Személyi kölcsön igénylése készpénzes jövedelemmel? Lehetséges!

személyi kölcsön készpénzes jövedelem

A személyi kölcsön igénylése, bankszámlára érkező jövedelem esetén, meglehetősen egyszerű folyamat. Azonban mit tehet az, aki a fizetését készpénzben kapja a munkáltatójától? Igényelhet-e személyi kölcsönt ebben az esetben, és ha igen, milyen feltételekkel?

A pénzintézetek, kivétel nélkül, a bankszámlára érkező jövedelmet preferálják a hitelügyletek során, a készpénzes jövedelmet nem igazán kedvelik. Ha valaki mégis szeretne kölcsönt felvenni úgy, hogy a jövedelmét a munkáltatójától kézhez kapja, fel kell készülnie arra, hogy a hiteligénylés folyamata bonyolultabb lesz, a feltételek pedig szigorúbbak, és az is előfordulhat, hogy a hitel összege kevesebb lesz, mint utalásos munkabér esetén. Ráadásul nem is minden pénzintézet hitelez készpénzes jövedelmű ügyfeleknek, a legtöbb banknál elvárás az utalásos munkabér.

Egy hiteligénylés során a jövedelmet minden esetben igazolni kell, azaz be kell bizonyítani a hitelt nyújtó pénzintézetnek, hogy az igénylőnek van munkája és megfelelő mértékű jövedelme a megigényelt hitelösszeg visszafizetéséhez. Az igazoláshoz a következő dokumentumok szükségesek: munkáltatói igazolás, bankszámlakivonat (amennyiben van), NAV jövedelemigazolás, adóbevallás.

Mivel a bankok a készpénzes munkabérű ügyfeleket kockázatosabbnak tartják, bizonyos esetekben ők kisebb összegű hitelt kaphatnak, magasabb kamatozás mellett.

Egyes bankoknál lehetséges készpénzes munkabérrel hitelt igényelni

Utána kell járni, hogy melyek azok a bankok, amelyek elfogadják a készpénzben kapott jövedelmet is a hiteligénylés során, majd össze kell szedni az igényléshez szükséges dokumentumokat. Nem árt, ha az igénylő felkészül a hosszabb és bonyolultabb hiteligénylési folyamatra és a szigorúbb feltételekre.

Kedvezőbb feltételek bankszámlára érkező jövedelem esetén

Bizonyos szigorításokkal és korlátozásokkal ugyan kapható személyi kölcsön készpénzes jövedelem esetén is, azonban tanácsos szem előtt tartani azt a tényt, hogy bankszámlára érkező jövedelemmel jóval kedvezőbb feltételekkel lehet magasabb összegű hitelhez jutni. Ezen kívül a kamat is alacsonyabb, és még kedvezmények, jóváírások is elérhetők, ha a munkabér utalással érkezik.

Miért jó, ha alacsony a kamat?

Az alacsonyabb kamatozású személyi hitelnek alacsonyabb a törlesztőrészlete, ami azt jelenti, hogy a hitel is kevesebbe kerül az adósnak. Egy alacsonyabb kamatozású kölcsönhöz szinte bárki hozzáférhet, mivel ezek feltételei általában kedvezőbbek. Alacsonyabb kamatozás mellett a törlesztőrészletek kiszámíthatóbbak és kezelésük is könnyebb, ami által a késedelmes fizetés vagy a nemfizetés kockázata csökken. Az alacsonyabb kamatozású hitelek további előnye, hogy hosszabb futamidő esetén lehetőség nyílik az összesen megfizetendő kamatköltség lecsökkentésére, ezáltal az adós több pénzt tud megtakarítani, amelyet más célokra fordíthat.

Ahhoz azonban, hogy az alacsonyabb kamatozású hitelek elérhetők legyenek, a hitel igénylőjének jövedelme bankszámlára kell, hogy érkezzen.