Vegyünk meg mindent, ami kell: tovább gyengül a forint

Az utóbbi időben sok szó esik arról, hogy a forint drasztikusan elkezdett gyengülni, végül történelmi mélységbe zuhant. Ennek hatására mindent jelentősen drágábban tudunk csak megvenni. A szakemberek szerint a forint drágulása továbbra is fenn fog állni, ezért ha nagyobb kiadásokat tervezünk, akkor ezen jobb minél előbb túlesni – akár hitelből is –, mert később biztosan többe fog kerülni. 

Drágábbak a használt autók

Szomorú tendenciára hívta fel a figyelmünket a Das WeltAuto használtautó-kereskedő. A rohamosan gyengülő forint miatt ugyanis egyre kevesebbet ér a pénzünk, egyre kevesebb dolgot tudunk vásárolni ugyanazért a pénzért, és bizony ez egyenlő azzal is, hogy ugyanazért a termékért egyre többet és többet kell fizetnünk. Nem jár jól tehát az, aki mostanában szeretne használt autót venni, de még rosszabbul járhat az, aki halogatja a vásárlást. A forint gyengülése ugyanis olyan súlyos, hogy ugyanazt a használtautót ma tizenöt (!) százalékkal drágábban tudjuk megvenni, mint amennyiért tavaly vehettük volna meg. Az jelentős drágulás, amellyel nem tart lépést az emberek pénztárcája, éppen emiatt nehéz helyzetbe kerültek azok, akik mostanában szeretnének kocsit venni. Most jóval drágább az autók ára, mint eddig bármikor, éppen emiatt nehezen visz rá bennünket a lélek, hogy elkezdjünk komolyabban keresgélni, ugyanakkor nem is érdemes nagyon teketóriázni, hiszen a pénzügyi szakemberek számításai szerint a helyzet a következő időszakban tovább fog romolni, azaz jövőre még drágább lesz az autóvásárlás. Amennyiben tehát a közeljövőben mindenképpen szükséges lesz kocsit váltani, akkor – bármennyire is fáj, bármennyire is tűnik most nagyon drágának – azonnal kezdjünk cselekedni, mert napról napra drágább lesz. A szakemberek úgy gondolják, hogy még a hitel felvétele is kedvezőbb, mint várni, ugyanis a kamatok olcsóbbak, mintha a forint további gyengülése miatt drágábbá váló autót vennénk meg egy év múlva. 

Hogy konkrét számokon keresztül lássuk, hogy a helyzet mennyire komoly: amennyiben egy négymillió forint értékű használtautót szeretnénk megvenni, és a használatautó-piacon 15 százalékos drágulással számolunk, akkor ez az autó 2022-ben 600 ezer forinttal lesz drágább, mint 2021-ben, ami nem jelentéktelen összeg. 

Az építkezni akaróknak sincs jó hírünk

A pénzromlás természetesen nemcsak a használtautó-vásárlást drágítja meg, hiszen szinte mindenre kihatással van. Az élelmiszerekért, ruházkodástért is többet kell fizetnünk, ugyanakkor a nagyobb kiadásokon jobban meg fog látszódni, hogy mekkora is a drágulás. Amennyiben tehát háztartási nagygépekbe, bútorokba vagy számítástechnikai eszközökbe szeretnénk beruházni, akkor jelentősen több kiadással kell számolnunk, mint tavaly. 

Az egyik legfájdalmasabb probléma pedig az, hogy az építőanyagok megvásárlásához is mélyen a zsebünkbe kell nyúlnunk. Ez azonban – ahogyan az autóvásárlás esetében is láttuk – nem azt jelenti, hogy érdemes lenen halogatni, sőt! Minél hamarabb essünk túl a kiadásokon, mert a helyzet rosszabb lesz. Az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ) ugyanis úgy számolt, hogy 2022-ről immáron 10, de akár 30 százalékos drágulással is számolnunk kell. Ha tehát nem is új házat szeretnénk építeni, hanem csupán bővíteni vagy újítani, akkor is úgy számoljunk, hogy egy ötmillió forintos anyagköltségről beszélve legalább 500 ezer, de az is lehet, hogy 1,5 millió forintos drágulást kell kifizetnünk, ekkora plusz terhet kell a vállunkra vennünk a 2021-es árakhoz képest. Amennyiben közepes drágulással számolunk, azaz úgy kalkulálunk, hogy az építőanyagok „csupán” húsz százalékkal drágulnak, akkor ez körülbelül tíz százalékkal növeli meg az építkezések költségvetését. 

És hogy hogyan néz ez ki a gyakorlatban? Amennyiben „közepes árfolyamon”, 500 ezer forint/nm áron számoljuk az építkezést, és egy család egy 100 nm alapterületű otthont szeretne magának építeni, akkor amennyiben ezt 2022-ben teszi meg, körülbelül ötmillió forinttal kell többet fizetnie pusztán az építkezésért, mintha 2021-ben építette volna fel a házát. És ez csak az építkezés, a gépesítésről, bebútorozásról még nem is beszéltünk, amelyek szintén hatalmas drágulást szenvedtek el. 

De nem kell csak az építkezésre fókuszálni. Amennyiben a házunk már készen van, de szeretnénk nagyobb jellegű felújításokat vagy bővítéseket végezni (például nyílászárócserét, fürdőszoba-felújítást, fűtéskorszerűsítést…stb.), vagy szeretnénk a házhoz építeni egy garázst, kamrát vagy nyárikonyhát, akkor is számolnunk kell ezzel a drágulással, ebben az esetben is a tíz százaléknyi áremelkedéssel kell kalkulálnunk. 

A szakértők éppen ezért azt javasolják, hogy aki építkezni szeretne, az kezdjen bele minél hamarabb a munkálatokba. Ma ugyanis biztosan többet ér a pénzünk, mint holnap, emiatt tehát – ha mindenképpen nagyobb költekezésbe kell bocsátkoznunk – minél hamarabb érdemes túlesni a kiadásokon. Amennyiben van megtakarított pénzünk, úgy érdemes ezt minél hamarabb beforgatni, mert hónapról hónapra, de akár hétről hétre kevesebbet fog érni ez az összeg. Ez már csak azért is kulcsfontosságú, mert a Prémium Magyar Állampapír bár inflációkövetőként van számontartva, de a 0,75–1,25 százalékos kamatprémiumával biztosan nem tud lépést tartani a hazai inflációval. Ez azt jelenti, hogy az is elszenvedi a forint gyengülését, aki állampapírokba fektette a pénzét, és akinek ehhez kötött a megtakarítása is. 

A külföldi utak is drágábbak lesznek

Bár mi, magyarok mostanában nagyon belejöttünk a külföldi nyaralásokba, sajnos ezzel kapcsolatban is van egy rossz hírünk. A forint gyengülése miatt ugyanis sokkal drágábban tudunk dollárt és eurót venni, ami azt jelenti, hogy a szállodák, repjegyek és belépők kifizetéséhez is jóval mélyebben a zsebünkbe kell nyúlni. Amennyiben tehát nyáron utazni szeretnénk, akkor időben kezdjünk el rá spórolni, és lehetőleg minél többet, különben igen kellemetlen meglepetések érhetnek. 

Megéri-e a hitel?

Semmiképpen nem érdemes elvetni a hitel ötletét. Sőt! Ha a halogatás és a hitelfelvétel között őrlődünk, akkor határozottan jobban fogunk járni a hitel felvételével, hiszen míg a forint gyengüléséből fakadó piaci árak tíz százalékkal fognak emelkedni 2022-ben, addig a legkedvezőbb személyi kölcsönök már 7 százalék kamat alatt felvehetők, és az államilag támogatott hitelekről ne is beszéljünk! Tehát a helyzet jelenlegi állása szerint most olcsóbban jönne ki az, ha hitelből finanszíroznánk a kiadásainkat, mintha szorgalmasan tennénk félre a pénzt, hogy 2022-ben saját zsebből fizessük ki, amit ki kell fizetni. 

Rendkívül nagyot nőtt az infláció is a 2021-es év eleji adatokhoz képest. A Jegybank a három százalékos inflációt tartja ideálisnak, arra törekszik, hogy ezen a szinten tartsa ezt meg. Az év elején ez még viszonylag sikeres is volt, hiszen a KSH által mért átlagos pénzromlás mindössze 4,65 százalékra rúgott, ez azonban év végére jelentősen megemelkedett, 2021 októberében 6,5 százalékot mértek, ami igen nagy ugrás. Ha tehát ez így megy tovább, akkor nagyon nem érdemes halogatni a kiadásokat, példának okáért egy 4 millió forintos használtautó ugyanis 400-600 ezer forinttal is többe kerülhet 2022-ben. 

Mindezeknek tükrében a hitel jobb döntésnek tűnik most, mint a hosszú évnyi spórolás. Ha ugyanis 400 ezer forint a nettó jövedelmünk, és felveszünk egy 4 millió forint összegű hitelt 4 év futamidőre, aminek a kamata fix a futamidő végéig, akkor ennek a havi törlesztője jelenleg 72 ezer forint lenne, azaz a teljes visszafizetendő összeg 470 ezer forint lenne. Ezzel szemben ha a kiszemelt kocsi ára – az általános tendenciák alapján – a következő évben is 15 százalékot emelkedik, akkor ha kivárjuk a négy évet, és addig spórolunk a kocsira, hogy addig ne kelljen hitelt felvenni, akkor biztosan rosszabbul járunk anyagilag. Most tehát ott tartunk gazdaságilag, hogy olcsóbb hitelt felvenni, mint spórolni. 

Vegyünk igénybe minden segítséget!

Bár cikkünkben azt mutattuk be, hogy a személyi hitelekkel jelenleg olcsóbb építkezni és vásárolni, mint a spórolással, azt azonban ne felejtsük el, hogy amennyiben családosok vagyunk vagy családot tervezünk, akkor még kedvezőbben jöhet ki a költségvetés. Ha ingatlant kell vennünk vagy építenünk, akkor ne legyünk restek felvenni a CSOK-ot és a CSOK hitelt, valamint a Babaváró is a rendelkezésünkre áll. Ha pedig korszerűsíteni vagy felújítani kell, akkor mindenképpen vegyük fel az otthonfelújítási támogatást. Ennek értelmében a felújítási munkálatok felét, de legfeljebb 3 millió forintot az állam magára vállalja, ugyanakkor a kiadások másik felére igen kedvezményes hitelt is felvehetünk, amennyiben gyermeket nevelünk.