Nem véletlen, hogy a háromgyermekes családokat minden esetben külön kezeljük azoktól, akiknek nincs három gyermekük, és nem is akarnak három (vagy több) gyermeket. A 2016-os CSOK nagy dobása, hogy a háromgyermekesek hatalmas összegekhez jutnak hozzá, bár a 0, 1 és 2 gyermekes családoknak is komoly pénzek járnak — akkor is, ha csak későbbre vállalják a gyermekeket.

Nézzük meg ebben a menüpontban, hogy ha egy családban már van három gyermek (vagy a család három gyermeket vállal), és használt ingatlant kíván venni, vagy bővítene, netán a tetőteret szeretné beépíteni, milyen támogatási összegre számíthat?

 1. A legfontosabb tudnivaló, hogy használt lakás vétele vagy bővítése esetén nem jár a 10 milliós CSOK. Jár viszont, ha a tetőtérbeépítést a család a törvény előírása szerint oldja meg, és hajlandó vállalni a különleges tetőtérbeépítéssel járó nyűgöt.
 2. Használt lakás vételéhez és bővítéséhez egyaránt ugyanannyi CSOK jár. Vásárláshoz a teljes összeg kiutalásra kerül, bővítés esetén viszont csak a bekerülési költségekkel arányos rész!

Vásárlás

3 gyermek esetén a megvenni kívánt használt lakás hasznos alapterülete legalább 60 m2 legyen. Korábban a CSOK összege attól függött, hogy mekkora a használt ingatlan alapterülete, azonban az új szabályozás szerint ez már nem számít. A támogatás mértéke tehát

 • 3 gyermek után, legalább 60 m2-es ingatlan esetén 2,2 millió forint,
 • 4 vagy több gyermek esetén a használt ingatlannak legalább 70 m2-esnek kell lennie, és a támogatás összege 2,75 millió forint.
 

Válasszon az alábbi menüpontok közül:

 1. Hogyan változtak a CSOK általános szabályai, amelyek 0, 1, 2 gyerek utáni igénylésnél is érvényesek?
 2. Hogyan változtak a CSOK általános szabályai 3 vagy több gyermek után?
 3. Hogyan alakul a CSOK, ha valaki 0, 1 vagy 2 gyerekkel szeretne használt lakást venni vagy bővítene?
 4. Hogyan alakul a CSOK, ha valaki legalább 3 gyermekkel szeretne használt lakást venni, netán bővítene?
 5. Hogyan alakul a CSOK, ha az igénylő 0, 1 vagy 2 gyermekkel új lakást venne?
 6. Hogyan alakul a CSOK, ha az igénylő legalább 3 gyermekkel új lakást venne?
 7. Hogyan lehet hozzájutni a 10 milliós támogatáson felül járó 10 milliós, kedvezményes kamatozású hitelhez?
 8. Hogyan lehet igénybe venni az 5 millió forintos áfa-visszatérítést a CSOK-kal összefüggésben?
 9. Tetőtérbeépítés? Felújítás? Ki számít gyereknek? Egyedülállók? Mi számít új háznak?
 10. Meddig érvényes a kedvezményes CSOK, és mi várható a jövőben?
  

Bővítés

 1. A bekerülési költségnek legfeljebb 50%-át fedezi a CSOK.
 2. Bővítés esetén a fenti összegek a maximumok. Bővítésnek számít az, ha a lakás legalább egy 12,01 m2-es lakószobával bővül.
 3. A CSOK-ból bővítés esetén is a maximális összeg jár, tehát már nem számít, hogy valaki 40 m2-ről 68 vagy 98 m2-re bővít, mindenképpen a maximális összeget kapja meg. 3 gyermek esetén ez 2,2 millió forint, 4 vagy több gyermek esetén pedig 2,75 millió.

Tetőtér beépítése

A 2016. januári változások szerint a kormány valamilyen formában támogatni fogja a tetőtérbeépítést a nagyvárosokban. További részletek később.
A tetőtérbeépítés alapjában véve nem hoz létre új lakóegységet, így csupán bővítésnek minősül. Ahhoz, hogy új lakóegység jöjjön létre, a tetőtérnek külön bejárattal, önálló mérőórákkal, fürdővel, WC-vel stb. kell rendelkeznie.
„Sima” tetőtérbeépítés esetén a CSOK összege annyi, amennyi a bővítéshez is igényelhető. A költségeknek csak a felét állja a támogatás, de itt sincsenek négyzetméterenként eltérő sávok, tehát aki beépíti a tetőteret, az 3 gyermek után 2,2 millió, 4+ gyermek után 2,75 millió forintot kap.
Ha a tetőtérbeépítés új lakóegységet hoz létre, akkor három gyermek után jár a 10 + 10 milliós CSOK. A trükközésnek ugyanakkor nem sok értelme van: ha valaki a tetőteret szeretné beépíteni, hatalmas macera külön bejáratot, vízórát, villanyórát, fürdőt, konyhát, lakószobát és illemhelyiséget építeni csak azért, hogy fel lehessen venni a 10 millió forintos támogatást. Nem is beszélve arról, hogy egy ilyen, speciális tetőtérrel bővített ház már társasháznak minősül, annak minden törvényi előírásával, szabályával együtt…