A folyószámlahitelek a legmagasabb kamatú hitelek közé tartoznak. THM-jük akár még a személyi kölcsönök és gyorskölcsönökét is meghaladhatja.

A folyószámlahiteltől azonban nem kell rettegnie, és átgondolt használat mellett csak az előnyeit fogja érezni ennek a hiteltípusnak.

A folyószámlahitelt a bankok azért hozták létre, hogy Ön akkor is tudjon vásárolni a bankkártyájáról, ha éppen nincs rajta a számláján a kiszemelt összeg, de rövid időn belül megérkezik. Hangsúlyozandó a rövid időn belül: a folyószámlahitel THM-je ugyanis 21–42% körül mozog, és azonnal ketyegni kezd, ha a számlája mínuszba fut az elszámolás napjától.

Kinek hasznos a folyószámlahitel? Annak, akinek rendszeres jövedelme van, amely minden hónap adott napján megérkezik a számlájára, ezért soha nem fordulhat elő, hogy a számla negatív egyenleget mutat a hitelkamat kiszámításának napján. A folyószámlahitel hasznos segítség azoknak, akiknek hó végére szinte semmi tartalékuk sem marad a számlán, de a következő hónap elején bizonyosan megkapják a rendszeres bevételüket – nyugdíjat, fizetést, támogatást, gyest, gyedet és így tovább.

A folyószámlahitelek nagy előnye, hogy a bankok általában visszajuttatnak valamennyi pénzt a vásárlásaiból, ha Ön egyszer sem csúszik meg az esetleg kimerített hitelkeret feltöltésével. Ez azt jelenti, hogy ha Ön egy hónapban 150 000 forintért vásárolt meghatározott árucikkeket, és a havi számlaösszesítés napján az egyenlege pozitív, akkor a 150 000 forintból a bank visszaad Önnek néhány ezer forintot. Ez nem trükk és nem csalás, valóban visszakaphatja a tankolás vagy a bevásárlás árának egy részét.

Kérdés, hogy miért nincs mindenkinek folyószámlahitele, ha csupán arra kell ügyelni, hogy hófordulókor legyen rajta pénz. A választ egyszerű. Sokan tudják magukról, hogy nem lennének képesek ellenállni a virtuális pénznek, amely a hitelkártyájukon van, és akkor is vásárolnának, ha valójában már nem lenne pénz a számlájukon. A folyószámlahitel, ha valóban használják, egyfajta vészjelzésként is szolgálhat: ha Önnek hó végén nincs pénze, és ezért szüksége lenne folyószámlahitelre, akkor a havi kiadásait át kell strukturálnia, amíg még nem késő.

Ha hitelt törleszt, és ezért nem jut pénz a hó végi kiadásokra, akkor tekintse át a költéseit. Ne várja meg, amíg magáncsődöt kell jelentenie, és egy csődgondnok mondja meg, hogy mire költhet és mire nem. Ugyanígy ne várja meg azt sem, amíg a folyószámlahitel aktív BAR-listára küldi Önt: ha már így sincs pénze a havi kiadásokra, akkor valószínűleg jövő hónapban és később sem lesz. Viszont sokan megrészegednek a rendelkezésre álló pénztől – ami valójában nem az övék, és 19–34% körüli kamat terheli –, és akkor sem tudják visszafogni magukat, ha már valóban csődhelyzet és aktív BAR-lista fenyegeti őket.

Ahogyan a személyi kölcsönök és gyorshitelek kapcsán is leírtuk, a folyószámlahitel igénylésénél is igen fontos az igénylés átgondolása. Ha Önnek hó végén nincs pénze, akkor inkább próbálja meg áttekinteni a kiadásait, és ne vásároljon folyószámlahitelből semmit. Egy előfizetés lemondása vagy egy nem annyira szükséges vásárlás elcsúsztatása nem öröm, de még mindig jobb, mint amúgy is szűkös anyagi helyzetét tovább terhelni egy körülbelül 19-34%-os kamatú folyószámlahitellel.

 

Gondolkodjon felelősen, mérlegeljen, nézze át a banki ajánlatokat az interneten, és csak akkor döntsön az igénylés mellett, ha a pozitív és a negatív hatásokat mérlegre téve több a folyószámlahitel előnye, mint a hátránya.