Dráguló ingatlanok, több lakáshitel

Ingatlanpiac bővülése

A GKI Gazdaságkutató Zrt. negyedévente kutatja a vállalatok, ingatlannal foglalkozó cégek (fejlesztők, tanácsadók, forgalmazók és üzemeltetők), illetve a lakosság ingatlanpiacra vonatkozó terveit, szándékait, kilátásait. A cikkükben részletezett felmérésben 1154 vállalat és 110 ingatlannal foglalkozó cég válaszaiból készült statisztika olvasható. A lakosságot egy nem, életkor, lakóhely és iskolai végzettség szerint reprezentatív, 1000 fős minta „képviseli”. Az ingatlanpiaci index fővárosi és országos szinten sűríti egybe a részpiacok (lakás-, iroda-, raktár-, és üzlethelyiségpiac) helyzetére vonatkozó várakozásokat a következő évben. Így összefogó képet kaphatunk az ingatlanpiaci kilátásokról.

Jól áll a piac

A GKI fővárosi és országos lakáspiaci indexei az ingatlanos cégek és a lakosság várakozásait sűrítik egy-egy számba. Ezek az indexek az előző negyedévhez képest 3, illetve 5 ponttal nőttek a cég legfrissebb közleménye szerint. Ezek az értékek méghozzá historikus csúcsnak számítanak, ugyanis a felmérés történetében még sosem mértek ilyen magas indexértékeket. A válaszadó ingatlannal foglalkozó cégek leginkább Kelet-Magyarországon erősödtek, míg Budapest agglomerációját, és Nyugat-Magyarországot tekintve nagyjából változatlan a helyzet.

Sokan terveznek eladni, venni vagy felújítani

A felmérés szerint élénkült a lakásvásárlásra és építésre vonatkozó lakossági várakozás. Tavaly októberhez képest 15%-kal nőtt azoknak a háztartásoknak a száma, akik a következő egy évben biztosan vásárlási vagy építési tranzakciót terveznek. Azoknak a száma, akik csak valószínűleg fognak ilyet tenni, 3%-kal emelkedett. Ezek az értékek éves szinten majdnem 150%-os növekedést mutatnak. Azoknak a háztartásoknak a száma is emelkedett, akik lakásfelújítást és korszerűsítést terveznek. A valószínű szándékúak aránya 7%-kal nőtt, míg a biztos szándékú háztartások száma 13%-kal.

Ez további drágulást is jelent

Ilyen tendenciák mellett nem meglepő, hogy további növekedésre lehet számítani a lakásárak terén. Az áremelkedés ütemét illető várakozások mind az új, mind a használt lakások esetén emelkedtek október óta. A használt lakások piacán a következő egy évben 5-6%-os áremelkedés valószínűsíthető, de ez a szám a divatosabb környékeken akár 10%-ot is megközelíthet. Az új építésű lakások esetén 4-6%-os áremelkedésekre lehet számítani.

Stabilizálódik az építési telekpiac

2016 és 2018 közepe között minimális változások voltak a telekpiaci kilátásokat illetően, majd ezek a kilátások jellemzően romlottak a tavalyi második félévben. A GKI legfrissebb felmérése szerint az építési telekpiac jelenleg stabilizálódni látszik a várakozások javulásával. Az erre utaló indexek értéke a negyedévvel ezelőttiekhez képest Budapesti viszonylatban 5, országos szinten pedig 7 pontos emelkedést mutattak.

Tartósan pozitív jövő az irodapiacon

Budapesten hibahatáron belül csökkent az irodák kihasználtsága 2018 utolsó negyedévében (91,9%-ról 91,6%-ra). Ez éves szinten 1,3 százalékpontos növekedést jelent. Ehhez képest október óta Kelet-Magyarországon 82%-ról 84%-ra emelkedett az irodák kihasználtsága, míg Nyugat-Magyarországon maradt a 90%-os arány. Éves szinten azonban 2 százalékpontos csökkenés történt keleten és 1 százalékpontos növekedés nyugaton. Az irodapiaci felmérés adatait figyelve, az előző felméréshez képest a fővárosi index közel 2 pontos csökkenést mutat, míg az országos mutató hibahatáron belül emelkedett. Éves szinten mindkét esetben 9-9 pontos növekedést mutatnak az eredmények. Maguk az irodabérleti díjak is várhatóan emelkedni fognak. Egy minden körzetre igaz átlagos 3%-os emelkedés várható.