Mennyire bízhatunk a hitelközvetítőkben?

Ha pénzügyi oldalakat böngészünk, és hitelekről olvasgatunk, akkor szinte biztos, hogy belefutunk egy olyan tanácsba, miszerint hitelfelvétel előtt egyeztessünk egy független hitelközvetítővel. De vajon mennyire bízhatunk a hitelközvetítőkben? Biztosan a legjobb döntést hozzuk meg, ha rájuk hallgatunk? Mutatjuk a választ!

A konstrukció sok tényezőtől függ

A legtöbb ember életében eljön az a pillanat, amikor úgy kell döntenie, hogy hitelt vesz fel. A lakásvásárlásnak gyakran megkerülhetetlen mozzanata a hitelfelvétel, de anyagi segítségre lehet szükségünk felújítás, autóvásárlás, egy-két drágább elektronikai eszköz beszerzése, esküvőszervezés, vállalkozás esetében is. Azt azonban, hogy milyen konstrukció áll a rendelkezésünkre, számos tényező befolyásolja. Fontos kérdés, hogy jelzáloghitelben gondolkodunk-e, vagy személyi kölcsönben (amely esetében a fedezet maga a jövedelem). A konstrukciót alapjaiban határozza meg az igényelt hitelösszeg és a futamidő, ugyanakkor nagyon fontos kérdés az is, hogy mekkora a jövedelmünk (hiszen a jövedelemarányos törlesztési mutató szerint semmiképpen nem költhetünk többet törlesztésre, mint a fizetésünk ötven, esetleg hatvan százaléka, ez pedig meghatározza, hogy mekkora összeget milyen futamidővel vehetünk fel). Nem mellékes kérdés az életkorunk sem, hiszen bizonyos kor alatt (18 év alatt semmiképpen, de a legtöbb bank 21-22 év alatt sem) a bankok nem adnak ki kölcsönt, emellett pedig felső limittel is számolnunk kell. Sokan emellett azt gondolják, hogy a lehető legjobban akkor jövünk ki, ha attól a banktól vesszük fel a hitelt, amelynek már egyébként is az ügyfelei vagyunk – tehát elsősorban ahol a bankszámlánkat vezetjük, esetleg ahonnan már van hitelünk. Ennek a közhiedelemnek azonban nem érdemes hinni – nem mindig a saját bankunk a legjobb. Gyakran megesik ugyanis, hogy a bankok extra kamatkedvezményt adnak az új ügyfeleknek, de arról sem szabad megfeledkeznünk, hogy más-más bankok más típusú hitelekben erősek. 

Látható tehát, hogy csöppet sem egyszerű kiigazodni a hitelek piacán. Természetesen mindenki a lehető legjobb döntést szeretné meghozni: a legkedvezőbb konstrukciót szeretné megkaparintani a lehető legkedvezőbb áron. De honnan tudhatnánk, hogy az a konstrukció, amit kiválasztottunk, valóban a legkedvezőbb-e? Hogy valóban ezzel lehet megvalósítani a céljainkat? Nincs egy olyan ennél is jobb ajánlat, amelyről nem tudunk? Bizony valószínűleg van ilyen. De akkor mitévők legyünk, ha a legjobb döntést szeretnénk meghozni? Kérjünk fel egy független hitelközvetítőt!

A magyar emberek nem szeretik az ügyeiket közvetítők által intézni. Adjunk vagy vegyünk ingatlant, ezt először mindig a magunk erejéből szeretnénk megoldani, hiszen minek fizessünk azért, amit mi magunk is meg tudunk oldani? Így van ez természetesen a hitelközvetítőkkel is. Miért kellene megbíznunk valakit, hogy hasonlítsa össze a konstrukciókat, ha ezt mi magunk is meg tudjuk oldani? A statisztikák azonban azt mutatják, hogy jelentősen hatékonyabbak azok az ügyek, amelyek mögött egy-egy szakértő közvetítő áll. Nézzük meg, hogy miért!

  • Biztosra mehetünk a hitellel. A hitelközvetítő ugyanis pontosan ismeri a jelenlegi hitelpiacot, tökéletesen tisztában van a kínálat előnyeivel és hátrányaival, ismeri az egyes konstrukciók buktatóit, és tisztában van azzal, hogy a hitelfelvételnek milyen veszélyei lehetnek. Ha felfogadunk egy szakembert, akkor ezeket a problémákat mind ki tudja küszöbülni, és mi teljes nyugalommal vághatunk neki a kérelemnek. Sőt a banki előminősítéssel bebiztosíthatjuk magunkat, s a hiteligénylés így valószínűleg sikeres lesz.
  • Ez a konstrukció ezért lenne jó, a másik egy más szempont miatt, a harmadik új ügyfeleknek ad kedvezményt, de a saját bankunk a meglévő ügyfeleknek extra kedvezményeket ad… stb. Mindannyian tudjuk, hogy a bőség zavara milyen frusztrációt tud okozni az emberben. Ha sok a konstrukció, és mindegyik más okokból tűnik jó megoldásnak, akkor bizony nagyon hamar stresszessé válhat az egyébként is nehéz döntés. Ha azonban egy szakemberre bízzuk magunkat, nem kell a döntés miatt idegeskednünk, hiszen biztosak lehetünk abban, hogy a lehető legkiválóbb döntésre fog bennünket rávezetni.
  • Sokkal gyorsabban megkaphatunk a hitelösszeget! Amennyiben felelős döntést szeretnénk meghozni hitelfelvétel tekintetében, akkor bizonyosan a lehető legtöbb bank ajánlatait végigbogarásszuk, kikérjük a véleményeket, összehasonlítjuk a különféle konstrukciókat egymással. Ez azonban természetesen nagyon sok idő. Már az internetes kutatómunka sem kevés idő, azonban ha a bankoktól egyénileg kérjük ki az ajánlatokat, akkor az összehasonlító művelet rendkívül hosszú időt ölel fel. Számos esetben azonban nincs sok időnk. Ha egy autót kell megvennünk, és versenyeznünk kell más érdeklődőkkel, akkor nem várhatunk arra, hogy az összes bank oldaláról kikeresgéljük a megfelelő ajánlatot. Ha pedig éppen felújításban vagyunk, és elfogyott a pénzünk, akkor kinek lenne arra ideje, hogy az internet előtt üldögélve konstrukciókat hasonlítgasson össze? Ha azonban egy hitelközvetítőt kérünk fel arra, hogy válassza ki a nekünk leginkább megfelelőbb ajánlatot, akkor nem kell sokáig várnunk a hitel folyósítására. A szakember – mivel birtokában van minden tudásnak, pontosan ismeri a különféle hiteltermékeket – pontosan tudni fogja, hogy melyik az optimális választás, így akár napokkal korábban benyújthatjuk az igényt, és így napokkal korábban folyósíthatják is az összeget. 
  • Sokkal kényelmesebb, mint ha mi intéznénk. Ugyanis ha mi intézzük a hitelt, akkor nem elég, hogy össze kell hasonlítanunk a különféle bankok különféle ajánlatait, de bizony be is kell mennünk a kiválasztott pénzintézethez egyéni ajánlatot kérni, megbeszélni a lehetőségeket…stb. Ezzel szemben ha szakemberre bízzuk a dolgot, akkor mindent otthonról intézhetünk. Ki sem kell mozdulnunk otthonról, a közvetítőnkkel konzultálhatunk otthonról, és majd csak a hitel aláírásának napján kell bemennünk a bankfiókba személyesen (már amennyiben nem online megköthető konstrukciót választottunk). 
  • Pontosan tudja, hogy milyen kedvezményekre vagyunk jogosultak. Ez pedig egy igen fontos szempont, ha szeretnénk a lehető legtöbb pénzt a zsebünkben tartani. Elvégre ki szeret fölöslegesen pénzt fizetni a banknak? A hitelközvetítő – mivel otthonosan mozog a piacon és tisztában van minden apró, rejtett információval – figyelembe tudja venni az összes olyan állami támogatást, amelyekre jogosultak lehetünk. 
  • És a legfontosabb: több pénz marad a zsebünkben! A pénzügyi szakember folyamatos kapcsolatban van a bankokkal, folyamatosan nyomon követi a piac kínálatát, az újításokat. Tisztában van az ajánlatok előnyeivel és buktatóival, és figyelembe tudja venni, hogy a mi életkorunkban, a mi jövedelmünkkel milyen kedvezményekre tehetünk szert. Éppen emiatt a hitelközvetítő olyan kevésbé ismert ajánlatokat is fel tud nekünk csillantani, amelyekre egyébként nem bukkantunk volna rá. Végsősoron tehát többszázezer forintot is megspórolhatunk, ha szakemberre bízzuk magunkat. 

Mennyire bízhatunk meg ezekben a közvetítőkben?

Az ingatlanközvetítőkkel szemben gyakori az a vád, hogy komoly pénzeket kell fizetnünk nekik egy olyan munkáért, amit tulajdonképpen mi magunk is el tudunk végezni (hirdethetjük az ingatlant interneten, szórólapon, közösségi oldalakon… stb.). Ilyesféle vádat azonban nem koholhatunk a hitelközvetítővel szemben, hiszen nekünk egy forintunkba sem fog kerülni. Ezt pedig értsük szó szerint! Bizony, a hitelközvetítő által nyújtott szolgáltatás teljesen ingyenes – legalábbis nekünk. A közvetítőt ugyanis a bankok fizetik, ők utalják ki nekik a jutalékot, ami tehát azt jelenti, hogy bennünket, ügyfeleket semmilyen költség nem terhel. Miért is kínlódnánk tehát a hitelkonstrukciók összehasonlításával, a bankok felkeresésével és a kalkulációk elvégzésével, ha ezeket teljesen ingyen megcsinálhatja nekünk egy szakember, professzionálisan? Ráadásul attól sem kell tartanunk, hogy a szakértő a saját érdekeit nézi azáltal, hogy egy-egy bankot ajánlja, mert azokkal áll szerződésben. Ha ugyanis független szakembert választunk ki, akkor mindenképpen az összes kínálat közül mérlegel, és így a lehető legjobb döntést hozhatjuk meg.