A CSOK Pluszról részletesen

A CSOK Plusz egy államilag kamattámogatott lakáshitel, melynek a vállalt gyermekek számától függően 15, 30, illetve 50 millió forint lehet a maximális összege, a tőketartozás pedig a vállalt gyermekek megszületésével csökkenthető.

A CSOK Plusz hitelt 2024. január 1-től lehet igényelni a korábbi CSOK konstrukciók helyett országosan, illetve a Falusi CSOK mellett a támogatott településeken.

A CSOK Plusz hitelprogramban a maximum igényelhető összeg a már meglévő, valamint a vállalt gyermekek számától függ:

  • gyermektelen igénylők egy gyermek vállalásával maximum 15 millió forintot,
  • gyermektelen igénylők két gyermek vállalásával, illetve egygyermekes igénylők egy gyermek vállalásával maximum 30 millió forintot,
  • gyermektelen igénylők három gyermek vállalásával, egygyermekes igénylők két gyermek vállalásával, illetve két- vagy többgyermekes igénylők egy gyermek vállalásával maximum 50 millió forintot igényelhetnek.

A CSOK Plusz megigényelhető a Falusi CSOK-kal, illetve a Babaváró hitellel együtt is abban az esetben, ha a házaspár nőtagja megfelel a rávonatkozó életkori követelményeknek. Továbbá a Babaváró hitellel a CSOK Plusz segítségével megvásárolni kívánt ingatlan önrésze akár teljes mértékben fedezhető.

A CSOK Plusz hitel főbb jellemzői

A kölcsönnek 1 éves türelmi ideje van, ami azt jelenti, hogy ez alatt az időszak alatt kizárólag a kamatot kell fizetni. A hitel tőketörlesztésének megkezdése a folyósítás napját követő 13. hónapban esedékes.

A törlesztés 12 hónapos időtartamra szüneteltethető, amennyiben a hitel igénylésekor az anya legalább 12 hetes várandós, illetve amennyiben az első vállalt saját vagy örökbefogadott vállalt gyermek megszületik/megérkezik. A szüneteltetés során nincs se tőketörlesztés, se kamatfizetés, ez esetben a kamattámogatás időszaka egy évvel meghosszabbodik.

A felvett hitel tőketartozásából az állam a második, és minden további gyermek születésekor 10-10 millió forintot enged el vissza nem térítendő gyermekvállalási támogatás címén, amely a havi törlesztőrészletek csökkenését is eredményezi.

A hitel teljes futamidejére, amely legfeljebb 25 év, az állam otthonteremtési kamattámogatást biztosít a hitelkamatok megfizetéséhez. A támogatás ideje alatt a kamat mértéke végig fix 3%, illetve egyes bankoknál akár ennél kevesebb is lehet.

A CSOK Plusz hitel ingatlanra vonatkozó jellemzői

A hitel újépítésű és használt lakóingatlan (lakás, lakóház, birtokközpont, tanya) vásárlására, bővítésére, valamint lakóingatlan építésére fordítható, utóbbi esetében azonban a telek megvásárlása saját forrásból vagy piaci hitelből kell, hogy történjen, mivel telek vásárlása a CSOK Plusz hitelből nem finanszírozható. Ezen kívül lakás megvásárlásával együtt történő bővítésre, valamint meglévő lakás bővítésére is igényelhető a hitel, amennyiben a bővítés eredményeképpen a lakás hasznos területe legalább egy 12 nm-es szobával nő. Korszerűsítésre és felújításra, valamint nyaraló és telek vásárlására a hitel nem igényelhető.

Vásárlás, illetve bővítés esetében a minimum alapterület számításánál figyelembe kell venni minden, az igénylő háztartásában, vele együttélő gyermeket. A minimum alapterület:

  • 1 gyermek esetében 40 m2 (lakás), illetve 70 m2 (családi ház),
  • 2 gyermek esetében 50 m2 (lakás), illetve 80 m2 (családi ház),
  • 3 vagy több gyermek esetében 60 m2 (lakás), illetve 90 m2 (családi ház).

Házaspár első közös lakásának megvásárlásakor az ingatlan vételára legfeljebb 80 millió forint lehet. Amennyiben nem első lakásba történik a költözés, vagy meglévő ingatlan bővítése történik, a határ 150 millió forint.

A CSOK Plusz esetében, amennyiben első közös lakás vásárlása történik, a hitel igényléséhez 10% önerő is elegendő, ha a házaspár mindkét tagja 41 év alatti.

A CSOK Plusz hitellel megvásárolt ingatlan mentes a visszterhes vagyonátruházási illeték alól, függetlenül az ingatlan értékétől.

A hitelt egy alkalommal lehet felvenni, akkor sem vehető fel újra, ha az előző hitel visszafizetésre került. Nem akadály azonban a korábbi CSOK, illetve a CSOK hitel, ha teljesült a gyermekvállalás vagy visszafizetésre került a hitel.

Az igénylés feltétele

Lakáshitelről lévén szó, az igénylés során hitelképességi vizsgálat történik, ezért a KHR státusznak pozitívnak kell lennie. Mindemellett szükséges egy magyarországi pénzintézetnél vezetett bankszámla, valamint magyarországi lakcím.

Minden igénylővel szemben elvárt, általános személyi feltételek

A hitelt kizárólag együttesen igényelhetik azok a büntetlen előéletű, gyermeket vállaló, nagykorú házaspárok, ahol a házaspár nőtagja a 41. életévét még nem töltötte be, valamint köztartozásuk nincs, vagy az 5000 forintot nem haladja meg. Ezen kívül a házaspár legalább egyik tagjának szükséges a hitel igénylésekor fennálló, minimum 2 éves TB jogviszony.

Az igénylés egyéb feltételei

A CSOK Plusz hitelt bármely igénylő kizárólag egy alkalommal igényelheti. Főszabály, hogy a kölcsönnel érintett ingatlan tekintetében tulajdont kizárólag a támogatott személyek szerezhetnek. Mindkét igénylőnek az ingatlan-nyilvántartásba bejegyzett tulajdonnal szükséges rendelkeznie az ingatlan vonatkozásában.

Az igénylés során esetlegesen felmerülő költségek

Előfordulhat, hogy a CSOK Plusz hitel igénylése során felmerülnek az igénylőt terhelő járulékos költségek, mint például az ingatlan értékbecslésének, a helyszíni szemlének, illetve a tulajdoni lap beszerzésének díja, továbbá a hitelbírálati díj. Utóbbi maximum a megigényelt összeg 0,75%-a lehet, de nem lehet több 300 ezer forintnál.

Vállalt gyermekekkel kapcsolatos elvárások

A gyermekvállalás határideje – a korábbi CSOK-hoz hasonlóan – egy vállalt gyermek esetében 4, két vállalt gyermek esetében 8, három vállalt gyermek esetében 10 év.

A gyermekvállalás nem teljesítésének következményei

Amennyiben a gyermekvállás határidőn belül nem teljesül, a határidő lejárata utáni napon a kamattámogatás megszűnik, és annak az addig igénybe vett összegét – az időben született gyermek vagy gyermekek után járó kamattámogatás összegével csökkentve – 120 napon belül vissza kell fizetni a jegybanki alapkamat 5 százalékponttal megemelt mértékének megfelelő kamattal együtt. Ezen túlmenően a fennmaradó kölcsön kamatozása az ÁKK 110% + 1%-ra változik, a kamattámogatás megszűnését követően.