Egy ház felépítése szinte elképzelhetetlen pusztán önerőből. Vagy, ha mégis önerőből készül, akkor úgy, mint a Luca széke: amikor sikerül összegyűjteni valamennyi pénzt, akkor épül a ház, utána viszont hosszú aszályos időszak következik.

Mivel egy félkész ház álltában is amortizálódik, célszerűbb hitelfelvétellel megoldani a házépítést, és nem apránként húzni fel az ingatlant, mindig az építtető aktuális anyagi helyzetétől függően.

Ha viszont hitelt kívánunk felvenni, akkor mindenképpen nagyon körül kell nézni a piacon, mivel az egyes bankok ajánlatai között hatalmas eltérések lehetnek. Igaz, hogy a kamatszint igen alacsony a kedvező környezet miatt, azonban ha vesszük a fáradságot, és kiszámoljuk, hogy a 6,29%-os kamat és a nem sokkal többnek látszó 7,29%-os között mennyi lesz a különbség huszonöt év felhalmozódása után, akkor bizony súlyos összeg jöhet ki, amelyet például nyugdíj-előtakarékosságra is lehetne fordítani.

A lakásépítési hitel az utca emberének véleménye szerint nem a legkeresettebb hitelek egyike, azonban ez csak a 2001 utáni évekre igaz. 2001-ben ugyanis a lakáscélú hitelek 38%-a építési hitel volt. Elképesztő adat a 2008-as világválság utáni évek 8–10%-át látva.

Mi tette az építési hiteleket olyan vonzóvá? A kedvező kamat és a szocpol. Bár a 2001-es év igen kedvező gazdasági viszonyai talán soha nem fognak visszatérni, nem szabad lemondanunk arról a lehetőségről, hogy mi magunknak építsünk házat, és ehhez hitelt vegyünk fel valamely banktól.

Banális tény, hogy az a ház, amelyet mi építünk, pontosan olyan lesz, amilyennek tervezzük. Míg egy új vagy használt lakás esetén mindig fennáll a lehetősége, hogy kipotyog néhány csontváz a szekrényből, saját ház építésénél ilyesmi nem fordulhat elő. De az építési hitelnek vannak hátulütői is.

Használt vagy új lakás vásárlása esetén sokkal gördülékenyebb az ügymenet. A bank megterheli a házat, folyósítja az összeget, Ön hozzáteszi az önerőt, és megvásárolja a lakást. Építés esetén a helyzet jóval bonyolultabb – nem a bankok rosszindulata, hanem a hitel természete folytán. Építési hitelt a bank nem ad ki egy összegben: Ön mindig a készültségi fokkal arányosan, utólag kapja meg a kölcsönösszeget. Vagyis Önnek ki kell fizetnie minden költséget, és a bank csak akkor fizeti vissza azt, ha bemutatja a házat a megfelelő készültségi állapotban. Ez azt jelenti, hogy rendelkeznie kell néhány millió forinttal, amelyből az építés egyes szakaszait ki tudja fizetni. Ezután a befektetett pénzt visszakapja a banktól, és indulhat a következő ütem – egészen az utolsó szög beveréséig, ami jelen szabályozás szerint a használatba vételi engedély igénylését jelenti.

Ha támogatott építési hitelt kíván felvenni, nagyon fontos tudnia, hogy az építkezési munkálatokról és anyagokról számlával kell rendelkeznie. (Támogatás nélküli hitelnél szemlézéssel is elindulhat a kölcsön egyes részleteinek folyósítása.)

Végül felhívjuk a figyelmét, hogy a fent leírtak csak vázlatosan mutatják be az építési hiteleket. Ahány bank, annyi szokás, és számtalan apróbetűs rész bonyolítja az ügyfelek életét. Bár az építési hitelek már 6-7,5% körül THM-től elérhetők, kérjük, nagyon körültekintően tájékozódjon és kérdezzen rá minden költségre, mielőtt felveszi a hitelt. Ügyeljen arra is, hogy rendelkezzen megfelelő önerővel: szorult helyzetbe kerülhet, ha kétmillió forinttal a zsebében pontosan kétmillió forint értékű munkát végeztetne el a házán, azonban valami miatt megnő az építési költség, és nem tudja elérni a házzal a kívánt készültségi fokot. Ilyen esetben a díjköteles helyszíni szemle után a bank nem fogja folyósítani a következő részletet, hiszen a ház nincs a megfelelő készültségi állapotban.

 

Ne sajnálja az időt, tervezzen alaposan, körültekintően. Megfelelő ráhagyással csinálja meg a pénzügyi tervet, és érdeklődjön minél több banknál, mielőtt építési hitelt vesz fel. A futamidő végén akár 1 000 000 forintot is megspórolhat a legjobb hitel kiválasztásával.