Így változott a Babaváró hitel 2024-ben

Babaváró hitel változás

Öt éve vehetik igénybe a Babaváró hitelt a támogatás feltételeinek megfelelő házaspárok. A támogatott hitel azóta is népszerű, azonban a 2024-ben bevezetett szigorításokkal a jogosultak köre jelentős mértékben lecsökkent. A szigorítások mellett méltányossági lépések is történtek a kormány részéről.

A Babaváró hitel konstrukciója 2024-ben több változáson is keresztül ment, a támogatott kölcsön igénylésének fő feltétele azonban nem változott: továbbra is kizárólag házaspárok részére elérhető. Változás állt be azonban a hitel összegében, valamint a házaspár nőtagjának életkori követelményében, 2024. január 1-jétől. Az új szabályozások alapján a hitel maximálisan igényelhető összege a korábbi 10 millió forintról 11 millió forintra nőtt, az életkor tekintetében azonban szigorítás lépett érvénybe: a hitel abban az esetben igényelhető, ha a feleség a 30. életévét nem töltötte be. Ez alól kivétel, ha a várandósság tényét a házaspár igazolni tudja, ebben az esetben 2024 végéig a korhatár, a feleségre nézve, 40 éves életkor.

Méltányossági kérelem

A Babaváró hitel igénylése során vállaltak nem teljesülése esetén az igénylők büntetésre számíthatnak. Egy új, 2024. június 18-án érvénybe lépő szabályozás azonban lehetővé teszi, hogy az érintettek méltányosságban részesülhessenek, ami egészen pontosan azt jelenti, hogy az illetékes Kormányhivatal részben, vagy egészben lemondhat az államot illető követelésről a Babaváró hitel kamattámogatása, illetve a felszámított kamatok vonatkozásában.

Lényeges tudnivaló, hogy a méltányosság automatikusan nem jár, azt minden esetben kérvényezni szükséges, és az sem biztos, hogy a méltányossági kérelem pozitív elbírálást kap. Ennek ellenére a méltányossági eljárást érdemes elindítani, mivel, ha nem is a teljes követelést, de akár a követelés egy részét is elengedheti az állam.

Mely esetek járnak visszafizetési kötelezettséggel?

A Babaváró hitel igénybevétele során számos ok miatt keletkezhet visszafizetési kötelezettség, ami a kamattámogatás megszűnésével jár, emellett pedig az addig igénybe vett kamattámogatást egy összegben, büntetőkamattal együtt vissza kell fizetni. Ilyen eset az, ha a házaspárnak nem születik gyermeke, vagy nem fogadnak örökbe gyermeket a folyósítást követő 5 éven belül; ha a gyermeket, illetve gyermekeket a házaspár egyik tagja sem neveli a továbbiakban a saját háztartásában; ha a hitel futamideje alatt a házaspár külföldre költözik, és ezután egyikőjük sem rendelkezik magyarországi lakcímmel. Amennyiben a házaspár elválik, a kamatmentesség megszűnik, és ha nem született gyermek a válásig, az addig igénybe vett kamattámogatás is visszafizetendő.

Bizonyos esetekben meghosszabbodott a gyermekvállalás határideje

A Kormány két évvel meghosszabbította a gyermekvállalási határidőt azért, hogy segítséget nyújtson annak az akár több ezer családnak, akiknek az ötéves időtartam lejártáig nem született gyermekük. Azon családok esetében, akik 2019 második felében vették fel a Babaváró hitelt, 2024 második felében jár le a gyermekvállalási határidő.

A 2019 és 2021 közötti kölcsönigénylések tekintetében a Kormány azon igénylők részére, akiknek még nem született gyermekük, két évvel meghosszabbítják a gyermekvállalásra vonatkozó határidőt, az új határidő 2026. július 1.