A BAR-listás ügyfelek között kiemelkedően sokan vannak olyanok, akik személyi hitelt keresnek. Az ok egyszerű: vagy régebbi hitelüket akarják kiváltani, vagy kisebb összegre lenne szükségük.

A bárlistások általában nem gondolkodnak jelzáloghitelben, még kevésbé lakáshitelben, hiszen az a hitel is elég komoly terhet ró rájuk, amely miatt listatagok lettek. Mivel autóhitel már nem létezik, a hitelpiac termékei közül a KHR-listások körében a személyi kölcsön a legnépszerűbb.

Nézzük meg, mit érdemes tudni a személyi hitelről, majd térjünk ki arra is, hogy az adóslista tagjaként van-e esély személyi kölcsönhöz jutni?

Ez a hiteltípus meglehetősen magas kamattal rendelkezik, nem szükséges hozzá jelzálogjogot bejegyeztetni valamely ingatlanra, általában nem túl hosszú a futamideje és legfeljebb pár millió forint lehet az összege.

Különösen nagy előnye, hogy szabad felhasználású – ezért is lehet népszerű azok körében, akik egy régi hitelük terheit nyögik, de szeretnének immár olcsóbb, jobb hitelhez jutni, és megejteni a korábban halogatott, elodázott vásárlásokat, befektetéseket. A személyi kölcsön kamata jellemzően 20–25% körül van, futamideje 1 évtől általában 10 évig terjed, és igényléséhez elegendő egy keresetigazolás bemutatása. Ha olyan hirdetést lát, amely személyi hitelt kínál ingatlanfedezet és keresetigazolás nélkül, akkor csalókkal van dolga. Vigyázzon, mert Önre Bar-listásként valósággal vadásznak a szerencsétlen sorsú emberek szorult helyzetének vámszedői!

Nézzük, hozzájuthat-e személyi kölcsönhöz, ha BAR-listán szerepel a neve. Passzív tagsággal a válasz egyszerű: igen. A bankok általában már a passzív tagság hatodik hónapjától kezdve kiszolgálják az ügyfeleket, hiszen a korábbi probléma fél éve rendeződött, az adós ismét megbízható ügyfél.

Ha esetleg falakba ütközne, akkor elég megvárni az egyéves elévülési időt – egy év után nyom nélkül törlődik a listatagsága a KHR rendszerből.

Mit tegyen, ha aktív listás? Először is aktív listásként jelentősen beszűkülnek – de nem tűnnek el teljesen! – a lehetőségei. Saját nevében egy pénzintézettől nem fog tudni hitelhez jutni, tehát a tájékozódási irány egyértelmű.

A megoldások között szokták emlegetni az osztrák hitelt, a magánkölcsönt és a kölcsönpartner bevonását. Ismét intjük Önt: sokan pályáznak olyan ügyfelekre, akik elkeseredett helyzetükben a józan ésszel igazolhatatlan lépésekre is hajlandók. Például uzsorakölcsönt vesznek fel vagy meggondolatlan kölcsönkonstrukciókba ugranak bele. Mivel Ön csupán személyi hitelt keres, nagyon vigyázzon, hogy megbízható helyen igényelje a kölcsönt, nehogy még rosszabb helyzetbe kerüljön, vagy illegális dolgot csináljon.

Nagyon sok aktív BAR-listás megoldja, hogy személyi kölcsönhöz jusson: kihasználja a meglevő kiskapukat, de ésszel él, és nem megy bele zavaros ügyletekbe.

 

Óvakodjon a haszonlesőktől és a csalóktól, és csak olyan helyen kopogtasson hitelért, amelyet listatársai vagy ismerősei kipróbáltak és ajánlani mernek Önnek.