Akár havi 25 000 Ft-os állami támogatás

A magáncsődbe belépő ügyfelek akár havi 25 000 forint támogatást is kaphatnak tartozásaik rendezésére.

2015 szeptembere a magáncsődről szóló törvény folyamatos csiszolgatásával telik. A finomhangolás részleteként kiderült, hogy csődben részt vevők havi 25 000 forintos állami támogatást kaphatnak a havi bevételeik mellé. A támogatásra vonatkozó kérelmet a főhitelezőnek kell benyújtani.

A támogatás kizárólag a főhitelezővel szembeni hitel- vagy lízingtartozás kiegyenlítésére számítható be, vagyis az adós egy fillért sem lát közvetlenül a támogatásból – azt az állam egyenesen a főhitelezőnek küldi meg. A rendelet szerint a támogatás az egyezség megkötésének pillanatában fennálló tőketartozás évi 3,8%-a lehet, és nem haladhatja meg a havi 25 000 forintot. Ha a főhitelező (vagyis a bank) úgy ítéli meg, hogy a támogatási kérelem támogatható, akkor pozitívan bírálja el a kérvényt. Erről a támogatásról a főhitelező és az adós külön megállapodást köt.

Összefoglalva: azok az igénylők, akik – beleértve az adóst és az adóstársat is – legalább 50%-os tulajdonrésszel rendelkeznek abban a lakóingatlanban, amelyre jelzálogjogot jegyeztek be, vagy pénzügyi lízingszerződést kötöttek, az adósság 3,8%-ának megfelelő, de évente legfeljebb 300 ezer forintot kaphatnak a jelzáloghitel törlesztésére.