Személyi kölcsön videós azonosítással? Már lehetséges

K&H videós

A K&H Bank úttörőként a magyar piacon olyan teljesen online, videós azonosítással indítható hiteligénylést vezetett be, mely nem csak saját ügyfeleik számára érhető el.

Minden eddiginél kényelmesebben lehet személyi kölcsönt igényelni a K&H Banknál: akár otthonról, néhány kattintással elindítható a folyamat, amely során értelemszerűen a bankfiókba sem szükséges befáradnunk, hiszen videós azonosítással oldották meg az ügyfelek személyazonosságának vizsgálatát. A K&H Bank újítását internetelérés, kamera és mikrofon segítségével vehetjük igénybe, azaz akár egy telefonon is, még számítógép sem szükséges hozzá (bár valószínűleg kényelmesebb).

Jelenleg legfeljebb 3 millió forint igényelhető online, ahol csupán a hitelösszeget és a vállalt törlesztőrészlet nagyságát kell beállítanunk, ezen kívül megadhatjuk nettó jövedelmünk összegét a kamatkedvezmények igénybe vételéhez és ez esetben vállalhatjuk, hogy a K&H Banknál vezetett folyószámlára érkeztetünk havonta minimum 100 000 forintnyi jövedelmet.

Jelenleg az alábbi bankok valamelyikénél folyószámlát vezető ügyfelek igényelhetik a „videós kölcsönt”: Budapest Bank, OTP Bank, K&H Bank, Erste, MKB Bank, Raiffeisen Bank, UniCredit. Pénzügyi elemzők szerint várhatóan ezek a bankok fognak hasonló szolgáltatást nyújtani a jövőben.

Ha megfelelünk az alapfeltételeknek, egy 4 lépésből álló folyamatban először a személyes adatainkat és elérhetőségeinket kérik be tőlünk, majd természetesen el kell fogadnunk egy adatkezelési szabályzatot, majd pedig nyilatkoznunk kell a felveendő kölcsön céljáról, jövedelmünk nagyságáról, jövedelmünk forrásáról, havi adósságterheink és kiadásaink nagyságáról, családi állapotunkról.

Videós azonosítás

A fenti adatok bekérése után az ellenőrzi az éppen használt eszközünk technikai feltételeit a K&H rendszere, majd rögvest megkezdődik a videós azonosítás. Egy rövid tájékoztató meghallgatása után személyes adatainkat kérik be és okmányainkat kell megmutatnunk. Ha a banki ügyintéző mindent rendben talált személyazonosságunkkal, folytatódik az igénylés.

Következő lépésben jóvá kell hagynunk a K&H hitelajánlatát, majd a bank által biztosított kóddal digitálisan aláírjuk a szerződést, ha minden megfelel. A bank pedig gyorsan, legkésőbb a szerződés hatályba lépését követő munkanapon utalja el számlánkra a személyi kölcsönt.

Az egész folyamat rendkívül gyors, mindösszesen kb. fél órát vesz igénybe. Hasznos funkció, hogy az ügyintézés bármelyik részénél van lehetőségünk átváltani telefonos visszahívásra, ha valahol megakadunk vagy éppenséggel abban a pillanatban bármely okból kifolyólag nem tudjuk tovább folytatni az igénylést.

Hol van hasonló megoldás?

Jelenleg az OTP-nél és a CIB-nél érhető el teljesen online hiteligénylési folyamat, azonban ezek a pénzintézetek jelenleg csak a saját ügyfeleik számára biztosítják a videós lehetőséget. Szakértők szerint a teljesen online intézhető táv-igénylésé a jövő, így nem lenne meglepetés, ha már idén, az ünnepi vásárlási szezon előtt vagy alatt megjelenjenek hasonló megoldások.

Egyet soha ne feledjünk: akár online, akár offline, bankfiókba fáradva személyesen igénylünk, előtte mindig tájékozódjunk hitelkalkulátorral, hogy összehasonlítva az ajánlatokat mindig a lehető legkedvezőbb kölcsönből válthassuk valóra céljainkat.