Hitellehetőség aktív és passzív bárosoknak?

Ne higgye, hogy attól, hogy passzív listatag, nem juthat hitelhez. Bár kétségkívül nehezebben vehet fel hitelt, némi kamatfelár ellenében ez sikerülhet.

Különösen, ha nem hitelkártyacsalás vagy más köztörvényes bűncselekmény miatt lett listalakó. A passzív listatagság ma már csak egy évig tart, és a bankok nagy része már hat hónap után ad hitelt a passzív listásoknak, hiszen a pénzintézet a KHR-rendszerből látja, hogy az adós már rendezte azt a tartozást, amely miatt aktív báros lett.

Ha pedig a bank azt is ki tudja venni a rendszerből, hogy Ön nem is saját hibájából, hanem például kezesként vagy adóstársként került fel a listára, akkor még hamarabb és még kisebb felárral fordulhat hozzájuk hitelért.

Az aktív listatagság valamivel keményebb problémát jelent. Azonban nem legyőzhetetlent. Aktív bárlistásként a törvények miatt jelenleg nehezen vehet fel hitelt, mivel saját személyében és a pénzintézetekre vonatkozó törvények szerint működő banktól nem vehet fel kölcsönt. Azonban a magyaros találékonyság nem ismer határokat és korlátokat: ha valaki saját személyében nem juthat hitelhez, akkor a gyakorlat szerint keres magának egy barátot vagy rokont, aki felveszi helyette a hitelt.

A bankok megkerülése pedig úgy lehetséges, hogy nem ilyen intézménytől, hanem magánszemélytől vesz fel hitelt. A kölcsönt nyújtó lehet barát vagy rokon, főnök vagy megbízható munkatárs. Kulcsfontosságú a magánkölcsön igénybevételénél, hogy a feleknek saját érdekükben szerződést kell kötniük egymással.

Ha Ön aktív bárlistásként szeretne hitelt felvenni, olvassa el a neten található, megbízható információkat, és utána döntsön, hogy kitől, milyen formában vesz fel kölcsönt.