Hogyan lehet hitelből nyaralót vásárolni? Mire kell figyelni?

nyaraló vásárlása hitelből

A nyaralás céljára szolgáló ingatlanok piaca a jó idő beköszöntével minden évben felélénkül. Előfordulhat azonban az, hogy valakinek nincs meg a nyaraló megvásárlásához szükséges anyagi fedezete, de mindenképpen szeretne egy olyan ingatlanra szert tenni, ahol kipihenheti a hétköznapok fáradalmait. Ilyenkor jó megoldás lehet a banki finanszírozás.

Nem minden bank nyújt hitelt nyaraló vásárlására, e tekintetben lényeges tényező az ingatlan típusa. Zártkert, üdülő, nyaraló vagy hétvégi ház vásárlása esetén hozzávetőlegesen a pénzintézetek 50%-ánál van lehetőség hitel igénylésére, tanya esetében pedig a lehetőségek ennél jóval szerényebbek. A helyzet sokkal egyszerűbb, ha családi házat vásárol valaki nyaraló céljára, ugyanis ebben az esetben minden pénzintézetnél igényelhető jelzáloghitel az ingatlan megvásárlására.

Fontos tényező, hogy miből épült az ingatlan

Téglaépítésű ingatlan esetében a helyzet optimális, mivel a téglából épült ingatlanokra minden bank nyújt jelzáloghitelt. Könnyűszerkezetes épületek, gerendaházak és faházak, valamint vályog és vegyes falazatú ingatlanok tekintetében azonban nem minden bank hitelez, ezért mindenképpen célszerű a lehetőségeket előre megvizsgálni.

Vályogház esetén például bizonyos bankoknál vehető fel hitel, de a felvehető összeg jelentősen alacsonyabb, mint egy téglaház esetében, ugyanis a pénzintézetek eleve alacsonyabb értékkel számolnak a vályogházaknál, de az is előfordulhat, hogy csupán a telek értékét nézik. Mivel az ingatlanok becsült forgalmi értékének maximum 80%-áig vehető fel hitel, a kölcsön maximum összege rendkívül alacsony lehet. Egyes hitelt nyújtó pénzintézetek a vályogházaknál az épület korára vonatkozó feltételeket is előírnak, ebben az esetben vegyes falazatú házra maximum az épület 60, míg vályogfalazatú házra maximum az épület 50 éves koráig igényelhető hitel.

A könnyűszerkezetes épületeknél, bizonyos bankoknál, az épület korára vonatkozó maximális korhatár 10 év, és jellemzően minden bank előírja a tervezői nyilatkozat, valamint az ÉME/ETA/NMÉ engedély meglétét.

Konténer-, illetve modulházak vásárlása esetén szintén tanácsos előre tájékozódni a lehetőségekről, mivel az ilyen típusú építményekre a bankok ritkán adnak hitelt.

A hitel összege

Az ideális helyzet az, ha lakóházként van bejegyezve a nyaraló céljára vásárolni kívánt ingatlan a tulajdoni lapon, mivel ebben az esetben, amennyiben az igénylő hitelképes, minden banknál megigényelhető rá a lakáscélú jelzáloghitel. Az, hogy milyen összegű hitel vehető fel az ingatlanra, függ annak elhelyezkedésétől és típusától. Annak ellenére, hogy a pénzintézetek az ingatlan becsült forgalmi értékének 80%-át is megadhatják hitelként, kisebb településekre – téglából épült ingatlanok esetében is –, illetve nyaralókra vonatkozóan a hitel összege lehet az ingatlan becsült forgalmi értékének csupán 50%-a is. Amennyiben az ingatlan megvásárlásához nem elegendő a bank által az ingatlan becsült forgalmi értéke szerint megállapított hitelösszeg, másik ingatlan is felajánlható a hitelügyletben pótfedezetként. Ilyenkor a hitel összege elérheti a fedezetként felajánlott ingatlanok becsült forgalmi értékének akár 80%-át is.

Egyéb megoldások a lakáscélú jelzáloghitelen túl

Amennyiben valaki nem tud a nyaralója megvásárlására lakáscélú hitelt felvenni, megoldást jelenthet a Babaváró hitel, szabad felhasználású jelzáloghitel vagy személyi kölcsön felvétele.

A Babaváró hitelből is lehet nyaralót vásárolni, mivel szabadon felhasználható hitelkonstrukció, emellett az első 5 évben még kamatmentes is. Abban az esetben pedig, ha a szerződéskötést követő 5 éven belül gyermek születik, a kamatmentesség a futamidő teljes idejére érvényben marad. A második és a harmadik gyermek születésével pedig a fennálló tartozás egy részét, illetve teljes egészét elengedik.

A szabad felhasználású jelzáloghitel igénylése során a fedezetként felajánlott ingatlan értéke mellett az igénylő jövedelme is meghatározó, illetve a megvásárolni kívánt nyaraló mellett szükséges egy másik ingatlan felajánlása is fedezetként, amelyet a pénzintézet elfogad. A megítélt hitelösszeg bármilyen célra felhasználható.

Személyi kölcsön igénylése esetén a hitelbírálat rendkívül gyorsan lezajlik, mivel e kölcsöntípus igénylése során ingatlanfedezetre nincs szükség. A hitel egyszeri költsége csekély, azonban a kamat a jelzáloghitelek kamatainál némileg magasabb. A maximálisan felvehető összeg jellemzően 12 millió forint, azonban az Erste Banknál és az UniCredit Banknál 12, a CIB Banknál pedig 15 millió forint is igényelhető.