A Falusi CSOK-kölcsönről részletesen

A Falusi CSOK-kölcsön egy államilag támogatott lakáshitel, melyet a Falusi CSOK támogatást igénylő családok vehetnek igénybe új családi ház vásárlására vagy építésére, vagy használt lakóingatlan vásárlással egybekötött korszerűsítésére és/vagy bővítésére, valamint meglévő lakóingatlan korszerűsítésére és/vagy bővítésére a preferált kistelepüléseken vagy külterületen fekvő birtokközponton, illetve tanyán.

A Falusi CSOK-kölcsönt kizárólag hitelképes személyek igényelhetik, elsősorban meglévő gyermekeikre. Azoknak, akik a jövőben terveznek gyermeket vállalni, a CSOK Plusz hitel, valamint a preferált kistelepüléseken a Falusi CSOK járhat magasabb hitelösszegekkel már egy vállalt gyermek után. CSOK Plusz hitel igénybevétele esetén a Falusi CSOK-kölcsön nem igényelhető.

A Falusi CSOK az 5000 főnél kevesebb lakosságszámú kistelepüléseken elérhető támogatás. Az úgynevezett preferált kistelepülések listája – melyek száma 2630 – megtalálható a kistelepüléseken nyújtható otthonteremtési támogatásokról szóló 302/2023. (VII. 11.) Korm. rendelet 2. számú mellékletében (https://njt.hu/jogszabaly/2023-302-20-22).

A Falusi CSOK-kölcsön igénylésének feltételei

A Falusi CSOK-kölcsönt már meglévő, saját háztartásban élő gyermekük/gyermekeik után igényelhetik házastársak és élettársak együttesen, illetve egyedülálló szülők is. Vállalt gyermek/gyermekek után Falusi CSOK-kölcsönt fiatal házaspár igényelhet, ahol a pár női tagja a hitelkérelem benyújtásakor a 41. életévét még nem töltötte be.

Gyermeknek minősül a várandósság betöltött 12. hetétől a magzat, a vér szerinti és az örökbefogadott 25 év alatti gyermek, valamint a vér szerinti vagy örökbefogadott, megváltozott munkaképességű 25 év feletti gyermek.

A Falusi CSOK-kölcsönt az igényelheti, aki a kérelem benyújtását megelőzően CSOK-kölcsönt nem vett igénybe sem használt sem új lakás vásárlásához, továbbá szükséges egy teljes bizonyító erejű magánokirat az igénylő részéről arról, hogy jogosulatlanul felvett „szocpol” vagy CSOK kedvezmény visszfizetésére az elmúlt 5 évben nem kötelezték.

További feltétel a büntetlen előélet és a köztartozásmentesség, valamint nem lehet az igénylőnek az igényléskor a központi hitelinformációs rendszerben (KHR) nyilvántartott tartozása, illetve ha van, akkor az már minimum 1 éve teljesült.

A támogatott ingatlanra a Falusi CSOK igénybevétele esetében terhelési és eligedenítési tilalom kerül bejegyzésre, 10 éves időtartamra.

A Falusi CSOK-kölcsön összege

  • legfeljebb 10 millió forint, 2 gyermek esetén
  • legfeljebb 15 millió forint, 3 vagy több gyermek esetén

Hol igényelhető a Falusi CSOK-kölcsön?

A Falusi CSOK-kölcsön azoknál a hitelintézeteknél (takarékszövetkezetek, jelzáloghitel intézetek, kereskedelmi bankok) igényelhető, amelyek szerződést kötöttek a Magyar Államkincstárral. A kérelmet a Falusi CSOK kérelemmel együtt lehet benyújtani.