Lázár János sem lenne könnyű helyzetben, ha megkérdeznék tőle: mennyire lesz állandó a CSOK. A kormány a CSOK-kal is elég sokat bütykörészett, mire kialakult a 2016-os támogatás végső (?) formája.

Ebben a helyzetben aligha mondható, hogy a CSOK betonba lenne öntve, és nem lehetne megváltoztatni, de egy biztos: aki egyszer igényelte a CSOK-ot, attól többé nem vehetik el. Ha Ön egy, két vagy akár három gyermek után igényelte a támogatást, netán a 10 milliós, kedvezményes hitelt is, akkor azt már senki nem veheti vissza. Szkeptikusok felhozhatják a magánnyugdíj-pénztárakat vagy a visszamenőleges adókat, azonban a CSOK más helyzet: mivel a jelenlegi kormánypártok vezették be, nem kell az igénylőknek attól tartaniuk, hogy az intézkedéscsomagot visszavonják ÉS a kiutalt pénzt visszagyűjtik. Ez teljesen elképzelhetetlen, és a jogbiztonság olyan megingását jelentené, amire még a legsötétebb afrikai diktatúrákban is csak elvétve akad példa.

A CSOK 2016-tal kapcsolatban külön érdekesség, hogy sokan kivárásra játszanak, mégpedig nem teljesen ok nélkül.

A bankok bizonyára komoly akciókat fognak hirdetni a CSOK-osok beszippantására, és mind a 10 milliós hitelt, mind a rendes lakáshitelt egyre és egyre olcsóbban lehet majd felvenni. (Annál inkább, mert a bankszövetséget éppen most büntették meg milliárdokra kartellezés miatt – talán később nem lesznek ennyire egyformák a kamatok minden banknál, szinte mintha összebeszéltek volna.)

De a kormány maga is tesz arról, hogy a CSOK ne legyen maradéktalanul sikeres: 2016 januárjának második hetében bejelentették, hogy a CSOK tovább fog bővülni. A CSOK bejelentése utáni euforikus hangulatban természetesen mindenki arra számít, hogy még újabb kedvezmények és újabb lazítások következnek, ezért akik a hírt hallották, kivárnak. Lekésni nem fognak semmiről, de lehet, hogy valamivel jobb feltételekkel jutnak támogatáshoz.

A CSOK igénylésének amúgy nincs időkorlátja, szemben az építés utáni áfa-visszaigényléssel, amelyet 2019. december 31-ig meg kell tenni. Persze ez sem jelent semmit: lehet, hogy 2019-ben kiterjesztik a határidőt. Remélhetőleg a CSOK örökre része marad a magyar családokat támogató rendszernek, sőt esetleg még további elemekkel bővül. Már most hallhatók a kritikus hangok: „Miért nem adnak erre vagy arra a célra is CSOK-ot?” Vagyis igény lenne rá, hogy például lakásfelújításra, netán tetőtérbeépítésre is jusson komolyabb összeg a gyermekes szülőknek. Aztán ott van még a zöld energiával kapcsolatos lakossági fejlesztések támogatása, ami hazánkban lényegében nulla: milliárdokkal lehetne támogatni a családokat (az egyedülállókat is…), hogy a házukat napelemmel, napkollektorral, hőszivattyús rendszerrel stb. lássák el.

Reméljük, hogy a rendszer bővülni fog, és nem leépül majd, hanem egyre többen egyre több célra tudják igénybe venni a családok otthonteremtési kedvezményét.

 

Válasszon az alábbi menüpontok közül:

  1. Hogyan változtak a CSOK általános szabályai, amelyek 0, 1, 2 gyerek utáni igénylésnél is érvényesek?
  2. Hogyan változtak a CSOK általános szabályai 3 vagy több gyermek után?
  3. Hogyan alakul a CSOK, ha valaki 0, 1 vagy 2 gyerekkel szeretne használt lakást venni vagy bővítene?
  4. Hogyan alakul a CSOK, ha valaki legalább 3 gyermekkel szeretne használt lakást venni, netán bővítene?
  5. Hogyan alakul a CSOK, ha az igénylő 0, 1 vagy 2 gyermekkel új lakást venne?
  6. Hogyan alakul a CSOK, ha az igénylő legalább 3 gyermekkel új lakást venne?
  7. Hogyan lehet hozzájutni a 10 milliós támogatáson felül járó 10 milliós, kedvezményes kamatozású hitelhez?
  8. Hogyan lehet igénybe venni az 5 millió forintos áfa-visszatérítést a CSOK-kal összefüggésben?
  9. Tetőtérbeépítés? Felújítás? Ki számít gyereknek? Egyedülállók? Mi számít új háznak?
  10. Meddig érvényes a kedvezményes CSOK, és mi várható a jövőben?