A lakáscélú hitelek olyan bőségével találkozhatunk, ha szeretnénk lakást vásárolni, építeni vagy korszerűsíteni, hogy ember legyen a talpán, aki kiigazodik közöttük.

Aligha véletlen, hogy vannak olyan hitelek, amelyek nem minden bank termékei között szerepelnek – ilyen például a lakásbővítési hitel.

Sok helyen egy másik hiteltípust neveznek el lakásbővítési hitelnek, és magas kamattal folyósítják az adósnak. Bővítés esetén tehát különösen körültekintően járjon el. A bankban kérdezze meg, hogy nem egy szabad felhasználású hitelt akarnak-e kínálni „bővítési hitel” elnevezéssel, a valódi lakásbővítési hitelnél két-háromszor magasabb törlesztőkkel. Sajnos a BAR-listások között vannak olyanok, akik azért lettek tagjai a BAR- (most már KHR-) listának, mert nem megfelelő hitelhez jutottak, sokkal többet fizettek havonta, mint amennyit kellett volna, és anyagi helyzetük rosszabbra fordulásával felkerültek a BAR-listára.

A lakásbővítési hitel lehet támogatott vagy piaci. Ha támogatott, akkor az állam fizeti a kamat bizonyos részét. Ebben az esetben és piaci hitel esetén is számlákkal kell igazolnia a munkálatokat. A bővítési hitel nem előfinanszírozó hitel, a bank ellenőrzi a költéseket, és szakaszosan folyósítja a kölcsönt. Az ellenőrzést részint szemlézéssel, részint a számlák alapján végzik el. A folyósítás történhet például 30-40-30%-os részletekben, de általában a bank az utolsó 10-15%-ot csak akkor folyósítja, ha a bővítés után be tudja mutatni a lakhatásra kiadott engedélyt.

Ez azt jelenti, hogy a bővítési hitelt nem használhatja fel pl. garázsépítésre vagy tetőtér beépítésére. Az előzetes tervek máris eldöntik, hogy a pénzintézet biztosít-e lakásbővítési hitelt, vagy kénytelen lesz magasabb kamatú személyi kölcsönért folyamodni. Ha a következő feltételek közül egy nem teljesül, akkor nem lehetséges bővítési hitelt felvenni:

  1. Az építésügyi hatóság érvényes építési engedélyt bocsátott ki.
  2. A bővítés során legalább egy darab, legalább 12 nm hasznos alapterületű szoba került kialakításra.
  3. Az épület bruttó alapterületének növekednie kell.

A második pont akadályozza meg a hitelből finanszírozott garázsépítést, a harmadik pedig a tetőtérbővítést.

 

Természetesen lehetőség van ezeket is kölcsönből finanszírozni, de nem kedvező kamatú lakáscélú hitelből, hanem szabad felhasználású kölcsönből, amelynek kamata akár háromszoros is lehet.