Mikor utalják a családi pótlékot?

Amikor az embernek el kell tartania a családját, bizony minden forint számít. Úgy kell beosztanunk a pénzünket, hogy biztosan maradjon a következő utalásig annyi, hogy gondoskodhassunk a gyermekeinkről. Éppen a könnyebb átláthatóság és a kiszámíthatóság miatt cikkünkben összegyűjtöttük, hogy 2023-ban mikor számíthatunk a családi pótlékok kifizetésére. 

Ki jogosult a családi pótlékra? 

Családi pótlékra minden olyan szülő jogosult, akinek a háztartásában gyermek él. A családi pótlék onnantól kezdve folyósítható, hogy megszületik a gyermek, és egészen a tanulmányainak befejezéséig jár, de legfeljebb annak a tanévnek a végéig, amelyben betölti a huszadik életévét. A családi pótlékot a gyermek nevelője jogosult felvenni, aki lehet a vér szerinti szülő, a nevelőszülő, a gyám, esetleg egy olyan felnőttkorú, akihez a kiskorút ideiglenes hatállyal helyezték el. Fontos kiemelni, hogy a családi pótlék megítélésénél nemcsak a vérszerinti vagy örökbefogadó szülőt, gyámot tekintik szülőnek, hanem azt a személyt is, aki a szülővel házasságban vagy élettársi kapcsolatban él. A családi pótlékot minden esetben kérelmezni kell, azaz egy erre kitalált nyomtatványt kell benyújtanunk. Ennek keretei között akár két hónapra visszamenőleg is kérhetjük a pótlékot, amennyiben igazolni tudjuk, hogy abban az időszakban jogosultak voltunk a pótlékra. 

A családi pótlék többféleképpen is igényelhető: 

  • a kérelmet benyújthatjuk a munkahelyünkön működő társadalombiztosítási kifizetőhelyen,
  • a kérelmet benyújthatjuk postai úton (a címe a következő: Magyar Államkincstár, 1919, Budapest),
  • a kérelmet benyújthatjuk elektronikus úton, de csak abban az esetben, ha rendelkezünk ügyfélkapuval),
  • a kérelmet benyújthatjuk a fővárosi és megyei kormányhivatalok ügyfélszolgálatainál,
  • a kérelmet benyújthatjuk továbbá az integrált ügyfélszolgálatnál, azaz a kormányablaknál.

Kitől számítsunk az utalásra?

A családi pótlék egy olyan alanyi jogon járó juttatás, ami minden gyermeket nevelő szülőnek jár, függetlenül attól, hogy mennyit dolgozott és mi az iskolai végzettsége. A juttatást az év minden hónapjában meg kell, hogy kapjuk, így tehát számítanunk kell a pótlékra ez év januárjában, februárjában, márciusában, áprilisában, májusában, júniusában, júliusában, augusztusában, szeptemberében, októberében, novemberében és decemberében is. Minden hónapban megérkezik tehát a jól megszokott összeg (emelésre nem igazán lehet számítani), az azonban nagyon nem mindegy, hogy mikor. Sokaknak hatalmas könnyebbséget jelent, ha tudják előre, hogy pontosan mikor érkezik a juttatás, így cikkünkben pontosan megírjuk, mikor számítsunk a pénzre. 

Az utalást minden esetben a Magyar Államkincstár intézi, így tehát a számlatörténetünkön utána szeretnénk járni, hogy ezeddig mikor kaptunk családi pótlékot, mindig ezt a feladót kell keresni. Fontos tudni, hogy az államkincstár dolgozói nem egyenként kezdenek el utalgatni az összes családnak, hanem automatikus utalást állítottak be, azaz ha valamiért nem kapjuk meg a pótlékot, akkor semmiképpen sem kifelejtettek bennünket, hanem valamilyen hiba csúszott a rendszerbe, valamiért kikerültünk a rendszerből, így mindenképpen célszerű a lehető leghamarabb felvenni valakivel a kapcsolatot. Az idei évben sem történik másképpen az utalás, mint eddig bármikor, ami tehát azt jelenti, hogy a családi pótlék, gyermekgondozást segítő ellátás, gyermeknevelési támogatás, fogyatékossági támogatás, vakok személyi járadéka összegét minden hónap első, második és harmadik munkanapján folyósítják.

Mindezek mellett azt is nagyon fontos kiemelni, hogy a postai kifizetés a banki utaláshoz képest mindig jelentősen lassabb. Aki a postástól szokta kapni a családi pótlékot, annak idén is legkésőbb az adott hónap tizedikéig kell várnia. 

Pontosan mikor kapjuk meg a pénzt?

Az utalás a családi pótlék esetében (éppen úgy, ahogy minden állami támogatás esetében) a hónap első munkanapján történik meg, ugyanakkor azt is tudnunk kell, hogy noha a Magyar Államkincstár már az első munkanapon kiutalja, a tapasztalat azt mutatja, hogy kelleni szokott egy-két nap, ameddig valóban meg is érkezik a számlánkra. 

Most pedig nézzük meg részeletesen, hogy melyik hónapban pontosan mikor számíthatunk az utalásra:

  • a 2023. januári hónap családi pótlékjának banki jóváírása 2023. február 2-re, csütörtökre várható,
  • a 2023. februári hónap családi pótlékjának banki jóváírása 2023. március 2-re, csütörtökre várható,
  • a 2023. márciusi hónap családi pótlékjának banki jóváírása 2023. április 4-re, keddre várható,
  • a 2023. áprilisi hónap családi pótlékjának banki jóváírása 2023. május 3-ra, szerdára várható,
  • a 2023. májusi hónap családi pótlékjának banki jóváírása 2023. június 2-re, péntekre várható,
  • a 2023. júniusi hónap családi pótlékjának banki jóváírása 2023. július 4-re, keddre várható,
  • a 2023. júliusi hónap családi pótlékjának banki jóváírása 2023. augusztus 2-re, szerdára várható,
  • a 2023. augusztusi hónap családi pótlékjának banki jóváírása 2023. augusztus 23-re, szerdára várható (az iskolakezdés miatt kapjuk meg korábban a pótlékot),
  • a 2023. szeptemberi hónap családi pótlékjának banki jóváírása 2023. október 3-ra, keddre várható,
  • a 2023. októberi hónap családi pótlékjának banki jóváírása 2023. november 3-ra, péntekre várható,
  • a 2023. novemberi hónap családi pótlékjának banki jóváírása 2023. december 4-re, hétfőre várható,
  • a 2023. decemberi hónap családi pótlékjának banki jóváírása 2024. január 3-ra, szerdára várható.

Mikor kezdjünk kétségbe esni?

Az Államkincstár utalja tehát nekünk a pótlékot, és – mint ahogyan erről már szó esett – automatikus utalás van beállítva. Ez tehát azt jelenti, hogy a pénznek mindenképpen meg kell érkeznie a számlánkra legkésőbb az adott hónap ötödik napjáig. Ez a dátum akkor is él, ha ez a dátum, azaz a tárgyhó ötödikéje munkaszüneti napra esik. Amennyiben eddig nem érkezik meg a kifizetés, mindenképpen keressük fel az illetékeseket, mert így valamiért kikerülhettünk a rendszerből, és már nem is terveznének nekünk utalni. Gyanús továbbá az is, hogy amennyiben egy-egy ismerősünk számára már megtörtént az utalás (mondjuk a hónap második napján), de mi még nem kaptuk meg az összeget, akkor szintén valami hiba lehet, hiszen az utalás automatikus, mindenkinek egyszerre kell megkapnia, aki bankszámlára kérte. 

Decemberben kétszer is pénzhez lehet jutni

A korábban felsorolt utalási időpontok annyiban lehetnek pontatlanok, hogy a decemberi hónapra járó családi pótlék kifizetése akár más időpontra is eshet. A családi pótlék utalása ugyanis – csakúgy mint minden állami és szociális juttatás – olykor hamarabb valósul meg. Ennek oka a karácsonyi költekezés, az állam ugyanis így próbál meg segíteni abban, hogy minden ajándékot meg tudjunk venni, ünnepi vacsora kerüljön az asztalra, sőt, még az ünnepek után is maradjon pénzünk. Számos nagyobb cég és munkahely jár még így el, ennek értelmében a decemberi fizetést nem januárban adják oda a dolgozónak, hanem december második felében, még karácsony előtt. Ennek értelmében – ha ez idén is így lesz, amiről egyébként még nincs információnk – a decemberre járó családi pótlékot nem 2024. január 3-án, szerdán kapnánk meg, hanem még 2022. december 17—21 között. Ennek tagadhatatlan előnye, hogy a kiutalt szociális juttatásokból kényelmesebben át tudjuk vészelni a karácsonyi kiadások megterhelő időszakát, ugyanakkor a tapasztalat azt mutatja, hogy igen fájdalmas szokott lenni rádöbbenni arra, hogy januárban nem lesz bevételünk. Így amennyiben idén is már decemberben, a karácsonyi időszak előtt megkapnánk a családi pótlékot, azt javasoljuk, költekezzünk mértéktartóan, hogy januárra is kitartson a pénz!