Így lehet szükség esetén letiltani a bankkártyát

bankkártya letiltása

Bárkivel előfordulhat, hogy elveszíti vagy ellopják a bankkártyáját. De vajon melyek azok a helyzetek, amikor célszerű letiltani a bankkártyát, és mi a letiltás menete?

Mivel a bankkártyákat tulajdonosaik jellemzően napi szinten akár többször is használják, nagy az esélye annak, hogy a kártyának valamilyen módon lába kél – eltűnik vagy eltulajdonítják. Tekintettel arra, hogy napjainkban érintésmentes fizetéssel PIN-kód nélkül is lehet fizetni 15 ezer forint alatt, a bankkártya eltűnése esetén jogosan merül fel az aggodalom, hogy a bankszámlán lévő pénz eltűnik.

Mikor szükséges letiltani a bankkártyát?

Amennyiben a kártyát a tulajdonosa elvesztette, vagy felmerült annak gyanúja, hogy a kártyát ellopták, felmerülhet a letiltás lehetősége. Mielőtt azonban erre a lépésre kerülne sor, célszerű alaposan körülnézni, és meggyőződni arról, hogy a bankkártya valóban nincs meg. Ez azért fontos, mert az új kártya legyártásának költsége van, ami a tulajdonosát terheli. Jó módszer a kártya keresése alatti időre a hozzá tartozó készpénzfelvételi és vásárlási limit átállítása nullára, így illetéktelenek nem tudják használni a kártyát, azaz nem férnek hozzá a bankszámlán tárolt pénzhez. Amennyiben a bankkártya alapos keresést követően sincs meg, le kell tiltani.

Miért fontos a bankkártya letiltása elvesztés vagy eltulajdonítás esetén?

Az elveszett, illetve eltulajdonított bankkártyával nagyon könnyű visszaélni. Sajnos sokszor előfordul, hogy a bankkártyához tartozó PIN-kódot a tulajdonosa a kártya mellett tárolja, így a tolvajoknak nem is okoz erőfeszítést a bankszámlán lévő pénz megszerzése, egyszerűen kiveszik egy automatából, vagy az interneten keresztül vásárolnak vele. A PIN-kód ismerete nélkül is könnyűszerrel megkárosíthatják az elveszett vagy ellopott kártya tulajdonosát, mivel 15 ezer forint alatt PIN-kód megadása nélkül is lehetséges vásárolni a hagyományos boltokban és a webshopokban. Több egymás utáni, kisebb értékű vásárlással pillanatok alatt lenullázódhat a bankszámla.

A bankkártya letiltásának menete

A bankkártya letiltását telefonon 0-24 óráig, bankfiókban személyesen pedig ügyfélszolgálati időben lehet intézni. A pénzintézetek többségénél lehetőség van mobilalkalmazáson vagy netbankon keresztül történő letiltásra is, ami jelenleg a leggyorsabb megoldás. Amennyiben a bankkártyát külföldön veszíti el a tulajdonosa, egy külön erre a célra létrehozott, díjmentesen hívható telefonszámon keresztül, illetve mobilalkalmazásban vagy netbankban tiltható le.

Mit lehet tenni a bankkártya védelme érdekében?

Vannak olyan módszerek, amelyekkel a bűnözők dolga megnehezíthető. A bankkártya, illetve a hitelkártya fizikai védelme érdekében a kártyát és a PIN-kódot semmiféleképpen nem szabad egymás mellett tartani. A legcélszerűbb megjegyezni a PIN-kódot, azonban, ha ez valamilyen oknál fogva nem sikerül, inkább egy megfelelő védelmi szinttel rendelkező digitális jegyzetben ajánlott tárolni. A bankautomaták használata előtt alaposan át kell nézni a készüléket, különösen a kártyanyílást és a bankjegy kiadására szolgáló felületet. Bármilyen apró eltérés észlelése esetén tanácsos másik ATM-et keresni. Célszerű a bankkártyát digitalizálni, és a fizikai kártyát otthon tartani. Ezen kívül alapvető, hogy a bankkártyát senkinek sem szabad odaadni, kivéve azt az időtartamot, amíg a terminál az adatokat beolvassa.

Oda kell figyelni a csalásra szolgáló elektronikus levelekre, a banktól érkező elektronikus küldeményeket mindig alaposan meg kell vizsgálni. Telefonon a bankkártya adatait soha, semmilyen körülmények között nem szabad kiadni, és interneten sem tanácsos ilyen adatokat tárolni, amennyiben erre mégis szükség lenne, virtuális kártyával célszerű kiváltani a bankkártyát, amelyet néhány pénzintézet alkalmazáson keresztül generál. A vásárlásokat javasolt kizárólag megbízható weboldalakon keresztül intézni, és nagyon fontos, hogy az azonosítás többszintű legyen, például a PIN-kód mellett push üzenet vagy sms is erősítse meg a belépést.