Az autóhitel a gazdasági világválság utáni nagy pénzügyi reform részeként kikerült a magyar hitelpiac termékei közül. Az ok egyszerű: egy hitel esetén az adós tulajdonába kerül az autó.

Erre a bank különböző jogosítványokat szerezhet, de az autó ettől még a magánszemély tulajdonában van. Ha az adós nem fizet, problémás az autó elvétele és eladása.

Lízingelés esetén viszont a jármű tulajdonjoga a bankot vagy lízingcéget illeti, a lízingelő (az adós) csak használja a járművet. Ha nem fizeti a lízingrészleteket, akkor nem kell elvenni tőle az autót, hiszen soha nem is volt az övé.

A lízingelés egyébként pénzügyi vagy technikai szempontból nagyon hasonlít a régi autóhitelekre. A maximális futamidő jellemzően 84/96 hónap, a saját erő a vételár 20–40%-a.

Jelentős változás, hogy a lízingelés elszámolása a devizahitelek kivezetésével már csak forintban történhet. Ha olyan oldalakat talál, ahol még mindig euró- vagy frankalapú lízinget (ne adj’ isten, hitelt…) kínálnak, akkor már léphet is tovább. Vagy kóklerekkel van dolga, vagy egy olyan oldalt néz, amit évek óta nem frissítettek.

A lízingelés feltételei között megjelenhetnek még egyéb feltételek, amelyek viszont cégenként változhatnak. Így például nem finanszíroznak autókat bizonyos futott kilométer fölött. Vagy a cég meghatározhatja, hogy milyen korú járművet hajlandó finanszírozni. Találkozhat zárt végű lízinggel, amikor a lízingelés során kifizeti a teljes vételárat, és az Ön tulajdonába kerül a jármű, de van nyílt végű lízing is, amikor a lízing futamidejének végén nem kerül a jármű az Ön tulajdonába, mivel nem fizette ki a teljes vételárat a lízingrészletekkel. Ilyenkor Ön választhat, hogy kifizeti a maradványértéket, és megveszi az autót, vagy a lízingösszeget bérleti díjnak tekinti, és a lízingidő lejártával egy másik járművet vásárol vagy kezd el lízingelni.

Nagyon fontos változás a régi szabályozáshoz képest, hogy nyílt végű lízing esetén az áfakörbe tartozó cégek visszaigényelhetik az áfát személyautó után. Ez alól kivételt képez az utolsó lízingdíj, vagyis a maradványérték, mivel ott már vásárlásról van szó, így az áfa személyautó után nem igényelhető vissza. A korábbi befizetések után viszont igen, hiszen ott a cég nem személyautót vásárol, hanem bérel.

Ha valamilyen oknál fogva nem szeretne lízingelni (ennek elsődleges oka az szokott lenni, hogy a lízingbe vevő szeretné az első naptól magáénak tudni a járművet), akkor két lehetősége van hitellel finanszírozott járművásárlásra. Egyik a személyi kölcsön. Ennek kamata 20–25%, vagyis meglehetősen drága. Másik lehetőség a szabad felhasználású jelzáloghitel. Ennek a kamata 8–10% körül van, tehát kedvező. Azonban érdemes átgondolni egy ilyen hitel felvételét, hiszen egy autó megvásárlásáért cserébe Ön esetleg a saját házát terheli be. Ha valamiért nem tudja fizetni a lízinget, akkor nem csak az autót veszti el, hanem a jóval nagyobb értékű családi házát, nyaralóját stb. is.

Aligha kell hangsúlyozni, hogy a járművásárlás szabad felhasználású hitellel igen kockázatos vagy nagyon drága megoldás. Bár sokan ódzkodnak a lízingeléstől, annak valójában semmi hatása nincs a jármű használatára. Ön ugyanúgy intéz mindent a műszaki vizsgától a biztosításig, mintha a sajátja lenne a jármű, de a forgalmiban és a törzskönyvön nem az Ön neve áll.

 

Ez jelentéktelen megszorítás a lízingelés kedvező havi részleteiért cserébe, különösen, ha Ön autólízing nélkül meg sem tudná vásárolni a kiszemelt járművet.