A szabad felhasználású hitelek között nem csak a gyorskölcsönt és a személyi hitelt említhetjük meg, hanem a jelzálog alapú hitelt is.

Mivel ez a kölcsöntípus jelzálog típusú, ezért kamata jóval alacsonyabb, mint a szabad felhasználású személyi hitelé – 9–12% –, és inkább a lakáscélú hitelek kamatszintjéhez közelít.

A jelzálog típusú szabad felhasználású hitelek, ahogyan nevükből következik, bármilyen célra felhasználhatók, vagyis nyaralást, házbővítést vagy autóvásárlást is finanszírozhat belőle. A banknak semmilyen elszámolással sem tartozik, tehát nem kell számlákat bemutatnia, és a pénzintézet szakértőt sem küld ki Önhöz a kölcsön felhasználásának tanúsítására. Ez a hiteltípus hibrid mivoltából fakadóan egyesíti a jelzáloghitelek és a szabad felhasználású hitelek előnyeit. A jelzáloghitelekhez hasonlóan alacsony a kamata – a lakáscélú hitelek kamatplafonja 7,3%, a szabad felhasználású jelzáloghitel kamatatszintje 9–12%.

A hitelösszeg – banktól függően – néhány százezer forinttól 40–50 millió forintig terjedhet, a futamidő akár 30 év is lehet. A pénzügyi feltételek, mint látszik, kedvezőek. Mivel Magyarországon nincs autóhitel és motorhitel, ezek helyett is érdemes a jelzálog alapú, szabad felhasználású kölcsönben gondolkodnia.

Hiteles információkat szolgáltató oldalként ugyanakkor nem tagadhatjuk el ennek a hiteltípusnak az egyetlen problémáját: azt, hogy jelzáloghitelről beszélünk. Miközben a gyorshitel vagy személyi kölcsön esetén Ön „csupán” a havi fizetésével felel, addig a jóval nagyobb összegű jelzáloghitel esetén a bank elviheti a beterhelt ingatlant, ha Ön bajba kerül, és nem tudja időben befizetni a havi törlesztőket.

Kell-e hangsúlyoznunk, hogy ennek a hitelnek a felvétele is körültekintést és nagyon alapos mérlegelést igényel? A kondíciók olyan vonzók, hogy valósággal örvénybe ragadják az adóst: alacsony kamatszint, banktól függően akár 40 milliós kölcsön, 30 év futamidő. A vállalkozásfejlesztéstől az autóvásárlásig mindenre bevethető, jolly joker hitelnek tűnik a jelzálog alapú szabad felhasználású hitel. Azonban a BAR-listások számának emelkedése és a devizahitelesek ellehetetlenülése figyelmeztetést mindenkinek.

 

Ha semmi mást nem tanulunk a 2008 utáni világválságból, akkor legalább ennyit tanuljunk meg: nem lehet következmények nélkül eladósodni. Nem szabad felelőtlenül belemenni semmilyen hitelfelvételbe, még akkor sem, ha akár a devizahiteleseket, akár a Quaestor vagy a BudaCash károsultjait megmentette az állam. Mielőbb jelzálogjogot tetet a házára vagy valamely ingatlanára, mérlegelje a helyzetét.

Mérje fel, hogy hogyan alakulhatnak a bevételei az elkövetkező években. Mérje fel, hogy milyen kilátásai vannak a munkahelyén, nem fog-e ikerpárja születni, nem lebeg-e a feje felett valamilyen jövőbeli kiadás, amely bármikor realizálhatja magát? Soha nem mehetünk 100%-ra, de próbáljunk meg legalább 95%-ra menni.