A bevett kifejezés – lakáshitel – helyett célszerűbb lakáscélú hitelekről beszélni. Ez a kölcsöntípus a legkeresettebb, mivel kedvező kamatozású, hosszú futamidejű, és mivel Magyarországon a történelmi hagyományok, illetve gazdasági okok miatt mindenki igyekszik saját tulajdonú lakásban élni.

A korábban elképesztően népszerű devizahitelezés Magyarországon a mindenki által ismert katasztrofális következmények miatt megszűnt, így csak forintalapú kölcsönök érhetők el. A hiteleseket mentő törvények, rendeletek, illetve a fair bankokra vonatkozó szabályok miatt ma már kisebb az esélye annak, hogy tömegesen kerülnek az adósok BAR-listára, vagyis a biztonságosabb hitelezési környezet is növeli a lakáscélú hitelek népszerűségét.

A lakáshitelek között alapvetően megkülönböztethetünk támogatott és piaci kamatozású hitelt. Az elnevezések aligha kívánnak összetettebb magyarázatot: támogatott hitel esetén az állam valamilyen módon támogatja a hitelfelvevőt, például egymillió forint kamattámogatást nyújt, fix kamatozást garantál stb. A piaci hitelek esetén az adós semmiféle támogatást nem kap az államtól, viszont a folyósító pénzintézettől kaphat: például sávos kamatkedvezményt a hitelösszeg nagyságától függően. Felhívjuk a figyelmet, hogy a piaci kamatozású hitel a kedvezmények maximalizálásával akár kedvezőbb kamatozású is lehet, mint az államilag támogatott lakáskölcsön, ezért a hitelfelvétel előtt mindig tájékozódjon az interneten vagy néhány bank fiókjaiban az akciós hitelek felől!

A fenti, kettős felosztás (támogatott és piaci) mellett számtalan különböző hiteltípus tartozik a lakáscélú hitelek alá. A bankok mint szolgáltatók a hiteligénylők kívánságait próbálják kielégíteni, ezért legalább nyolc különböző fajta kölcsönt különböztethetünk meg – de természetesen a lista folyamatosan változik, ahogyan újabb és újabb konstrukciók iránti igények merülnek fel.

 

Oldalunkon igyekszünk bemutatni az összes lakáscélú hitelt egy-egy menüpontban, hogy Ön minél többet tudjon meg a kölcsönről, mielőtt igényelné azt.