Teendők a Babaváróval a gyerek születése után

A Babaváró hitel sokaknak nyújt nagyszerű lehetőséget arra, hogy anyagilag is felkészülhessenek a család bővítésére. Az azonban csak kevesen hangoztatják, hogy milyen adminisztratív teendőink vannak, miután megszületett a baba. Cikkünkben ezeket a teendőket ismertetjük. 

Mit kell tudni a babaváró hitelről?

Mint az tudvalevő, a demográfiai problémák megfékezése érdekében az állam kész jelentős anyagi támogatásokkal ösztönözni a fiatal párokat arra, hogy válasszák a nagycsaládos életformát. Számos kedvezményre és támogatásra számíthatnak most a családosok: népszerű a CSOK és a CSOK hitel, amit esetleg ki lehet egészíteni a falusi CSOK-kal és a zöld hitellel. Az anyukák diákhitelét elengedik három gyermek után, adómentessé válthatnak, és kedvezményesen juthatnak autóhoz. Mindezek mellett pedig számíthatnak a babaváró hitelre is, ami jelenleg a bankipiac egyik legkedvezőbb konstrukciója.  

A babaváró hitelt bármelyik fiatal házaspár felveheti. A hitel maximális összege 10 millió forint, amelynek a törlesztője fix, és az is marad abban az esetben, ha az igénylést követő öt éven belül megszületik az első baba. Ha ez az örömteli esemény megtörténik, akkor a futamidő végéig kamatmentes marad a hitel. A CSOK-kal ellentétben itt nem vagyunk kötelesek több gyermeket vállalni, azonban a két- és háromgyermekeseket jutalmazza az állam. Az első baba születése után három évig szüneteltethetjük a törlesztést. Ha megszületik a második baba, akkor a fennmaradó tartozás felét elengedi az állam, és további három évre felfüggesztik a törlesztést. Ha pedig a harmadik baba is megszületik, akkor a fennmaradó tartozás egészét elengedik. 

Természetesen gondolnunk kell arra az eshetőségre is, hogy mi történik akkor, ha nem jön össze a baba. Ami azonban ennél gyakoribb kérdés (és amelyről kevés fórumon lehet tájékozódni), hogy mi a teendő, ha megszületik a baba? Hogyan kell bejelenteni, hogy teljesítettük a vállalást, és szeretnénk élni a törlesztés szüneteltetésével?

Ha összejött a baba, mindenképpen be kell jelentenünk, hogy tudassuk a bankunkkal, hogy számolniuk kell a moratóriumunkkal. Nagyon nem mindegy azonban, hogy mikorra rögzítjük ezt a bejelentést. A törvény szerint a magzat a tizenkettedik hetétől lehet bejelenteni a gyereket, azt azonban el kell döntenünk, hogy már magzatkorában jelentjük, vagy megvárjuk, hogy megszülessen. Mindkettőnek megvannak a maga előnyei és hátrányai.

Milyen előnyei vannak bejelenteni a babát már magzatkorában?

Dönthetünk tehát úgy, hogy már akkor bejelentjük, hogy összejött a baba, amikor még csupán a szívünk alatt hordjuk. Ebben az esetben azonban mindenképpen el kell érnie a magzatnak a tizenkettedik hetét, csak ezt követően nyújthatjuk be az igazolást, illetve ekkor nyújthatjuk be a moratórium iránti igényünket. 

A szakemberek erősen ajánlani szokták, hogy már a gyermek magzatkorában jelentsük be, hogy a vállalásunkat teljesítettük, ezzel ugyanis bebiztosítjuk magunkat a későbbiekre. Ha ugyanis ne adjisten bekövetkezne a tragédia, és időközben elmenne a baba, vagy halva születne meg, akkor sem szakadna a nyakunkba a hitelhez köthető nem teljesített vállalás terhe. Mert bár a babaváró hitel a legkedvezőbb konstrukció jelenleg a hitelpiacon, amennyiben nem teljesítjük a vállalásunkat, és nem születik legalább egy gyerek, akkor a konstrukció igen kedvezőtlenre vált át az öt év után. Tehát ha már a terhesség alatt bejelentjük a gyermeket, akkor megkíméljük magunkat ettől az – anyagilag is borzalmas – szituációtól.

A bank a várandósság bejelentésekkor igazolást fog kérni tőlünk. Ehhez először ki kell töltenünk egy formanyomtatványt, amelyben nyilatkozunk arról, hogy várandósok vagyunk, ezt követően a pénzintézet hivatalos dokumentumot fog kérni ennek bizonyítására, igazolására. Ez lehet egy egyszerű orvosi igazolás, de akár a várandós kiskönyvet is bekérhetik, ez bankonként eltérő. 

Mikor érdemes megvárni a bejelentést, hogy megszülessen a baba? 

Mindezeken túl a hátránya is megvan a korai bejelentésnek, erről azonban ritkábban esik szó. A moratóriumi kérelem ugyanis csak és kizárólag a gyermek bejelentésével és igazolásával egy időben adható le. Ha tehát már a baba magzatkorában be szeretnénk jelenteni, hogy teljesítettük az elvárást, akkor számolnunk kell azzal, hogy már a terhesség ideje alatt lekezd ketyegni a három évnyi törlesztési türelem órája. Ezzel alapevetően semmi baj nem is lenne, csakhogy a terhesség első felében vagy első háromnegyedében sok esetben még dolgozni szoktak a nők, éppen ezért nem jelent olyan nagy anyagi terhet ilyenkor fizetni a törlesztőt. Ha azonban megszületik a baba, és mi elmegyünk GYED-re, akkor kevesebb lesz a bevételünk, és már nehezebben tudjuk kikalkulálni a törlesztőt. Éppen ezért nekünk az az érdekünk, hogy csak a baba születésével kezdődjék meg a moratórium, és tartson minél tovább (lehet, hogy három egész évig nem fogunk dolgozni, és még a munkábaállás után is lehetnek némi anyagi gondjaink). 

Döntéskényszerbe kerülünk tehát: vagy biztosra akarunk menni, és már a terhesség elején bejelentjük a gyereket, ezzel garantálva magunknak a kamatmentességet; vagy megvárjuk a gyerek születését a moratórium kezdetével, hogy ezáltal kitartson a GYED időszakának végéig. 

Amennyiben azonban úgy döntünk, hogy megvárjuk, hogy megszülessen a baba, akkor már nem orvosi igazolást vagy terhességi kiskönyvet kell bemutatni a pénzintézetnél, hanem a születési anyakönyvet kell magunkkal vinni a bankhoz, valamint a baba okmányait. Emellett – ahogyan ezt a magzat bejelentésénél is láthattuk –, ki kell töltenünk egy formanyomtatványt, amelyben bejelentjük, hogy a vállalásunkat teljesítettük, megszületett a baba. 

A bejelentés határideje

Ezeddig arról esett szó, hogy milyen szempontokat vegyünk figyelembe akkor, ha azon dilemmázunk, hogy minél hamarabb be kellene jelenteni a gyereket. Mindazonáltal azt sem szabad elfelejteni, hogy a bejelentésnek van egy határideje, amihez mindenképpen tartanunk kell magunkat. A gyerek megszületését követően ugyanis hatvan nap áll a rendelkezésünkre, hogy ezt megtegyük, ezt pedig a jogszabály írja elő. Ennek értelmében ha kifutunk ebből a hatvan napból, akkor már nincs visszaút, nem fogjuk tudni érvényesíteni a kamatmentességet. Nem lesz már a későbbiekben sem erre lehetőségünk, éppen ezért nagyon figyeljünk a határidőre, írjuk be a naptárunkba, és mindenképpen tegyünk egy látogatást a banknál.