Megértjük az aggodalmát, ha szabad felhasználású hitelt keres, de korábban BAR-listára került, és megértjük a félelmeit, ha még mindig aktív státusszal rendelkezik a BAR-listán.

A népszerűbb nevén inkább csak bárlistaként emlegetett feketelista tulajdonképpen szinonimája a „nem kaphat hitelt” kifejezésnek.

De kezdjük a legelején: mi az a BAR-lista, hogyan lehet rá felkerülni (nem mintha bárki is vágyna rá), milyen következményei vannak egy listatagságnak és hogyan lehet lekerülni róla?

Mi az a BAR-lista?

Ez a Bankközi Adós- és Hitelinformációs Rendszer. Ma már KHR-nek hívják (Központi Hitelinformációs Rendszer). A rendszert azért hozták létre, mert tíz évvel ezelőtt sokan úgy vettek fel nyakló nélkül kölcsönöket, hogy sorban végigjárták az összes bankot, mindenhol felvettek egy-két (vagy húsz-) millió forint hitelt, majd sehol nem fizettek. Mivel a bankok nem tudtak arról, hogy a hozzájuk forduló már el van adósodva másik öt-hat vagy akár húsz banknál, hatalmas volt a leírandó kölcsönök aránya. A BAR rendszerben viszont mindenki benne van, és a bankok le tudják kérdezni egymástól az adósokat. Ha valakinek egy helyen van hitele, akkor másik helyen már nem nagyon kaphat.

Hogyan lehet felkerülni a BAR-listára?

Különböző módokon, amelyek közül a legismertebb, hogy valakinek 90 napnál hosszabb időn át a minimálbér összegénél nagyobb tartozása van. Vagyis ötezer forintos tartozásunk lehet akár tíz évig is, de ha a tartozás összege átlépi a minimálbér összegét, akkor elkezdik számlálni a napokat. Ha letelik a 90 nap, BAR-listások leszünk. Aktív egy BAR-listás addig, amíg valahogyan nem rendeződik a hitelproblémája (végtörlesztés, leírás, árverezés, futamidő hosszabbítása stb.). Fel lehet kerülni a listára hitelkártyacsalással, okirat-hamisítással is.

Passzív státuszba kerül az adós, ha a fent említett módokon történt valami előrelépés a hitellel kapcsolatban. A passzív státusz egy évig tart, utána az adós kikerül a negatív minősítésű adósok közül.

Milyen következményei vannak a tagságnak?

Nagyon röviden tudunk válaszolni, de sokan tapasztalatból is tudják: nehezebben juthat hitelhez a bárlistás adós.

Hogyan lehet lekerülni róla?

Türelemmel. Aktívból először passzív státuszba kell átkerülni, a passzív státusz pedig automatikusan törlődik egy év után (kivéve az okirat-hamisítást és a bankkártyacsalást). Azért fontos lekerülni a listáról, mert akkor könnyebben elérhetővé válnak a hitelek, például a szabad felhasználású hitel. Felhívjuk a figyelmét, hogy BAR-listásként is hozzájuthat hitelhez, csak az igénylés folyamata sokkal nehezebb, és valószínűleg több helyen falba fog ütközni, mielőtt hitelhez jut.

A szabad felhasználású hitelek olyan hitelek, amelyeket nagyon sok BAR-listás adós keres, azért, hogy kiválthassa a rossz hitelét – vagy egyszerűen csak pénzre van szüksége. Az ilyen típusú hitelek előnye, hogy Ön semmilyen beszámolóval sem tartozik a banknak arról, hogy mire költötte a pénzt. Nem kell számlákat bemutatnia, nem kell a banki szakembernek megmutatnia, hogy hány százalékban készült el a lakásbővítés és így tovább. A szabad felhasználású hitel esetén csak az érdekli a folyósítót, hogy Ön időben fizeti-e a havi törlesztést. Természetesen a szabad felhasználású hitel kamata magasabb, mint például egy  lakáshitelé, mert utóbbinál mindig kell jelzálogingatlan, a szabadhitelnél viszont nem. A bank kockázata nagyobb, ezért a kamat valamivel magasabb.

Ha BAR-listásként szeretne szabad felhasználású hitelhez jutni, készüljön fel rá, hogy nem könnyű utat kell majd végigjárnia. A KHR rendszer miatt a bankok látni fogják, hogy van egy problémás hitele, ezért csak olyan helyen vehet fel pénzt, ahol valamilyen oknál fogva nem figyelik olyan erősen a KHR-listás tagságot.

 

Ilyen szereplők elérhetők a képlékeny magyar hitelpiacon, de valószínűleg nem olyan egyszerű megtalálni őket, mint pl. bemenni egy bankba és hitelt igényelni.