Változások a mérsékelt siker miatt

A magáncsőd mérsékelt sikere elleplezhetetlen tény. Az első három hónapban a kormány eredeti terveihez képest nem 10-20 ezer, hanem mindössze néhány tucat ember élt a magáncsőd lehetőségével.

Mi lehet a háttérben? Mivel külföldön a magáncsőd intézménye jól működik, egyértelműnek tűnik, hogy a magyar szabályozással van valami probléma. Szakértők már régen felhívták a figyelmet: az igénylés annyira bonyolult, hogy szinte alig lesz, aki ki tudja tölteni az igénylőlapot és be tudja szerezni a dokumentumokat. További probléma, hogy a törvény a méltányolható lakásigényre is hivatkozik, vagyis sokaknak a házát ugyanúgy elviszik a fejük fölül, mintha nem kértek volna csődvédelmet maguk ellen.

A kormány megpróbálta némileg átszabni a törvényt, hogy vonzóbbá tegye, így a jövőben a következő változások várhatók:

  1. 1. Gyorsabb az igénylés, mivel a főhitelezőnél és a Csődvédelmi Szolgálatnál is kérhető.
  2. 2. Eredetileg a csődeljárás végéig, vagyis 5 évig (illetve kiterjesztés esetén 7 évig) kellett törleszteni a fedezetlen hitel legalább 38%-át. Ezen túl a 38%-ot elég az eredeti hitel lejártáig visszafizetni – tehát 5 év helyett akár 15-20 évig is.
  3. 3. Kitolták a volt devizahitelesek számára a jelentkezés határidejét 2015. október 31. helyett 2016. március 1-jéig.

Ezekből a pontokból látható, hogy a legfontosabb problémákra nem kínál megoldást a változások sora, de talán lesznek, akik számára a meghosszabbított fizetési futamidő vonzóbbá teszi a magáncsőd intézményét.