Ha Ön BAR-listára került egy maga kamatú hitel miatt, akkor érthető módon nem szeretné többé 25–30%-os THM-mel rendelkező szabad felhasználású kölcsönökbe beleugrani.

Ha ráadásul még most is részese a KHR-listának, akkor anyagi körülményei sem teszik lehetővé, hogy a rossz hitele mellé még egy nyomasztó hitelt a nyakába vegyen. Mi a teendő ilyenkor?

Mit tehet, ha bárlistásként nem szeretné tovább nehezíteni a helyzetét, vagy egykori listatagként nem akar soha többé felkerülni a listára? A BAR-lista látszólag kegyetlen és embertelen intézmény, amely csak az adósok nyomorgatására való. Pedig a valóság egészen más. A BAR-lista valahol úgy az adósok, mint a bankok és pénzintézetek előnyét szolgálja. A bankok egyre bizalmatlanabbak lettek az ügyfelekkel szemben, amikor elszaporodtak a rossz hitelesek.

Kiderült ugyanis, hogy a rossz hitelek jó részét egy bizonyos kör halmozta fel, akkor sportot űztek abból, hogy végigjárták a bankokat, és szabad felhasználású hitelt vettek fel mindenhol – miközben soha nem akarták visszafizetni a hiteleket, és tudták, hogy a bankok semmit nem tudnak levonni tőlük, mert annyira kevés a fizetésük, hogy egyszerűen tehetetlenek a pénzintézetek.

A BAR-lista azonban olyanokat is sújt, akik valójában semmilyen hibát sem követtek el. Például kezesek vagy adóstársak egy rossz hitelben (a zálogkötelezett az egyetlen kivétel, ő viszont a fedezettel felel a tartozásért, tehát aligha jár jobban). De ettől Önnek még szüksége lehet pénzre: ehhez tüzetesen végig kell nézni minden ajánlatot, mert nagyon nehéz lesz BAR-osként szabad felhasználású kölcsönhöz jutnia. Ha megtalálta azt a pénzintézetet, ahol adnak bárosoknak is hitelt, akkor hadd adjunk egy jó tanácsot. Próbáljon meg egyszerű szabad felhasználású kölcsön helyett jelzáloghitelt felvenni.

Hogy miért? Ha Ön BAR-listás, akkor már van egy problémás hitele, tehát nem lenne jó még egy hasonlót a nyakába venni. A szabad felhasználású hitelek között vannak jelzáloghitelek is, amelyek csak abban különböznek a szabad felhasználásúból, hogy sokkal alacsonyabb a kamatuk. A sima hiteleké 25% körül mozog, a jelzálog alapú hiteleké viszont csak 8–9%. Egy jelentős összegnél az már havi sok ezer forintos különbséget jelent a törlesztésben.

Önnek BAR-osként, miközben a korábbi hitelével is kezdenie kell valamit, mindennél fontosabb az olcsó hitel, az alacsony törlesztő. Ezért javasoljuk, hogy ha csak lehet, jelzáloghitelt keressen magának. Ehhez értelemszerűen szüksége lesz egy ingatlanra: Magyarországon csaknem minden családnak van a tulajdonában ingatlan, tehát ez aligha jelent problémát.

 

Tapasztalataink szerint a valódi nehézséget annak a pénzintézetnek a felkutatása jelenti, amelyben Ön BAR-osként is kaphat hitelt. De ne feledje, ha ez megvan, akkor se ragadja magával az öröm. Döntsön felelősen a felveendő hiteléről!