A BAR-listás ügyfelek között kiemelkedően sokan vannak olyanok, akik személyi hitelt keresnek. Az ok egyszerű: vagy régebbi hitelüket akarják kiváltani, vagy kisebb összegre lenne szükségük.

A bárlistások általában nem gondolkodnak jelzáloghitelben, még kevésbé lakáshitelben, hiszen az a hitel is elég komoly terhet ró rájuk, amely miatt listatagok lettek. Mivel autóhitel már nem létezik, a hitelpiac termékei közül a KHR-listások körében a személyi kölcsön a legnépszerűbb.

Nézzük meg, mit érdemes tudni a személyi hitelről, majd térjünk ki arra is, hogy az adóslista tagjaként van-e esély személyi kölcsönhöz jutni?

Ez a hiteltípus meglehetősen magas kamattal rendelkezik, nem szükséges hozzá jelzálogjogot bejegyeztetni valamely ingatlanra, általában nem túl hosszú a futamideje és legfeljebb pár millió forint lehet az összege.

Különösen nagy előnye, hogy szabad felhasználású – ezért is lehet népszerű azok körében, akik egy régi hitelük terheit nyögik, de szeretnének immár olcsóbb, jobb hitelhez jutni, és megejteni a korábban halogatott, elodázott vásárlásokat, befektetéseket. A személyi kölcsön kamata jellemzően 15–17% körül van, futamideje 1 évtől általában 8 évig terjed, és igényléséhez elegendő egy keresetigazolás bemutatása. Ha olyan hirdetést lát, amely személyi hitelt kínál ingatlanfedezet és keresetigazolás nélkül, akkor csalókkal van dolga. Vigyázzon, mert Önre Bar-listásként valósággal vadásznak a szerencsétlen sorsú emberek szorult helyzetének vámszedői!

Nézzük, hozzájuthat-e személyi kölcsönhöz, ha BAR-listán szerepel a neve. Passzív tagsággal a válasz egyszerű: igen. A bankok általában már a passzív tagság hatodik hónapjától kezdve kiszolgálják az ügyfeleket, hiszen a korábbi probléma fél éve rendeződött, az adós ismét megbízható ügyfél.

Ha esetleg falakba ütközne, akkor elég megvárni az egyéves elévülési időt – egy év után nyom nélkül törlődik a listatagsága a KHR rendszerből.

Mit tegyen, ha aktív listás? Először is aktív listásként jelentősen beszűkülnek – de nem tűnnek el teljesen! – a lehetőségei. Saját nevében egy pénzintézettől nem fog tudni hitelhez jutni, tehát a tájékozódási irány egyértelmű.

A megoldások között szokták emlegetni az osztrák hitelt, a magánkölcsönt és a kölcsönpartner bevonását. Ismét intjük Önt: sokan pályáznak olyan ügyfelekre, akik elkeseredett helyzetükben a józan ésszel igazolhatatlan lépésekre is hajlandók. Például uzsorakölcsönt vesznek fel vagy meggondolatlan kölcsönkonstrukciókba ugranak bele. Mivel Ön csupán személyi hitelt keres, nagyon vigyázzon, hogy megbízható helyen igényelje a kölcsönt, nehogy még rosszabb helyzetbe kerüljön, vagy illegális dolgot csináljon.

Nagyon sok aktív BAR-listás megoldja, hogy személyi kölcsönhöz jusson: kihasználja a meglevő kiskapukat, de ésszel él, és nem megy bele zavaros ügyletekbe.

 

Óvakodjon a haszonlesőktől és a csalóktól, és csak olyan helyen kopogtasson hitelért, amelyet listatársai vagy ismerősei kipróbáltak és ajánlani mernek Önnek.