Mit kell tudni az online hitelfelvételről?

A kényelmi faktor eddig is fontos szempont volt a legtöbb szolgáltatás esetében, a koronavírus óta azonban nagyon lényeges, hogy mennyire igényel valami személyes jelenlétet. Ezekhez az új igényekhez a bankoknak is alkalmazkodniuk kellett, így a pénzintézetek egyre szélesebb spektrumban kell kibővíteniük az online hitelfelvételi lehetőséget. De mit kell erről tudni? És meddig fognak még bővülni a lehetőségek? Cikkünkben ezekre keressük a válaszokat.

Egyre inkább merünk átköltözni az online térbe

Néhány évvel ezelőtt még rendlívül furcsának számított, hogy a Revolut mindent online intéz. Ennél a banknál online nyitunk számlát és online igénylünk kártyát, soha semmiért egy pillanatig nem kell az ügyfélszolgálatot sem igénybe vennünk. Ki gondolta volna akkor, hogy hamarosan a bankok követni próbálják ezt az online térhez köthető merészséget, és majd a hiteligénylést is online elérhetővé teszik? Pedig jelenleg éppen ez a tendencia zajlik: a pénzintézetek azzal próbálkoznak, hogy a hitelfelvételt a lehető legegyszerűbbé és legkényelmesebbé tegyék, és próbálják ennek a legtöbb szakaszát online intézhetővé tenni. 

A K&H bevallása szerint például egyre inkább népszerűvé válnak a mobilbankon keresztül felvehető személyi kölcsönök. A bank azt árulta el, hogy immáron a folyósított személyi hiteleknek mintegy 50 százaléka online lett megigényelve. S csak hogy össze tudjuk vetni a korábbiakkal: az idei első negyedévben tehát 1,8 forintot igényeltek online, ez pedig a 2020-as első negyedévhez képest 15 százalékos emelkedést mutat. Azt jól tudjuk körvonalazni, hogy az ilyesféle hiteleket általában lakáscélokra, felújításra, autóvásárlásra vagy hitelkiváltásra szokták felvenni. 

A K&H azt is elárulta, hogy ma már minden második személyi hitelt online igényelnek meg. Nem kell hozzá nagy matematikai szaktudás, hogy kiszámolhassuk, hogy ennél a pénzintézetnél az ügyfelek fele dönt úgy, hogy online igényli meg a személyi hitelt, amely adatból arra következtethetünk, hogy a lakosság körében igenis jelenőssé vált az igény az online banki ügyintézésre. A 2022-es első negyedévben a gyorskölcsönök esetében az igényelt összeg általában kétmillió forint volt, ez pedig tizenöt százalékos növekedést mutat a 2020-as első negyedévhez képest. 

Mi állhat a tendencia mögött?

A Magyar Nemzeti Bank kutatásai szerint az online hitelügyintézés preferálása a járványhelyzet kialakulása óta növekedett meg. Az első hullám során ugyanis szinte mindenkit karanténba kellett helyezni, és a személyes ügyintézések lehetőségét a minimálisra redukálták. Ehhez pedig a bankoknak is alkalmazkodniuk kellett, így a hitelügyintézés online lehetőségeit is bővíteniük kellett. Nem is hasztalan, hiszen hitelre az embereknek akkor is szükségük volt, éppen ezért az online ügyintézők száma is gyarapodott. A jegybank számításai szerint abban a periódusban 15 százalékról 20-25 százalékra emelkedett az online módot kérvényezett személyi hitelek aránya, ami nem jelentéktelen emelkedésnek számít a piacon. Ami pedig a 2021. szeptemberi adatokat illeti: mintegy 7 milliárd forintnyi összegben folyósítottak olyan személyi kölcsönt a bankok, amelyet online igényeltek meg. Ez mintegy négyezer darab hitelszerződést jelent. 

Merre tovább?

„Az egyszerűbb műveletek után egyre több bonyolultabb tranzakció költözik a virtuális térbe: a hitelek közül az elsők között jelentek meg a teljesen online igényelhető személyi kölcsönök, amelyek a teljes piacon még ugyan alacsony, de növekvő arányt képviselnek” – mondta egy szakmai konferencián Németh Balázs, a K&H innovációs vezetője.

Attól, hogy a hitelügyintézésnek bizonyos szakaszait online lehet intézni, még nem jelenti azt, hogy a teljes folyamat az online térben is fog maradni. Vanank olyan konstrukciók, amelynek csupán az igénylése történik online, de a szerződéskötéshez személyesen kell bemennünk a bankfiókba. A teljes, end-to-end (E2E) online hitelügyintézés ritkább. Ebben az esetben az egész folyamat elektronikusan zajlik: az igényléstől kezdve a hitelesítésen és a szerződéskötésen át a folyósításig. Ez tehát azt jelenti, hogy egy pillanatra sem kell beugranunk a bankfiókba. Van tehát még hová fejlődniük a bankoknak, ugyanakkor a szakértők arra is rámutattak, hogy bizonyára lesznek is még bőven olyan hiteltípusok, amelyek maradnak a bankfiókokban. Ha ugyanis egy konstrukció összetettebb, az ügyintézés is bonyolultabb. Ilyenkor nemcsak a bank számára fontos a személyes jelenlét, de az ügyfelek számára is fontos a megfelelő konzultációs lehetőség. 

A jelzáloghitel pontosan egy olyan terület, ahol még nem lehet end-to-end online intézni a hiteligénylést. Ez ugyanis egy nagyobb felelősséggel járó döntés: kockáztatjuk az ingatlanunkat vagy egy vagyontárgyunkat, emellett több évre szóló komoly pénzügyi döntést hozunk meg. Ezeknek figyelembevételével nagyon fontos, hogy személyesen is tájékoztatást kapjunk, és felhívják a figyelmünket az esetleges nehézségekre. 

Ugyanakkor a jelzáloghitel igénylésének bizonyos fázisait már lehet online intézni. A feltételekről való megállapodás többek között még zajlódhat elektronikusan, a továbbiak azonban nem. Némely elemzők szerint a következő digitalizációs lépés az lesz, hogy már az értékbecslést is online fogják végezni statisztikai alapon, ugyanakkor az emberi tényezőket nehéz kivonni a képletből. Az adminisztratív feladatokhoz és a szerződés aláírásához pedig mindenképpen be kell bennünk a bankfiókba, ezt online intézni nincs lehetőségünk. 

Folytatódik a digitalizáció

Noha úgy tűnik, hogy bizonyos hiteltípusok még hosszú évekig nem lesznek end-to-end online intézhetők, mégis arra lehet számítani, hogy a következő években több fázis, több ügyintézési lépés költözik át az online térbe. A koronavírus okozta járványhelyzet óta ugyanis kialakult egy olyasfajta attitűd, hogy az emberek a személyes ügyintézést a lehető legminimálisabbra szeretnék szűkíteni. (A munkavállalásnál már fontos a home office lehetősége, az egyetemisták csak nehezen tudnak visszaszokni a jelenléti oktatásba… stb., ez alól pedig a bankszektor sem kivétel.) Ehhez a kényelmi attitűdhöz pedig a pénzintézeteknek mindenképpen igazodniuk kell, ha lépést szeretnénk tartani a versenytársaikkal.

„A teljesen online hitelezésnek a bonyolultabb termékek esetében az adminisztráción és a jogi előírásokon túl is vannak gátjai. A nagyobb döntést jelentő hiteleknél az ügyfelek többsége ugyanis igényli a személyes találkozást, a fióki szakértőkkel való beszélgetést, hiszen egy hosszú távú döntésről van szó. Várhatóan 2-5 éven belül tehát nem fog eltűnni az emberi tényező, főleg a nagyobb döntéseknél nem. Jelenleg a bonyolultabb termékek esetében a tanácsadás és a digitális folyamatok összeegyeztetése az egyik legnagyobb kihívás, amiben a jövőben a digitális asszisztencia is segítségünkre lehet.”– tette hozzá Németh Balázs.