Mi számít méltányolható lakásigények?

Mivel a magáncsőd az első körben azok számára elérhető, akiknek a lakhatását fenyegeti veszély, fontos tudnivaló, hogy a bajba került adós mekkora lakást tarthat meg, és mekkora lakás számít luxusnak. Ha egy adós az utóbbi kategóriába tartozó lakással vagy házzal rendelkezik, akkor kötelezhetik őt, hogy az ingatlant eladja.

Az egyik meghatározás szerint a lakók számától függően a következő lakásigény méltányolható:

– egy személy: egy lakószoba
– két személy: két lakószoba
– három személy: két és fél lakószoba
– négy személy: két egész és két fél lakószoba
– minden további személy: plusz fél szoba/fő, de nem lehet több 5 lakószobánál.

Figyelembe kell venni gyermektelen szülők esetén két gyermeket, egygyermekes szülők esetén további egy gyermeket. Fél szoba az a lakószoba, amelynek alapterülete 6 és 12 négyzetméter között van. Ha egy szoba hasznos területe 30 négyzetméternél nagyobb, akkor két szobának kell számítani. Ha a nappali, az étkező és a konyha közös térben van és alapterülete meghaladja a 60 négyzetméter, akkor 2 szobának számít.

A magáncsőd igénylése kapcsán az első pillanattól világos volt, hogy a szorult helyzetbe került, ráadásul vagyonnal és komoly bevétellel rendelkező adósokon nem segít. A törvény szövegének pontosítása és elfogadása után derült ki a végrehajtást szabályozó rendeletekkel, hogy kik és milyen feltételekkel igényelhetik a magáncsődöt.

A méltányolható lakásnak még egy kritériumnak meg kell felelnie, mérettől függetlenül: értéke nem léphet át bizonyos mértéket. Ennek kiszámításához az alábbi linken elérhető táblázat nyújt segítséget.