Így juthatunk a legkedvezőbb vállalkozói hitelhez

Hitelre nem csupán a magánszemélyeknek van szükségük, sőt! A sikeres vállalkozásokhoz tőke kell, gyakran pedig anyagi segítség a pénzintézetektől. Sok vállalkozó esik abba a hibába, hogy azt hiszi, vállalkozói kölcsönt olyan egyszerű felvenni, mint lakossági kölcsönt, pedig ez egy sokkal komplexebb kérdés, és akár milliók múlhatnak rajta. 

Nem könnyű jó döntést hozni

A lakossági hitelek közül sem könnyű választani. Cikkeinkben sokszor hangsúlyoztuk már, hogy egy jó hite kiválasztásával akár milliókat lehet nyerni, hiszen igen nagy differenciák mutatkoznak a hitelek között. És ezt a kérdést nem lehet leegyszerűsíteni úgy, hogy egy bizonyos banknál olcsó a hitel, egy másik banknál pedig drága, ugyanis lehet, hogy mi végül egy drágább hitelt kínáló banknál járunk jobban, mert az értékeli a legjobban azt a szektort, amiben dolgozunk, s így az adja a legjobb konstrukciót. Láthatjuk tehát, hogy már a lakossági hitelek kiválasztása is egy nagyon nehéz kérdés és az a helyzet, hogy a vállalkozói kölcsönök helyes kiválasztása még annál is bonyolultabb!

A legoptimálisabb vállalkozói hitel kiválasztásához elengedhetetlen, hogy folyamatosan képben legyünk a hitelpiaccal, hogy naprakész információink legyenek a hitelezésekkel és a finanszírozási formákkal kapcsolatban. Akármennyire is fontos egy vállalkozó életében a pénzügyi tudatosság, az tulajdonképpen lehetetlen, hogy egy nem szakmabeli folyamatosan tökéletesen képben legyen a banki kérdésekkel és a vállalkozói hitelek piacával. Ahhoz ugyanis, hogy a lehető legjobb pénzügyi döntést hozzuk meg a hiteligénylés során, hiánytalanul tisztában kell lennünk a teljes banki hitelkínálattal. Ehhez ismernünk kell az összes bankot, tudnunk kell, hogy milyen termékeik vannak, és azt is tudnunk kell, hogy milyen szempontok alapján bírálják el a kérelmünket, milyen szempontok alapján állítják össze a konstrukciót. Ez közel sem olyan egyszerű feladat, mint az elsőre tűnik, ehhez ugyanis folyamatosan bújni kell a bankok világát. Ehhez aztán hozzájön az is, hogy azzal is tisztában kell lennünk, hogy pontosan milyen jellegű, milyen típusú hitellel lenne a legoptimálisabb megoldást találnunk a finanszírozási igényünkre. Mindezeknek tudatában pedig végül számot kell vetnünk arról, hogy a vállalkozásunk körülményeire való tekintettel, valamint a bankok hitelkínálataik tükrében mely ajtón érdemes kopogtatnunk, ki kell tudni számítani azt, hogy mely bankok támogatják jobban a miénkhez hasonló vállalkozásokat, s így mely banktól kaphatnánk a legkedvezőbb konstrukciót.

Sok vállalkozó azt gondolja magáról, hogy maradéktalanul átlátja a banki világot, és tökéletesen képben van a hitelkínálattal, a tapasztalat azonban sajnos azt mutatja, hogy a legtöbben mégsem tudják a számukra legoptimálisabb döntést meghozni, ami a hiányos tájékozottságukból fakad. Ebből fakad az a probléma, hogy a legtöbb hiteligénylő vállalkozó a hiányos információi alapján kiválaszt egy hitelt, és hűségesen kitart amellett dacára annak, hogy sokkal kedvezőbb, kifejezetten az ő igényeihez simuló hitelek is vannak még a piacon. Éppen ezért nem győzzük hangsúlyozni, hogy amennyiben vállalkozóként hitelre van szükségünk, kérjünk segítséget független banki szakértőktől!

Kérjünk segítséget!

A 21. században már nem szégyen segítséget kérni. Segítséget kérünk akkor, ha valamilyen lelki problémánk van, vagy ha nem tudunk megcsinálni valamit a ház körül. Gyakran már a kutyánkat sem mi fürdetjük meg és nyírjuk meg, hanem a kutyakozmetikus. Ennek ellenére a legtöbb ember fejében nem él az a gondolat, hogy esetleg az optimális hitel kiválasztásához sem ártana egy szakember véleményét kikérdezni, noha általában többmillió forint spórolás a tét. 

Mi alapján is választ hitelt az átlagember és az átlag vállalkozó? Televíziós és internetes reklámok alapján, körlevelek alapján, banki híresztelések és laikus ismerősök tanácsai alapján. Pedig oldalunkon már több cikkben is kitértünk arra, hogy amennyiben nem vagyunk elég körültekintők a hitel kiválasztása során, és megfontolatlanságunk okán egy drágább hitelt veszünk fel egy olcsóbb helyett, a teljes visszatörlesztendő összeg akár többtízmillió forinttal több lehet, azaz ennyivel leszünk szegényebbek a végtörlesztés után. 

Nézzük meg egy konkrét példán keresztül!

Szemléletes, hogy mennyire hasznos kikérni egy független szakértő véleményét, ha megnézzük egy konkrét példán keresztül azt, hogy mennyivel növelhető a profit jó döntés esetében.  Példánkban egy vállalkozó bővíteni szerette volna a gépjármű parkját, azonban ehhez pénzügyi segítségre volt szüksége. Először azt gondolta, hogy egyedül is meg tudja oldani a hitelezést, és amennyire lehetőségei engedték, körülnézett a hitelpiacon, ennek alapján pedig meghozott egy döntést: egy adott banknál szeretett volna lízingelni. Később azonban átgondolta az ajánlatot, és úgy döntött, hogy felkeres egy független szakértőt, aki segít neki meghozni ezt a fontos döntést. Ekkor be is igazodott, hogy jó döntés volt felkeresni a szakembert, ugyanis az ő iránymutatásával végül egy másik konstrukciót választott az ügyfél, ugyanis az optimálisabb volt a pénzügyi igényének kielégítésére. Ennek alapján nem a lízinget választotta, hanem kedvezményes kamatozású beruházási hitelt, ennek köszönhetően pedig a vállalkozás éves szinten több mint 4,5 százalékkal kevesebb kamatot fizet. 4,5 százalékkal kevesebb a kamata annak a hitelnek, amelyet a szakértő ajánlott, így ennyivel magasabb az éves profitja a vállalkozásnak.