A Babaváró hitel felhasználása önerőként lakásvásárláshoz

Babaváró hitel felhasználása önerőként

Sokaknál problémát okoz a lakáshitelhez szükséges önrész előteremtése. Ám, ha első lakás vásárlásáról, vagy a meglévő otthon nagyobbra cseréléséről van szó, a Babaváró hitel 11 millió forintos összege segítség lehet.

Ha nincs elég önerő…

A családok részére általában nemcsak a megvásárolni kívánt ingatlan vételára, hanem a lakáshitelhez szükséges önrész felmutatása is nehézséget okoz. Kevés család tudja ezt zsebből finanszírozni, ezért a gyermeket váró, illetve gyermeket tervező házaspároknál elterjedt gyakorlat, hogy az ingatlanvásárláshoz igénybe venni kívánt hitel önrészének egy részét, vagy éppen a teljes összegét a Babaváró hitelből fedezik.

Nagyobb hangsúlyt kapott a Babaváró hitel önerőként való felhasználása a klasszikus CSOK támogatás megszűnésével, mivel eddig a CSOK támogatási része is felhasználható volt önerőként, az új CSOK Plusznál azonban ez nem kivitelezhető, mivel ez a konstrukció önmagában egy lakáshitel, kamattámogatással.

A lakáshitelhez, valamint a CSOK Pluszhoz tehát mindenképpen szükséges a legalább 20%-os önrész, mivel a pénzintézetek a megvásárolni kívánt ingatlan becsült forgalmi értékének maximum 80%-áig adnak kölcsönt, de nem ritka az sem, hogy egyes bankok esetében 30 vagy akár 40%-os önerő meglétét várják el. Az önrész 2024. januárjától, első lakás vásárlása esetén, akár 10% is lehet.

Önerő Babaváró hitelből

Méltán népszerű kölcsön a gyermeket tervező házaspároknál a Babaváró hitel, mivel ennek az alapvetően kamatmentes kölcsönnek a felvételéhez ingatlanfedezet nem szükséges, és az igényelt összeg bármire felhasználható. Emellett a törlesztőrészlete is igen kedvező, 20 éves futamidőre történő felvétel esetén a maximálisan igényelhető 11 millió forint maximum havi törlesztőrészlete 51 ezer forint.

További kedvező tényező e konstrukció kapcsán, hogy újabb kedvezmények érhetők el, melyek függnek a hitel futamideje során megszületett gyermekek számától. Amennyiben a kölcsönt igénybe vevő házaspárnak gyermeke születik a szerződéskötést követő 5 éven belül, nemcsak szüneteltethetik a törlesztést, de a teljes futamidőre kamatmentességet kaphatnak. A második, illetve harmadik gyermek születésével szintén felfüggeszthető a törlesztőrészletek fizetése 3 évre, illetve a tartozást részben, de akár teljesen el is engedheti a bank.

Lényeges tudnivaló ugyanakkor, hogy a Babaváró hitel maximum 75%-a lehet önrész, amennyiben a szerződéskötés, illetve a lakáshitel felvétele között kevesebb, mint 90 nap telik el. Azaz csupán akkor lehet teljes mértékben felhasználni e hitelt önrészként, ha a két kölcsönszerződés megkötése között minimum 90 nap eltelik.

Természetesen ez esetben is alkalmazhatnak a jogszabálynál szigorúbb eljárást a pénzintézetek, példának okáért vannak olyan bankok, amelyek minimum 10-20% saját önrészt várnak el, valamint létezik olyan gyakorlat is, amelynél a vételárat nem haladhatja meg a Babaváró hitel, illetve a lakáshitel együttes összege.

Egy hosszú évekre szóló pénzügyi döntés előtt tanácsos független pénzügyi szakértőt segítségül hívni, amellyel nemcsak idő, de pénz is megspórolható.