Ha aktív BAR-listásként hitelt szeretne felvenni, nem ígérhetünk mást, csak vért, verejtéket és könnyeket. A BAR-listát azért hozták létre, hogy aki felkerül rá, az ne juthasson hitelhez.

Több mint húszéves története alatt a feketelista meglehetősen jól teljesített, különösen azután, hogy egyre kiterjedtebb lett: egyre több szolgáltató fért hozzá egyre több adathoz. Azonban nem Magyarországon lennénk, ha nem lennének kiskapuk.

A BAR-lista aktív státuszú tagjairól gyakran mindenki megfeledkezik és úgy tartják számon őket, mint a leprásokat, akiket kivetett magából a társadalom. Pedig attól, hogy valakinek 90 napnál hosszabb ideje a minimálbért meghaladó tartozása van, még ugyanolyan ember, mint a többiek. Vannak kívánságai, vágyai és tervei, és elképzelhető, hogy ezeket hitelből szeretné finanszírozni. A BAR-lista mindenhatósága miatt ez csak mindenféle kerülőutakon sikerülhet.

Ilyen kerülőút az osztrák hitel, amely különösen népszerű volt, mígnem a magyar szabályozás megtiltotta az osztrák bankoknak, hogy jelzálogjogot jegyezzenek be magyarországi ingatlanokra. Az osztrák hitel népszerűsége ezzel elpárolgott, bár ma sem lehetetlen Ausztriában hitelt felvenni – csak már nem olyan kifizetődő és kedvező, mint korábban.

Másik kerülőút a kölcsönpartner „intézménye”. Ez a kifejezés azt jelenti, hogy a BAR-listás adós talál magának valakit, aki felveszi helyette a hitelt. Utána mindent a valódi adós fizet, a stróman csak a nevét adja a tranzakcióhoz.

Mit tegyen és mit ne tegyen című menüinkben kitérünk rá, hogy a kölcsönpartner általi hitelfelvétel igen kockázatos lépés. Ha Ön aktív BAR-listás, akkor van egy hitele, amelyet nem tud fizetni. Az új hitel erre jön még rá: vagyis egy drága hitel mellé kap egy másikat is, hogy fizesse. Nem elképzelhetetlen, hogy sikerülni fog mindkét kölcsön törlesztése, de nagyon alaposan mérje fel a helyzetét, mielőbb ilyen ügyletbe vág.

A harmadik lehetőség magánkölcsön intézménye: ilyenkor Ön nem pénzügyi szolgáltatótól, hanem egy magánembertől vesz fel kölcsönt. Ez lehet teljesen hivatalos, szerződéses tranzakciót, de sokszor bizonyos megfontolásokból nem írnak szerződést a felek, vagy nem az igazat tüntetik fel a szerződésben. Mivel a magánkölcsön sokszor a legalitás határán egyensúlyoz, alapos munkával kell kiválasztania, hogy kitől vesz el ilyen kölcsönt.

A banki hitelek felvétele egy aktív BAR-listásnak nagyon nehéz, a passzívaknak sokkal könnyebben elérhető. A pénzügyi törvények változásával azonban ez a helyzet is megváltozhat.

 

Abban nem hiszünk, hogy olyan laza lesz a szabályozás, mint a 90-es években, de bármikor felbukkanhatnak olyan ajánlatok, amelyek potenciális ügyfélként tekintenek az aktív bárlistásokra.