Forintosítás, árfolyamgát?

A devizahitelesek megmentésének utolsó szakasza lehet a forintosítás és a devizahitelek teljes eltüntetése. Kérdés, hogy kik járnak jól és lesznek-e, akik rosszabbul járnak a kormányzat intézkedései miatt?

A bankok elszámoltatásában érintett hitelesek tőketartozása az ígéretek szerint minden esetben csökken. 51 százalékra tehető azok aránya, akiknek „egyértelműen és látványosan” csökken a törlesztője, de 26 százalék semmit sem fog érezni az elszámoltatásból. A kormányzat szerint ez a 26% azokat az embereket jelenti, akik korábban beléptek az árfolyamgátba, és korábban csökkentették a havi fizetnivalójukat.

Az árfolyamgátba belépők, mint az közismert, egy gyűjtőszámlán halmozták fel a csökkentett és az eredeti összeg közötti különbséget. A gyűjtőszámlán levő összeg szintén csökken, de akár teljesen el is tűnhet. 48 000 ügyfélnek a bank több pénzzel tartozik, mint amekkora a meglevő tartozás, így az ő hiteleik megszűnnek az elszámoltatás során.

A korábbi számokat összeadva látszik, hogy a banki elszámolásban érintett adósok 23 százalékáról egyelőre semmi biztosat nem lehet tudni. Ők azok, akik már nem fizették az adósságukat, ezért a kamatokból és a késedelmi kamatokból esetenként hatalmas tartozásuk gyülemlett fel. A kormányzat szerint ez az összeg is csökkenni fog, viszont a BAR-listások helyzete annyira bonyolult, hogy csak a rendezési folyamat későbbi szakaszában lehet biztosan tudni a sorsukról. Jelen állás szerint mindenesetre nem képzelhető el, hogy a bárlistára felkerült adósok tartozása nőni fog – legalábbis az előzetes becslések szerint a kormány ezzel a lehetősséggel nem számol.

Sajnos a KHR-listások körüli bizonytalanság megint csak arra utal, hogy a leginkább érintett személyek és családok nem tudnak semmit profitálni a banki elszámoltatásból. Viszont ha problémáik tömegesek lesznek, akkor a kormány bizonyosan lépni fog, mégpedig az elszámoltatás első körének lecsengése után, várhatóan 2015 nyarán.