Ha új lakás vásárlásában gondolkodik, alighanem felmerült Önben a hitelfelvétel lehetősége, bár talán ódzkodik is ettől a megoldástól a devizahitelesek megpróbáltatásai, a csődbe jutott családok és a BAR-listára került adósok miatt.

A hitelkörnyezet azonban folyamatosan változik, és mindig újabb kölcsönök jelennek meg a bankoknál. A pénzintézetek ráadásul maguk is megpróbálják kiküszöbölni a korábbi hibákat: megváltoztatják a kondíciókat, a kamatokat stb. Ha Ön a korábban történtek miatt fél lakáshitelt felvenni új lakás vásárlásához, akkor érdemes felülvizsgálni álláspontját.

Az új lakás vásárlásához igénybe vehető hitelek között vannak államilag támogatott és piaci alapú hitelek, illetve igénybe vehető vissza nem térítendő támogatás is – értelemszerűen ezzel az összeggel csökken a felveendő és visszafizetendő hitel és annak törlesztése.

Az új lakás vásárlásához igényelhető kölcsönök THM-je akár 3,2%, vagyis alacsonyabb, mint az infláció és a jegybanki alapkamat mértéke.

Természetes, hogy egy nagy összegű hitel felvételéhez jelzálogingatlanra is szükség van, vagyis lakáshitelt nem tud felvenni ingatlanfedezet nélkül. Ehhez jellemzően elég a megvenni kívánt új lakás megterhelése. Azonban a hiteligényléshez szüksége lesz még önerőre vagy még egy ingatlanra. Ha valahol arról hall, hogy ingatlanfedezet és önerő nélkül, pusztán néhány havi jövedelemigazolással lakáshitelhez juthat, akkor meneküljön, mivel biztosan csalókkal találkozott. Az ok nagyon egyszerű, és egy konkrét példán keresztül világítjuk meg, nehogy bajba kerüljön tájékozatlansága folytán.

Tegyük fel, hogy 6 millió forintért szeretne új lakást vásárolni. A lakás értéke tehát 6 millió forint. Nincs olyan pénzintézet, amely az új lakás értékének 100%-át folyósítaná. A banktól kap – mondjuk – 3,8 millió forintot. Ekkor a józan megfontolás szerint két megoldás képzelhető el: Ön

  1. vagy rendelkezik 2,2 millió forint önerővel,
  2. vagy be tud vonni jelzálogként még egy ingatlant, és igényel további 2,2 millió forint lakáscélú hitelt a banktól. (A másik ingatlan értékének el kell érnie a 3,5–4 millió forintot, hiszen továbbra is igaz, hogy az érték 100%-át nem fogja megkapni hitelként.)

Végkövetkeztetésünk: a fair bankrendszer kialakítása után az új lakás vásárlásához igénybe vehető kölcsönök sokkal kedvezőbbek és veszélytelenebbek, mint korábban. A BAR-lista (vagy KHR-lista) réme már nem fenyegeti olyan közelről az adósokat, hiszen a devizahitelek kivezetése és a gazdaság lassú regenerálódása után kisebb a kockázata annak, hogy egy adós önhibáján kívül (!) nem tud fizetni, ezért BAR-listára kerül.

 

Mindazonáltal az új lakás vásárlásához felveendő hitel igénylése előtt mérlegelje anyagi helyzetét, vegye számba jövőbeli lehetőségeit (például ha nem sokára nyugdíjba megy, ikrei születnek, megszűnés előtt áll a munkahelye stb.), és döntsön felelősen, biztonságosan.