Néhány fontos kérdés és válasz a Falusi CSOK-kal kapcsolatban

Hány gyermektől igényelhető a Falusi CSOK?

A támogatás már 1 meglévő vagy vállalt gyermek után igénybe vehető.

Jár államilag támogatott lakáshitel a Falusi CSOK mellé?

Államilag támogatott lakáshitel a Falusi CSOK mellé is jár. A kamattámogatott hitel összege két gyermek után 10, három vagy több gyermek esetében pedig 15 millió forint lehet.

Hol vehető igénybe a Falusi CSOK?

A Falusi CSOK az úgynevezett preferált kistelepülésen vehető igénybe. A 2630 preferált települést tartalmazó listát a kistelepüléseken nyújtható otthonteremtési támogatásokról szóló 302/2023. (VII. 11.) Korm. rendelet 2. számú melléklete tartalmazza (https://njt.hu/jogszabaly/2023-302-20-22).

Hogyan jut hozzá az igénylő a támogatáshoz?

Ingatlan vásárlása esetén a támogatást a bank egyösszegben utalja. Korszerűsítés esetében a munkálatok készültségi foka szerinti ütemezésben történik a kiutalás, a készültségi fokot a bank leellenőrzi.

Vásárlás esetén fizethető készpénzben az ingatlan vételára?

A vételár legfeljebb 10%-a fizethető készpénzben az ingatlanvásárlás során.

Van számlabemutatási kötelezettség?

Igen, a támogatott személy nevére kiállított számlát be kell mutatni, új lakás vásárlása esetén az ingatlan teljes vételáráról, építés és bővítés esetén pedig a pénzintézet által jóváhagyott költségvetésben foglalt bekerülési költség minimum 70%-áról. A számlabenyújtási kötelezettség akkor csökkenthető maximum 70%-ra, ha a munkálatok során bontott anyagok is beépítésre kerülnek, és ezt a kivitelezési munkálatok felelős műszaki vezetője írásban igazolja.