Nézzünk néhány alapvető fogalmat. Nem akartuk ezeket a témákat az egyes bejegyzésekben tárgyalni, hiszen a CSOK és az áfa-visszaigénylés szabályainak átolvasása is csak háromnapi hideg élelemmel felszerelkezve oldható meg. De egy külön menüpontba összegyűjtöttünk néhány fontos kérdést a CSOK-kal kapcsolatban.

Nincsenek illúzióink: tudjuk, hogy az élet olyan forgatókönyveket produkál, amire senki sem lehet felkészülve. Mivel nem lehet minden ember életkörülményeiről külön paragrafust írni a CSOK-törvénybe, ezért a törvény általános szabályaiból kell kikövetkeztetni, hogy egy-egy speciális esetre mi vonatkozik. Nézzünk néhány ilyen speciális esetet, illetve néhány, a többi menüpontban nem tisztázott fogalmat.

Tetőtér-beépítés

Mint arra korábban is kitértünk, a beépítés csak akkor támogatható CSOK-kal, ha a tetőtérben egy teljesen új lakóegység jön létre: önálló vízóra, villanyóra stb., saját konyha, fürdő, wc, lakószoba, ráadásul a házat ilyen esetben társasházzá kell nyilváníttatni, és ennek a jogintézménynek minden további nyűgjét viselni kell – ha valaki trükközni akar, és nem valóban önálló lakóegységet hoz létre a háza tetején.
A 2016. januári változtatási tervek szerint a kormány valamilyen módon támogatni fogja a tetőtérbeépítéseket nagyvárosokban. Amint erről többet lehet tudni, frissítjük a megfelelő menüpontokat.

Felújítás

Sajnos nem. Felújításhoz nem vehető igénybe a CSOK. Erre a témára nem is kell több betűt fordítani.

Ki számít gyereknek?

A legelején kezdve: már a 24 hetes magzat is meglevő, nem pedig vállalt gyermeknek számít.
Gyermeknek számít minden gyermek, akik még nincs 20 éves, vagy 20 és 25 év között van, de felsőoktatásban, nappali tagozaton tanul, illetve elmúlt 20 éves, de megváltozott munkaképességű legalább egy éve, vagy egy év alatt ez az állapota nem szűnik meg.
Gyermeknek számít tulajdonképpen minden gyermek, legyen örökbe fogadott vagy természetes gyermek, akár külön házasságokból hozták őket a házasságba a szülők, akár nem.

Fontos lehet az elvált szülők esete: ha a gyermek felügyeletét ketten egyforma időben gyakorolják, akkor a szülőknek meg kell egyezniük, hogy ki veszi igénybe (egyedülálló szülőként) a CSOK-ot.
Említsük meg azt is, hogy előre vállalt gyermek esetén 1 gyermeknek 4 év, 2 gyermeknek 8 év, 3 gyermeknek 10 év alatt kell megszületnie.

Közfoglalkoztatottak?

A közfoglalkoztatott igénylőket eredetileg kizárták a rendszerből, azonban a 2016. januári változások szerint használt lakás vásárlásához ők is kaphatnak CSOK-ot.

Házasnak kell lenni?

Nem. A 40 év és a házasság igazából csak akkor számít, ha a házaspár előre vállal gyermeket. Ha már van egy, két vagy három vagy több gyermekük, akkor lehetnek 40 év felett, lehetnek „csupán” élettársak (bejegyezett vagy be nem jegyzett), elvált szülők, de CSOK-ot igényelhet egyedülálló anya vagy apa, sőt nevelőszülő is. Természetesen a szülőnek a gyermekével egy helyen kell laknia, és ha a szülők közösen veszik fel a CSOK-ot, akkor magánokirattal igazolniuk kell, hogy közös háztartásban élnek. Ha elvált szülőkről van szó, akkor a jogerős ítélettel kell igazolniuk a gyermek elhelyezését.

Mi számít új háznak?

Az új CSOK új ház vásárlásához vagy építéséhez nyújtja a legtöbb kedvezményt, mégpedig három gyermek után. Az új ház a definíció szerint olyan ház, amelynek az építési engedélyét 2008. július 1-jén vagy utána adták ki, illetve, ha már elkészült, akkor a használatbavételi engedélyt 2008. július 1-je után adták ki.
Nagyon fontos, hogy a háznak összkomfortosnak kell lennie, vagyis kell lennie benne egy, legalább 12,01 m2-es lakószobának, főzőhelyiségnek, fürdőhelyiségnek, wc-nek, illetve közművesített legyen, legyen benne meleg víz és központos fűtés.
A 2016. januári változási tervek szerint új ház építésénél máshogyan számít a komfortfokozat. Ahol nincs ivóvízvezeték, ott elég az iható víz elérése, ahol nincs szennyvízvezeték, ott a korábban engedélyezett megoldások maradhatnak.
Szintén lényeges változás lesz az eredeti elképzeléshez képest, hogy külterületen is építhetők CSOK segítségével új tanyák, illetve belterületi zártkertekben is lehet CSOK-kal építkezni.

BAR-listások?

IGEN! A KHR-listások korábban egyértelműen ki voltak zárva az igénylők köréből. Ha házaspár, élettársi kapcsolatban élő pár igényel, és valamelyikük listatag, akkor is igénybe vehetik a CSOK-ot. Egyedülállóknak szintén nyitva van a CSOK, mégpedig a velük együtt élő gyermekek után. Ez új szabály, mivel az eredeti rendelkezések az özvegyeket kizárták a CSOK-osok köréből!

 

Válasszon az alábbi menüpontok közül:

  1. Hogyan változtak a CSOK általános szabályai, amelyek 0, 1, 2 gyerek utáni igénylésnél is érvényesek?
  2. Hogyan változtak a CSOK általános szabályai 3 vagy több gyermek után?
  3. Hogyan alakul a CSOK, ha valaki 0, 1 vagy 2 gyerekkel szeretne használt lakást venni vagy bővítene?
  4. Hogyan alakul a CSOK, ha valaki legalább 3 gyermekkel szeretne használt lakást venni, netán bővítene?
  5. Hogyan alakul a CSOK, ha az igénylő 0, 1 vagy 2 gyermekkel új lakást venne?
  6. Hogyan alakul a CSOK, ha az igénylő legalább 3 gyermekkel új lakást venne?
  7. Hogyan lehet hozzájutni a 10 milliós támogatáson felül járó 10 milliós, kedvezményes kamatozású hitelhez?
  8. Hogyan lehet igénybe venni az 5 millió forintos áfa-visszatérítést a CSOK-kal összefüggésben?
  9. Tetőtérbeépítés? Felújítás? Ki számít gyereknek? Egyedülállók? Mi számít új háznak?
  10. Meddig érvényes a kedvezményes CSOK, és mi várható a jövőben?