Mi történik akkor, ha lejár a bankkártya?

bankkártya lejárat

A bankkártyák lejárati ideje általában 3-4 év, a lejárat után nem vehető fel velük készpénz, illetve a lejárt kártyákat fizetésre sem lehet használni. Jó, ha a kártyatulajdonos tisztában van a lejárat dátumával, és nem például egy külföldi nyaralás során szembesül azzal, hogy nem tud fizetni a bankkártyájával.

A bankkártya lejárati dátumát, amely hónap/év felbontásban van feltüntetve, a kártya előlapján lehet ellenőrizni. Amennyiben a dátum például 08/24, akkor a kártyával 2024. augusztus 31-ig lehet fizetni és készpénzt felvenni. Fontos tudni, hogy az egy számlához tartozó bankkártyák (főkártya és társkártyák) lejárati ideje nem feltétlenül egyezik meg.

Az új bankkártya

A számlavezető pénzintézet, amennyiben a kártya tulajdonosa erről másként nem nyilatkozott, automatikusan legyártja az új bankkártyát, és legkésőbb a kártya lejáratának havában, postai úton elküldi a kártyatulajdonos részére vagy a bankkártya átadó fiókba, attól függően, hogy a kártyatulajdonos erről hogyan rendelkezett. Amennyiben a kártya a bankfiókban vehető át, a kártya megérkezéséről a bankfiók a kártyatulajdonost írásban értesíti. Amennyiben az új bankkártya a régi kártya lejárata havának 20. napjáig nem érkezik meg, célszerű a bankot felkeresni személyesen vagy telefonon ez ügyben.

A kártya lejárata miatt legyártott új bankkártyán szereplő adatok, valamint a hozzá tartozó PIN kód általában megegyezik a régi kártyáéval, de célszerű azt ellenőrizni, a lejárati adatok miatt pedig a régi kártyára vonatkozó elmentett fizetési adatokat ajánlott frissíteni.

A bankkártya cseréje, amennyiben az a lejárat miatt történik, díjmentes, ezt a bankkártya éves díja tartalmazza.

Az új bankkártya aktiválása

Az újonnan megkapott bankkártyával nem lehet automatikusan készpénzt felvenni és fizetni, ehhez előbb a kártyát aktiválni kell. Amennyiben a kártyán szereplő adatokban változás nem történt, az aktiváláshoz elegendő lehet egy olyan pénzügyi tranzakció elvégzése, amelynek során a kártya PIN kódját meg kell adni. Ez lehet például készpénzfelvétel bankautomatából vagy kártyás vásárlás valamelyik üzletben. Az is előfordulhat azonban, hogy mobil- vagy netbankos, illetve telefonos vagy személyes ügyintézés során lehet a kártyát aktiválni. Az aktiválás módja a bankkártyával küldött tájékoztató levélben található.