt években megenyhült a bankok a személyi kölcsön igénylésének feltételeivel kapcsolatban, tehát könnyeben vehetnek fel hitelt az igénylők. Persze az adósságfék-szabályok ennél a hiteltípusnál is érvényesek, így a törlesztőrészletet a jövedelemmel arányosan szabják meg. De még ez sem változtat a lényegen: egy banki kivonattal vagy jövedelemigazolással online, akár órák alatt is igényelhetünk milliókat.

Netán baj van a személyi kölcsönnel?

Szerencsére nem úgy tűnik. A legtöbbeknek nem okoz problémát a személyi hitelek visszafizetése. Ennek és az erősödő banki versenynek köszönhetően enyhülnek az igénylés feltételei. Ha a számok mögé nézünk, emellett az is kiderül, hogy nem ennek a hiteltípusnak a visszafizetése okozza általában a problémát, hanem a jelzáloghiteleké. Ez abból is látszódik, hogy 2018 harmadik negyedévében a személyi kölcsönt felvettek csupán 3 százaléka volt 90 napon túli késedelemben. Ez nem meglepő az elmúlt évek hasonló statisztikái és alacsony mutatói alapján. A visszafizetéssel kapcsolatos gondok általában a szabadfelhasználású jelzáloghiteleknél és az autóhiteleknél jelennek meg.

Két fő oka is van annak, hogy a személyi kölcsön visszafizetése már nem okoz olyan sokaknak problémát.

  • Egyrészt, hogy manapság már a biztonságosabb, fix kamatozású konstrukciók a jellemzők, így az igénylők tudnak tervezni a törlesztőrészlettel, mely nem változik a futamidő alatt.
  • Másrészt egyre jobban fejlődik a lakosság pénzügyi tudatossága is.

Az emberek megfontoltabbak a témával kapcsolatban, és a céljaikat jól megválasztva vesznek csak fel személyi kölcsönt. Ezen csak tovább segít az elmúlt évek gazdasági fellendülése és a bérek általános emelkedése, melyek csak még ellenállóbbá tették az igénylőket egy lehetséges hitelválsággal szemben. A bizonytalan helyzetben lévőknek pedig lehetőségük van a hitelbiztosításra, amivel megelőzhető a nagyobb baj. Mindezek összességében vezettek odáig, hogy 2018 végén már több bank is hajlandó volt akár 10 millió forintos fedezetlen személyi kölcsönt adni az igénylő megfelelően magas jövedelme esetén.

A szakértők a kedvező statisztikákhoz ugyanakkor hozzáfűzik, hogy a nemteljesítő hitelek arányának csökkenése nem azt jelenti, hogy egyre többen tudják visszafizetni a felvett kölcsönöket. Az arányszám pozitív változása leginkább abból ered, hogy 2018-ban a bankok eladták vagy leírták a nemteljesítő követelések jó részét. Az év első felében a 8,4 százalékos állományt nem kevesebb, mint 1,6 százalékponttal csökkentették ilyen portfóliótisztításokkal. Továbbá nagyban befolyásolja a helyzetet az is, hogy főleg olyanok vesznek fel személyi kölcsönt, akik már korábban is megbízható, hitelképes ügyfelek voltak. Azaz a személyi kölcsönt igénylők köre nem bővült azokkal, akiknek korábban nem volt lehetőségük igényelni, például aktív BAR-listásokkal.

A becslések szerint 2019-ben is várható a kihelyezett személyi kölcsönök stabil bővülése, így végképp azt javasoljuk mindenkinek, hogy hiteligénylés előtt alaposan tájékozódjon a lehetőségekről egy hitelkalkulátor segítségével. Így megtudhatják, hogy melyik konstrukcióval és intézménnyel járnak a legjobban a problémamentes és biztonságos visszafizetés szempontjából.