Milyen lehetőségek állnak rendelkezésre 2024-ben napelemes rendszer kiépítésének finanszírozására az állami támogatásokon kívül?

napelemes rendszer kiépítése

A Napenergia Plusz Program segítségével napelemes rendszerek telepítése, csatlakoztatása, illetve üzembehelyezése vált lehetővé 2024-ben, azonban a vissza nem térítendő támogatásra, a határidő lejártával, már nem lehetséges regisztrálni. Hogyan tehet szert mégis napelemes rendszerre az, akinek nem áll rendelkezésére saját forrás erre a célra?

A 2024. január 15-én megnyílt Napenergia Plusz Program igénybevételével maximum 5 millió forint összegű vissza nem térítendő támogatás megpályázására volt lehetőség. Mivel a keret hamar kimerült, az eredetileg 75,8 milliár forintos pályázati keretet 30 milliárd forinttal megemelték. A támogatás összege átlagosan 4,1 millió forint volt, ami azt jelenti, hogy a kibővített támogatási kerettel hozzávetőlegesen 25 ezer család vehette igénybe az állami támogatást. 2024. július 9-től erre a programra regisztrálni már nem lehet.

2024. július 1-jén megnyílt az Otthonfelújítási Támogatás is, melynek keretösszege 108,24 milliárd forint. A programban azok a családi házak vehetnek részt, amelyek 1990. december 31. előtt kaptak használatbavételi engedélyt. A támogatás ezen ingatlanok energetikai korszerűsítésére szól, amely lehet fűtési rendszer korszerűsítése, használati melegvízrendszer korszerűsítése, nyílászárók cseréje és hőszigetelés. Ez azt jelenti, hogy ebben a programban a napelemes rendszer kiépítését nem lehet elvégezni.

Finanszírozási lehetőségek napelemes rendszer kiépítésére

Az energetikai támogatás igénylésének feltételei az igénylők, valamint a támogatással érintett ingatlan tekintetében is meglehetősen szigorúak, így sok háztartás kimaradt a programból. Azonban vannak egyéb lehetőségek napelemes rendszer kiépítésére azok számára, akik lemaradtak a támogatásról vagy eleve nem is voltak jogosultak rá.

Több hazai pénzintézet is kínál támogatott hitelt energiatároló és napelemes rendszer kiépítésére, mely hitelek az államilag támogatott programoknál jóval kevesebb kötöttséggel és feltételekkel vehetők igénybe.

Babaváró hitel

Jó megoldás lehet a családalapítás előtt álló házaspárok részére a legfeljebb 11 millió forint összegű Babaváró hitel, amely szabadon felhasználható és bizonyos feltételek teljesülése esetén a teljes futamidő alatt kamatmentes. A Babaváró hitel maximum 20 évre vehető fel, a hitel törlesztőrészlete pedig legfeljebb 51 ezer forint havonta. A kamatmentesség feltétele, hogy a házaspárnak a szerződés megkötésétől számítva 5 éven belül gyermeke szülessen. Két gyermek vállalásával, a második gyermek érkezésével az állam a tartozás 30%-át elengedi, három gyermek születése esetén pedig a teljes tartozás elengedésre kerül. A Babaváró hitelből, mivel szabad felhasználású hitelről van szó, finanszírozható a napelemes rendszer kiépítése és egyéb, korszerűsítési, illetve felújítási munkák, valamint a gyermek érkezéséhez szükséges egyéb kiadások is, mint például a gyerekszoba berendezése.

Szabad felhasználású jelzáloghitel

A jelzáloghitel nemcsak ingatlan vásárlására, hanem felújításra, bővítésre, korszerűsítésre vagy akár szabad felhasználásra is igényelhető.  A jelzáloghitel előnye a kedvező kamatozása, valamint az, hogy a hitel összege akár a 100 millió forintot is elérheti, amennyiben a hiteligénylő jövedelme, valamint az általa fedezetként felajánlott ingatlan ezt lehetővé teszi. Hátránya, hogy ingatlanfedezet szükséges hozzá, így csak azok vehetik igénybe ezt a lehetőséget, akik rendelkeznek megfelelő ingatlannal, amit fedezetként fel tudnak ajánlani. További hátrányként említhető a viszonylag hosszabb igénylési folyamat – ami abból adódik, hogy a fedezetként felajánlott ingatlanra vonatkozó értékbecslést el kell végezni, és a szerződést közjegyző előtt közokiratba kell foglalni.

Személyi hitel

Akár a zajló munkálatok idején is felvehető egy személyi kölcsön, hiszen ez a típusú hitel maximum pár nap alatt a számlára érkezhet, az összege pedig elérheti a 15 millió forintot is. Ez azt jelenti, hogy azoknak is segítségére lehet ez a hitel, akik pályáznak az Otthonfelújítási Támogatásra, azonban a támogatás összege nem fedezi az eltervezett felújítási munkálatokat. A személyi hitel azok számára is kitűnő és gyors megoldás lehet, akik nem tudnak, vagy nem akarnak ingatlanfedezetet bevonni a kölcsönigénylésükbe. A személyi kölcsön kamatozása a futamidő teljes ideje alatt fix, amelynek következtében a havonta fizetendő törlesztőrészlet összege is végig állandó, a költségek nem emelkednek.