A Falusi CSOK-ról részletesen

A Falusi CSOK a Családi Otthonteremtési Kedvezmény speciális formája, egy maximum 15 millió forint összegű, meglévő, valamint vállalt gyermek után lakáscélra igényelhető vissza nem térítendő támogatás, amely 2630 hátrányosabb helyzetű, maximum 5000 fő lakosságú településen, birtokközponton, valamint tanyán vehető igénybe.

Az úgynevezett preferált települések listája a kistelepüléseken nyújtható otthonteremtési támogatásokról szóló 302/2023. (VII. 11.) Korm. rendelet 2. számú mellékletében található (https://njt.hu/jogszabaly/2023-302-20-22).

A Falusi CSOK igénybe vehető új egylakásos lakóépület vásárlására vagy építésére; használt lakás korszerűsítésére/bővítésére, illetve vásárlására; és meglévő lakás korszerűsítésére/bővítésére.

Használt lakás vásárlására akkor igényelhető a Falusi CSOK, ha egyazon kérelemben a lakás bővítésére, korszerűsítésére vagy bővítésére és korszerűsítésére is megtörténik a Családi Otthonteremtési Kedvezmény igénylése.

A Falusi CSOK összege egy meglévő gyermek esetében egy gyermek vállalásával 1 millió forint, két gyermek után 4 millió forint, három vagy több gyermek után 15 millió forint. Meglévő ingatlan bővítésére, korszerűsítésére jellemzően ezen összegek fele használható fel: 4 millió forint két gyermek esetén, 7,5 millió forint három vagy több gyermek esetén. Egy gyermek esetén az összeg valamelyest magasabb: 600 ezer forint.

Amennyiben a lakáscél megvalósítására a Falusi CSOK összege nem elegendő, lehetőség van kamattámogatott hitel igénylésére is. A családok otthonteremtését támogató kedvezményes CSOK Plusz hitelprogramról szóló 518/2023. (XI. 30.) Korm. rendelet szerinti kölcsönt igénybevevők a Falusi CSOK-ról szóló rendelet szerinti kamattámogatásra nem jogosultak.

A jogosultság feltételei

A Falusi CSOK-ot büntetlen előéletű személyek igényelhetik, akiknek köztartozásuk nincs, ezen kívül az igénylők legalább egyikének szükséges egységesen 2 év TB jogviszony, igazolva. Vállalt gyermek esetében csak házastársak igényelhetik a támogatást, és csak akkor, ha a házaspár nőtagja a 41. életévét az igényléskor nem töltötte be. Mindemellett az ingatlannak is meg kell felelnie a rá vontkozó követelményeknek (például lakhatásra alkalmasság, hasznos alapterület stb. szempontjából).

Igényelhető támogatási összegek új lakás vásárlása vagy építése esetén

  • 1 gyermek után, legalább 70 m2 hasznos alapterületű új lakás esetén 1 millió forint
  • 2 gyermek után, legalább 80 m2 hasznos alapterületű új lakás esetén 4 millió forint
  • 3 vagy több gyermek után, legalább 90 m2 hasznos alapterületű új lakás esetén 15 millió forint

Igényelhető támogatási összegek használt lakás vásárlása + korszerűsítése/bővítése esetén

Az alábbi összegek legfeljebb 50%-a fordítható használt lakás vásárlására, az összegek másik részéből a korszerűsítést és/vagy a bővítés fedezendő.

  • 1 gyermek után, legalább 40 m2 hasznos alapterületű használt lakás esetén 1 millió forint
  • 2 gyermek után, legalább 50 m2 hasznos alapterületű használt lakás esetén 4 millió forint
  • 3 vagy több gyermek után, legalább 60 m2 hasznos alapterületű lakás esetén 15 millió forint

Igényelhető támogatási összegek meglévő lakás korszerűsítésére/bővítésére

  • 1 gyermek után, legalább 40 m2 hasznos alapterületű használt lakás esetén korszerűsítés céljára 500 ezer forint, bővítés, illetve bővítés és korszerűsítés céljára 600 ezer forint
  • 2 gyermek után, legalább 50 m2 hasznos alapterületű használt lakás esetén, valamennyi célra 2 millió forint
  • 3 vagy több gyermek után, legalább 60 m2 hasznos alapterületű használt lakás esetén, valamennyi célra 7,5 millió forint