Korlátlan számban és ingyenesen lekérdezhető a KHR-lista? IGEN. A régi szabályozás szerint évente csupán egyszer lehetett ingyen lekérdezni a KHR-listát, az új törvény szerint viszont ingyenes és korlátlan számban lekérhető!

Az adósok fekete listáját jóval több mint egy évtizede kezdték el vezetni. Először csak cégekről tartották nyilván, hogy jó adósok, vagy nem, majd a magánszférára is kiterjesztették a BAR-lista hatókörét. Sajnos a bankok nem küldenek értesítést arról, ha valaki felkerül a listára. Akinek jelentős elmaradása van, gyanakodhat, de ha biztosra szeretne menni, legegyszerűbb kikérni a Saját Hiteljelentést.

A Saját Hiteljelentés tulajdonképpen a BAR-listás tagságról szóló “igazolás”, de valójában jóval több is annál. A Saját Hiteljelentésben ugyanis nem csupán az szerepel, hogy az igénylő fent van-e a BAR- vagy KHR-listán, hanem a következők is:

  • Mely pénzintézet töltött fel adatokat a KHR-listára.
  • Milyen adatok szerepelnek az igénylőről a KHR-listán.
  • Ki, mikor és milyen alapon kérdezte le a KHR-listában szereplő adatokat.

Ismét felhívjuk a figyelmét: a Saját Hiteljelentést a törvényi előírások szerint magánszemélyek és vállalkozások korlátlan számban és ingyenesen lekérhetik!

További fontos tudnivalók:

  • A Saját Hiteljelentést bármely pénzintézetben vagy a BISZ Zrt.-nél is lekérheti. Vagyis ha Önnek XY Banknál van számlája, de az utcán sétálva egy másik bank előtt eszébe jut, hogy lekéri a KHR-listára vonatkozó adatait, megteheti. Végső soron minden igénylés a BISZ Zrt.-hez kerül, ezért teljesen mindegy, hogy Ön hol adja le a formanyomtatványt. Ha nem valamely bankban, hanem a BISZ Zrt.-nél igényli a Saját Hiteljelentést, akkor azt csak személyesen vagy postai úton teheti meg. Elektronikus formában nem igényelhető a Saját Hiteljelentés a visszaélések elkerülése miatt!
  • A kérelemhez az igénylőnek igazolnia kell a személyi azonosságát vagy azt, hogy az igénylő vállalkozás képviseletében jár el: szüksége lesz a személyi igazolványára és a lakcímkártyájára vagy egyéb azonosító iratára, illetve vállalkozás esetén pluszban aláírási címpéldányra, cégbírósági kivonatra és alapító okiratra.
  • A BISZ Zrt. három napon belül elkészíti a Saját Hiteljelentést.
  • Az igénylő megkaphatja a dokumentumot postai úton vagy e-mailhez mellékelt csatolmányban. Utóbbi esetben az igénylő az általa megadott e-mail címre kapja meg a dokumentumot, pdf formátumban. (Ha az e-mail cím hibás, akkor is – a BISZ Zrt. nem vizsgálja az e-mail cím valódiságát.)