A lakáscsere- vagy áthidaló hitel mindazoknak ajánlott, akik szeretnének vagy másik lakásba költözni, vagy új házat építeni, azonban úgy látják, hogy jelenlegi ingatlanukat nem fogják tudni eladni a következő hónapokban – ezért nem akarják rögtön, a hitelfelvétel másnapjától kezdve törleszteni a kölcsönt. A lakáscserehitel tehát egyetlen lényeges pontban különbözik az egyszerű lakásvásárlási hiteltől: jellemzően az első két évben nem kell fizetnie utána törlesztőrészletet. (A kamat közben halmozódik.)

A lakáscseréhez igénybe vehető hitel jelzáloghitel, hiszen általában túl nagy összegű ahhoz, hogy keresetigazolással igényelni lehessen. A zálogtárgy lehet bármilyen ingatlan, de természetesen nehezebb a helyzet, ha arra az ingatlanra tetet zálogjogot, amelyet éppen el készül hagyni, le kíván cserélni. (Erre az esetre is van kidolgozott megoldás, csak több lesz a papírmunka, ha sikerül eladnia a régi házát vagy lakását.)

A lakáscserehitel lényege a következő:

Ön szeretne új lakásba költözni.

A régit nem tudta eladni, de a vásárláshoz nincs elég pénze.

Ez a helyzet még megoldható lenne egy egyszerű lakáshitellel, azonban

az új (másik) ingatlan megvásárlása után arra az ingatlanra valószínűleg költeni kell.

Ilyenkor Ön harapófogóba kerülhet, hiszen a vásárlás után néhány héttel már el kell kezdenie törlesztenie a hitelt, miközben a frissen megvásárolt lakásra is költenie kellene: új bútorokra, kisebb javításokra, renoválásokra lehet szükség. Az áthidaló hitel erre a helyzetre nyújt megoldást: a bank átutalja az ingatlan korábbi tulajdonosának a vételár megfelelő részét, Ön viszont még 24 hónapig nem fizet egyetlen törlesztőt sem.

Amire ügyelnie kell: a kamat ilyenkor is halmozódik, és általában tőkésedik is. Nagyon fontos kérdés, hogy mi történik, ha Önnek sikerül eladnia a régi ingatlanát, és szeretné visszafizetni az egész hitelt még a 24 hónapos perióduson belül. Nos, erre a legtöbb banknál díjmentesen lehetősége nyílik. Vagyis a végtörlesztésnek az első 24 hónapban nincs díja.

A lakáscserehitel kiváló konstrukciónak tűnik, azonban ne feledkezzünk meg a buktatókról sem. Vannak olyan aktív BAR-listások, akiket egy ilyen hitelt vágott földhöz. Hogy miért? A hitel kamata magasabb, mint az egyszerű lakáshiteleké, mivel a bank 24 hónapos türelmi időt ad. Ez azt jelenti, hogy amikor el kell kezdenie a törlesztéseket, akkor magasabb lesz a törlesztés, mint egy egyszerű lakáshitel esetén. A magasabb kamatszintet tovább súlyosbítja, hogy a 24 hónap türelmi idő alatt a kamat rárakódik a hitelre és tőkésedik is. Sajnos ezek a körülmények korábban oda vezethettek, hogy az adós nem tudta rendesen fizetni a törlesztőket, és aktív BAR-listára került.

Végül is kiknek szól a lakáscsere hitel? Azoknak, akik új vagy használt lakóingatlan vásárlásában gondolkodnak, de a vásárlás utáni első két évben olyan költségekre számítanak, amelyek miatt nem tudják elkezdeni visszafizetni a hitelt. Ismét felhívjuk a figyelmét, hogy készítsen alapos kalkulációt, mielőtt hitelt vesz fel lakása vagy háza lecseréléséhez.

 

Mérlegelje az egyszerű lakásvásárlási hitel és a lakáscserehitel előnyeit is hátrányait, és próbáljon meg minél felelősebben dönteni.