Mire jó az előzetes hitelbírálat?

előzetes hitelbírálat

Hitelfelvételre készülve a hiteligénylők első számú kérdése, hogy vajon meg fogják-e kapni a megigényelt kölcsönt. Ez könnyen kideríthető egy előzetes hitelbírálattal, melynek során kiderül, hogy az igénylő hitelképes-e.

Amennyiben az előzetes hitelbírálat során kiderül, hogy az igénylő hitelképes, jöhet a következő lépés, azaz a pénzintézetek ajánlatainak összehasonlítása, vagy például az egyedi kamat kérése.

Kiknek ajánlott az előzetes hitelbírálat?

Célszerű előzetes hitelbírálatot kérni azoknak, akik magas törlesztőrészletet vállalnának be a jövedelmükhöz képest; azoknak, akik külföldön dolgoznak, vagy speciális jövedelműek; a vállalkozóknak; azoknak, akik szeretnének biztosra menni, és nem szeretnének kétségek között várakozni a hitel elbírálására.

Mi szükséges az előzetes hitelbírálathoz?

Az előzetes hitelbírálat során benyújtandó dokumentumok megegyeznek a valós hiteligénylés során benyújtandó dokumentumokkal, azaz szükség lesz a hiteligénylő személyes okmányaira, az utolsó 3 havi bankszámlakivonatára, munkáltatói igazolásra, valamint a jövedelem igazolására alkalmas egyéb speciális dokumentumokra. Amennyiben a megvásárolni kívánt ingatlan már ki lett választva, szükség lesz az ingatlan energetikai tanúsítványára, illetve az adásvételi és ingatlannyilvántartási kérelem földhivatalnál érkeztetett példányára is.

Az előzetes hitelbírálat menete

Első lépésként fel kell keresni egy hitelszakértőt, akitől kérni kell az előzetes hitelbírálatot. A folyamat végén elektronikus levélben vagy szóban történik a tájékoztatás az eredményről, valamint egy hitelígérvényt is kézhez kap a szolgáltatás megrendelője. A hitelígérvény egy olyan szolgáltatás a pénzintézetek részéről, amelynek során a hitelbírálat teljes folyamatát elvégzik az adásvételi szerződés megkötését megelőzően. Ez segít abban, hogy a hitel igénylője tisztán lássa, hogy mekkora hitelösszeget tud felvenni, valamint bizonyítékként szolgál egy ingatlanvásárlás során az eladó felé a vevő hitelképességéről. Ingatlanvásárlás esetén célszerű még a foglaló kifizetése előtt hitelígérvényt kérelmezni. Az előzetes hitelbírálat átfutási ideje hozzávetőlegesen 2 hét.

Fontos tudni, hogy hitelígérvényt nem minden pénzintézet ad, illetve, hogy az előzetes hitelbírálat eredménye 4-6 hónapig érvényes, pénzintézettől függően. Lényeges továbbá, hogy az adásvételi szerződés megkötése után, amennyiben az előzetes hitelbírálat során benyújtott adatokban változás nem történt, csupán az ingatlan értékbecslési eredménye kerül vizsgálatra a bank által, a teljes hitelbírálatot nem szükséges elölről kezdeni.

Mire kell figyelni ingatlan vásárlásakor?

A foglaló átadása előtt a vevőnek nem árt tisztában lennie a pénzügyi lehetőségeivel, illetve korlátaival. Az előzetes hitelbírálatot célszerű elindítani még az érdeklődési szakaszban, hiszen annak segítségével az is megtudható, hogy mekkora az a hitelösszeg, amely maximálisan felvehető. Ennek tudatában, valamint az önerő mértékétől függően, kiderül, hogy milyen vételárú ingatlanok között lehet válogatni, és a foglaló is bátran letehető a kiválasztott ingatlanra, mivel a vevő biztos lehet benne, hogy az igényelt hitelösszeget megkapja. Az ingatlan kiválasztása után érdemes előzetes értékbecslést kérni, így ingatlanfedezet tekintetében is bebiztosíthatja magát a vevő, azaz a hitel igénylője.