Hitelpiac a vírushelyzetben

Magyar forint

Ezt érdemes tudni, ha mostanában szeretnénk hitelt felvenni. A koronavírus a lakosság egészségügyi állapotán túl az ország gazdasági helyzetét is komolyan fenyegette (és fenyegeti most is), hiszen számos szektor leállt, emiatt megnőtt a munkanélküliek száma, ezért kérdéses volt, mi történik majd a hitelpiacon.

Hogy a gazdaság csak minimális kárt szenvedjen, a kormány gazdaságvédelmi akciótervet vezetett be, ennek okán kisebb lett a baj, mint amire a szakemberek számítottak.

A Magyar Nemzeti Bank adatai szerint az idei első negyedévben továbbra is megmaradt a lakosság hitelfelvevő kedve, ebből kifolyólag a portfóliók minősége is kitartóan javult. A korlátozások bevezetéséig, tehát március végéig egyetlen negyedév alatt a családok 240 milliárd forintnyi új hitelt vettek fel, ami azt jelenti, hogy ekkorra a lakosság hitelállománya elérte a 7106,4 milliárd forint tartozást. Ez tehát azt jelenti, hogy az idei első negyedévben 688 milliárd forintnyi friss hitelt folyósítottak, és bár március után a koronavírus okozta pánik némiképpen mérsékelte a növekedést, még így is igen jó tendenciákat mutatnak a portfóliók. Azt is ki kell azonban emelni, hogy a szóban forgó negyedév emelkedése kisebb az ezt megelőző két negyedév emelkedésénél, mindazonáltal tudvalevő, hogy az első negyedévek rendszerint gyengébbek, mint a későbbiek. Sőt, a 2019-es és 2018-as negyedévhez képest jelentősen erősebbnek bizonyult az idei első negyedév, ugyanis idén majdhogynem másfélszer annyi új hitel került folyósításra, mint a tavalyi évben, és kétszer annyi, mint 2018-ban.

Mi a helyzet a késedelmekkel?

Ha összességében nézzük a hitelek törlesztésének 90 napon túlmenő késedelmét, akkor az MNB adataiból az derül ki, hogy általánosságban csökkenő tendenciát mutatnak a mulasztások, hiszen a bruttó hitelállomány mindössze 2,57 százaléka késedelmes, így tehát 190 milliárd forintnyi hitelről beszélhetünk csupán. Ez azt is jelenti, hogy az első negyedévben tehát 8 milliárd forinttal csökkent a 90 napot meghaladó késedelmek száma, ugyanakkor azt is meg kell jegyezni, hogy ilyenkor nem mindig arra kell gondolni, hogy az idáig késve törlesztő ügyfelek hirtelen törleszteni kezdtek, sokkal inkább arról van szó, hogy a bank leírja a tartozások egy részét vagy átadják a követelés kezelő cégeknek. Ebben a negyedévben például a bankok kétmilliárd forintnyi késedelmet írtak le, valamint eladtak a követeléskezelőknek több mint tízmilliárd forintnyi hitelt. Azt is ki kell emelni, hogy a leírt és eladott hiteleknek több mint egyharmada olyan szabad felhasználású jelzáloghitelek bedőléséből származhatott, amik minden bizonnyal még a régi devizahitelből keletkeztek, ugyanakkor a személyi hitelekből is el lett adva 2,7 milliárd forintnyi hitel, sőt, még a lakáshitelekből is, igaz, ennek összege igen alacsony, csupán kétmilliárd forintnyi hitelt kellett követeléskezelőknek adni.

Feltételezni lehet, hogy a következő negyedévekben még kedvezőbb arányokat mutatnak majd a portfóliók, hiszen a törlesztési moratórium miatt a fizetésképtelenné vált családok hitelei nem dőlnek be, nem kell attól tartani, hogy a megnövekedett munkanélküliség miatt a hitelek törlesztésének késedelme is meghaladja majd a 90 napot, sőt, a moratórium bevezetése után pedig a bankok sokkal óvatosabbak a hitelezésekkel, nagyon megfontolják, hogy kinek adják ki, így például akadnak olyan szektorok, aminek dolgozóinak most szinte lehetetlen hitelhez jutni, mert félő, hogy fizetésképtelenné válik, ha elveszti munkáját. Ugyanakkor a bankok tartanak is attól, hogy amikor a moratórium véget ér, akkor családok ezrei válnak fizetésképtelenné, és több hitel be fog dőlni.

Azt is meg lehet állapítani, hogy a lakáshitelek a legkevésbé problémások, ugyanis ezeknek fizetésképtelensége a legkisebb a hitelpiacon. A piaci kamatozású lakáshiteleknek mindössze 1,19 százaléka mutat 90 napon túlmenő törlesztési késedelmet, ami igen kedvező szám, sőt, a támogatott hiteleknek mindössze 1,81 százaléka produkál késedelmet.

Sajnos arra is rámutatnak az adatok, hogy vannak még olyan devizahitelek, amiket ilyen-olyan oknál fogva nem forintosítottak, ennek jelentős része még most is a bedőlés szélén áll, vagy már be is dőlt. Kétségbeejtő, hogy az ilyen jellegű hiteleknek több mint egytizede minimum egy éves lemaradást mutat a törlesztésben.

Még mindig nyögjük a devizát

Noha már több mint egy évtized eltelt a nagy hitelválság óta, öt év eltelt a devizahitelek forintosítása óta, az egykori devizahitelesek még midig nyögik a rossz politikai döntés következményeit. Az így szabad felhasználású jelzáloghitellá vált adósságok jelentős része már réges-rég bedőlt, de a bankok még mindig folyamatosan adják el a követeléskezelőknek ezeket a hitelek, és még így is – mindezek ellenére – megmaradt nekik 61,5 milliárd forintnyi ilyen jellegű késedelmes hitel. Még szomorúbb a helyzet azokkal a hitelekkel, akik nem forintosítottak, tehát devizaalapú maradt a hitelük: ezeknek még mindig 36,7 (sic!) százaléka produkál 90 napon túlmenő törlesztési késedelmet, bár az is igaz, hogy ez már javulás, mert két éve még ötből három hitel tartozott ebbe a kategóriába. Nem meglepő tehát, hogy a magyarok döntő többsége nem hajlandó felvenni szabad felhasználású jelzáloghitelt, helyette inkább a fedezet nélküli személyi kölcsönök piaca vált igen népszerűvé.

Felpörögtek a személyi kölcsönök

A rossz tapasztalat miatt a lakosság vonakodik a szabad felhasználású jelzáloghitelektől és a változó kamatú hitelektől is, ezeknek helyébe a személyi kölcsönök léptek. 2017 óta csaknem megháromszorozódott a lakossági személyi kölcsönök száma, az idei első negyedévre a magyaroknak csaknem 930 milliárd forintnyi személyi kölcsön tartozása volt, ez pedig azóta minden bizonnyal növekedett. Ámbár ezek a hitel jelenleg nagyon divatosak, a számok mégis azt mutatják, hogy egyre inkább romlik a törlesztési rátája. 2019 közepéig folyamatosan javultak a portfóliók, egyre kevesebb volt a 90 napot meghaladó törlesztési késedelem, azóta azonban – tehát már konstans két negyedéve ez a szám folyamatosan romlik, és egyre több törlesztési késedelem csúszik át a kritikus 90 nap fölé. Mindezekkel együtt a személyi kölcsönök közül már 3,13 százalék nem teljesítő, utoljára ennyire rossz arányt 2018 közepén produkált a lakosság.

Talán az egyik legrosszabb arányt a gépjármű-hitelek mutatják, ugyanis a 90 napot meghaladó törlesztési késedelmek száma már 15 százalékot mutat a teljes gépjármű-hitelek egészében, amely szám igen jelentős, még akkor is, ha figyelembe vesszük, hogy a mulasztások csökkenő tendenciát mutatnak. Az igazán elkeserítő az, hogy ezek nem is csupán pár hónapos hátralékot mutatnak, hanem a legtöbb mulasztása már meghaladta az egy évet is.

Csökkennek a folyószámlahitel-tartozások

A folyószámlahitel-tartozások csökkenésében szerepet játszhatott a moratórium is, elvégre akiknek most nem kellett lakáshitelt vagy autóhitelt fizetniük, azoknak volt kapacitásuk a folyószámlahitelüket fizetniük, ezért ennek arányai kisebbek lettek. Összességében mégis elmondható, hogy a legnehezebb helyzetben élők még nehezebb helyzetbe kerültek, hiszen a 90 napot meghaladó törlesztési késedelem ezen a piacon 5,08 százalékról 5,14 százalékra nőtt.

Hasonló a helyzet a kártyahiteleknél

A járványhelyzet és a karantén miatt minden bizonnyal csökkentek a kiadások, ezzel párhuzamosan a kártyahitelek tartozásai is csökkentek. Mindazonáltal a törlesztési mulasztások tendenciái itt is romlottak, ugyanis a 90 napot meghaladó törlesztési késedelmek csökkenése már évek óta tart, ez azonban idén megállt és megváltozott, hiszen növekedést produkált, egészen pontosan 3,48 százalékról 3,93 százalékra nőtt.

A legbiztonságosabb hitelek

Az áruvásárlási és egyéb hitelek továbbra is igen biztonságosnak számítanak, ezeknek a nem teljesítő állománya mindössze 0,2 százalék, ami a legkisebb arányt jelenti. Ez a kedvező arány leginkább annak tudható be, hogy ide tartozik a babaváró hitel is, ami a piac egyik legkedvezőbb és immáron az egyik legnépszerűbb konstrukciója, kicsi rá a valószínűség, hogy az bedőlhet. Sőt, a lombardhiteleket is ebbe a kategóriába kell sorolni, amik szintén igen biztonságosnak minősülnek.