CSOK: és ha nem születik meg a gyermek?

Bárosoknak

A CSOK legtöbbet bírált eleme a visszafizetés. Ha valakinek nem születik gyermeke, az fizessen. De ha önhibáján kívül marad el a gyermekáldás?

Nos, a legfrissebb szabályozás szerint akkor is fizetnie kell. Sajnos a kormányhivatalok egyedi döntése határozza meg, hogy kinek mennyit kell fizetnie, ha olyan helyzetbe kerül, hogy vissza kell adnia a felvett CSOK-ot.

Hogy volt?

Az első rendelkezések szerint nem kellett visszafizetni a CSOK-ot, ha

  1. Az egyik házastárs meghalt.
  2. A gyermeket a szülők végig mégsem vállalják, mert legalább egyiküket megváltozott munkaképességű személlyé nyilvánítják-
  3. A gyermek a terhesség 24. hete után halva születik.
  4. Az első gyermek valamilyen fogyatékosságban szenved, ezért a szülők nem mernek következő gyermeket vállalni.

És most?

A fenti négy esetben az előírás egyértelmű és méltányos volt: sem a tőkét, sem a kamatot nem kellett visszafizetni a szülőknek (vagy az életben maradt szülőnek). Azonban az új szabályozás szerint a halva szülés kivételével ezek csupán méltánylást érdemlő helyzetek. Ez azt jelenti, hogy a kormányhivatal 5 évvel eltolhatja a visszafizetés kezdő időpontját, és a hivatal dönt, hogy végül a CSOK-igénylőnek mennyi pénzt kell visszafizetnie – ez lehet a CSOK bármekkora hányada.

Fontos részletszabály, hogy ha a szülők részt vesznek a lombikprogramban, de sikertelenül, vagy a férjről kiderül, hogy meddő, szintén a kormányhivatal dönt a CSOK visszafizetéséről. Korábban e két esetben csak a tőkeösszeget kellett visszaadni, a büntetőkamatot nem, azonban a friss szabályozás szerint a kormányhivatal joga meghatározni, hogy mennyit kell visszafizetni.

Teljes elengedés?

Erre is van lehetőség, de a következő megszorítás mellett: az igénylőnek nem kell visszafizetni a CSOK-ot, ha „a támogatott személy életében neki fel nem róható okból nem várható olyan változás, amely a – halasztott – fizetési kötelezettség teljesítését lehetővé teszi.” Ez magyarul azt jelenti, hogy a kormányhivatal eldöntheti: várható-e, hogy az igénylő anyagi helyzete javul a jövőben. Ha a hivatal úgy látja, hogy az igénylő maga tehet rossz anyagi helyzetéről, akkor kötelezheti őt a CSOK visszafizetésére – noha maga a kormányhivatal mondja ki, hogy az igénylő rossz anyagi helyzetben van.