Házasságkötés gyorsított eljárásban a Babaváró hitelhez?

házasságkötés babaváró hitel

A Babaváró hitel legalapvetőbb feltétele a házasságkötés, mivel az államilag támogatott hitelt kizárólag házaspárok vehetik igénybe. Amennyiben a házasságkötésnek törvényi akadálya nincs, az eljárás viszonylag egyszerű – de mi a helyzet a gyorsasággal?

A 2019 óta igényelhető Babaváró hitel népszerűsége nem csökken, ami teljesen érthető, hiszen egy ingatlanfedezet nélkül igényelhető, szabadon felhasználható, bizonyos feltételek teljesülése esetén kamatmentes, akár 11 millió forint összegű hitelről van szó. Ez a hitelkonstrukció kifejezetten a gyermekvállalás támogatása céljából, annak ösztönzésére szolgál, melynek következtében minél több gyermek születik a családba, a szülők annyál több kedvezményhez jutnak. Amennyiben például az igénylő házaspár vállal három gyermeket, és a vállalásukat teljesítik is, a Babaváró hitel teljes összegét elengedi az állam.

Házasságkötés, mint alapvető feltétel

A polgári esküvői szertartás lebonyolítása egyszerűnek tűnik, és tulajdonképpen az is, azonban a törvényben előírt 30 napos várakozási idő miatt nem éppen gyors folyamat. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a házassági szándékot be kell jelenteni az anyakönyvvezetőnél a házasságkötés tervezett időpontját megelőző 30 nappal. A 30 napos várakozási idő az anyakönyvvezető előtt tett szándéknyilatkozat időpontjától kezdődik, fontos azonban tudni, hogy indokolt esetben a jegyző felmentést adhat a 30 napos várakozási idő alól. Ilyen indok lehet például az, ha a házaspár gyermeket vár.

Időspórolás felkészüléssel

A házasságkötésre irányuló kérelem benyújtása, azaz a házassági szándék bejelentése nem csak a házasulandó felek lakóhelye szerinti hivatalban történhet, az igény bármely magyarországi anyakönyvi hivatalban bejelenthető. Lehetőség van időpontkérésre is a kiválasztott anyakönyvi hivatalba, így várakozni sem kell, illetve, amennyiben a választott hivatalban nem tudnak közeli időpontot adni, lehetőség van más hivatalokban is érdeklődni.

A polgári esküvő bejelentéséhez szükséges a házasulandó felek személyi igazolványa (amely ebben az esetben nem helyettesíthető más okmánnyal), lakcímkártyája, születési anyakönyvi kivonata, az esetleges előző házasságot felbontó okirat, halotti anyakönyvi kivonat (amennyiben valamelyik fél özvegy), valamint a tanúk személyi igazolványának és lakcímkártyájának másolata. Fontos, hogy a házasulandó felek és a tanúk személyes okmányai érvényesek legyenek.

Idő spórolható azzal is, ha a házassági szándék bejelentésekor szükséges nyilatkozatokról a házasulandó felek előre döntenek – például a névváltozás kérdésében, illetve a születendő gyermek vezetéknevével kapcsolatban.

Fontos a megfelelő bank választása

Meggyorsíthatja a Babaváró hitel igénylésének folyamatát a megfelelő pénzintézet kiválasztása, mivel a Babaváró hitel jogszabály által előírt feltételei ugyan minden bank esetében egyformák, azonban a bankok hitelbírálati gyakorlata meglehetősen eltérő. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy ha például valaki az egyik pénzintézetnél nem kapja meg a Babaváró hitelt, vagy kisebb összeget kapna, egy másik banknál megkaphatja akár a maximálisan igényelhető összeget is.